Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Adeniumokról és a Plumériákról bővebben /miért nem virágzik/

Adriflowers
2019. 05. 20. 00:00:00
Adeniumokról és a Plumériákról bővebben /miért nem virágzik/

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2019. MÁJUS 20. HÉTFŐ·OLVASÁSI IDŐ: 2 PERC,  Minden növényre, így az Adenuimra /Sivatagi rózsa/, és a  Plumériára /Hawaii rózsa/is jellemző, hogy ha nem virágzik, annak oka van. Amennnyiben szép egészséges a növényünk, akkor szinte biztos, hogy tápanyag hiány okozza a virágzás elmaradását. Bővebben ebben a cikkben megtalálhatóak a lehetséges okok.

Az Adeniumokra és a Plumériákra is vonatkozó állítások:

Én nem vagyok a mesterséges tápok híve, de van 1-2 növény /főleg a trópusi növények/, amelyeknél ez elkerülhetetlen a megfelelő virágzás érdekében. 

Az Adeniumok, és a Plumériák is csak pár éves korukban virágzanak. A magról ültetett kb. 3-4 évesen, az oltott növények már akár 1 évesen is virágozhatnak.

Átültetés:

Az átültetés után közvetlen az Adenium, és a Pluméria is egy ideig nem virágzik, a gyökér növesztésre fordítja az energiáját, és nem a virágzásra.

Általában elég két évente átültetni, érdemes tavasszal, ilyenkor 1-el nagyobb cserepet válasszunk neki. Azért, hogy legyen ideje kicsit alkalmazkodni, csökkentsük az öntözést is 1-2 hétig.

Öntözés virágzás előtt:

Akár hetekig, 2 hónapig is elvan öntözés nélkül, de a virágzáshoz bőséges öntözésre van szüksége. A növény viszont sohasem állhat vizes földben, vagy a cserép vízben.

Pluméria:

Ő már jobban kedveli a vizet, de télen akár 2-3 hétig is el van víz nélkül is. Függ: tartási körülménytől.

Mindkét növényre igaz: 

A virágzáshoz sok fény, elegendő meleg, és tápanyag kell. A huzat is lehet egy tényező, vagy a hideg vizes locsolás ami miatt elmarad a virágzás.

A fény:

A kevés fény is okozhatja a virágzás elmaradását. Szoktatás után, akár egész napra is kitehetjük a tűző napra.

Tápanyag:

Rendszeresen tápozzuk a növényt, 20-20-20-as /N-P-K/ tápoldattal, 10 naponta kb. Én élesztős vizet adok nekik két hetente. A virágzást magasabb foszfortartalmú táppal tovább segíthetjük. Van úgynevezett virágzásindító táp, az nekik is megfelel. Ilyenkor a másik táp adagolását függesszük fel. A virágzás elősegítéssére olyan tápot válasszunk, hogy az N-P-K tartalomból, aminek a P /foszfor/, és a K /kálium/ tartalma magasabb, tehát pl: 10-25-30, 10-30-30. A számok több félék is lehetnek, nem kell ragaszkodni feltétlen ezekre, csak az N-P-K tartalom eloszlására figyeljünk oda.

Videó: 

Pluméria: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=plum%C3%A9ria

Adenium: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=adenium

Vásárlás: 

https://www.adriflowers.hu/viragok-138/plumeria-144/oltott-plumeria-154

https://www.adriflowers.hu/viragok-138/adenium-143/oltott-adenium-151

Keresés