Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Adenium, Pluméria magoncok gondozása/amit tőlem vettél

Adriflowers
2019. 05. 07. 00:00:00
Adenium, Pluméria magoncok gondozása/amit tőlem vettél

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2019. MÁJUS 7. KEDD·OLVASÁSI IDŐ: 2 PERC, Minden Adenium és Pluméria magoncra egyaránt érvényes ez a gondozási útmutató. Amivel ez a kis útmutató másabb, mint a többi, hogy itt kifejezetten az agyaggolyóban tartott növényekhez is kaptok útmutatót, hiszen tőlem sok növényt ebben tudtok megvásárolni.

A Sivatagi rózsa magonc gondozása megegyezik a nagyokéval. A vizet ők jobban bírják, mint oltott társaik, de ettől függetlenül vigyázzunk a locsolással! A Plumériáknál is előfordul az a jelenség, ami az Adeniumnál, hogy a szín a fajtaazonos beporzás ellenére nem lesz tökéletesen a szülő színe, de ott hatalmasabb a virágszín összetétel, bármilyen gyönyörű szín kijöhet. A magoncoknak minimum 3 év kell a virágzáshoz. Tápozásukat a harmadik hónaptól el lehet kezdeni.

A magoncok színazonossága az anyanövénnyel nem garantált. Akkor is, ha a mag az anyanövényről lett leválasztva, sajnos nincs garancia arra, hogy a szín ugyanolyan lesz. Az oltott növények színe lehet csak 100%-ban megegyező a már virágzott, és arról oltott növény színével. Az Adeniumoknál ez az arány a termelő szerint: 10-50%, a Plumériáknál ez egy kicsit magasabb lehet.

A magoncok legnagyobb része agyaggolyóban van. Ha neked nem felel meg, nyugodtan átültetheted, de bármeddig elvannak benne, csak ha kinövi a cserepet, akkor kell nagyobba tenned. A „golyósokat” lehet felülről, és alulról is öntözni. Sok víz alá, vagy bemártani, aztán amikor felül is nedves a golyó akkor kiönteni a vizet alóla, vagy mindig csak annyit locsolni rá, ami megnedvesíti a kavicsot. A tápozást ugyanígy.

Amikor kiveszem őket az Aquaponiából /csak a golyósokra vonatkozik/, lehet, hogy meg fognak ráncosodni, vagy a tetejük lekonyul. Nem kell megijedni! A ráncosodás, és a lekonyulás is a miatt van, hogy kicsit szomjasak. Hozzá kell szokni, akinek még nem volt az agyaggolyóval dolga, annak kicsit szokatlan lehet a locsolás. Amennyiben van levél, és jó melegben vannak, napon, akkor mehet a heti 1-2 x kicsi víz, ha nincsen levél, akkor is egy nagyon-nagyon minimális víz, esetleg gyorsan bemeríted, aztán ki is veszed, vagy átfolyatod a vizet rajta, de csak 2 hetente 1x, és ha megszívta magát, ismét semmi víz!

Ha nem szeretnél kockáztatni, akkor lehet kicsivel ritkábban, mint a földeset, de én egyszerre locsolom mindet. Az Adeniumokat télen a kicsiket havi 1-szer locsolom, a nagyokat, van, hogy több hónapig nem! A Plumériák kaphatnak 2 hetente vizet, ha nagyon meleg van a lakásban /23-25 fok állandóan!/, akkor heti 1-szer.

A földben lévő piciket tavasszal át kell ültetni, mert általában már 1 éve benne vannak abban a földben. A földkeverék és a locsolás mindenben megegyezik a nagyokéval, az egy külön jegyzetben van.

A Sivatagi rózsa és a Pluméria legnagyobb ellensége a víz! Ez az, amivel a legkönnyebben tönkre lehet tenni a növényt, ezért kérlek, olvasd el figyelmesen a jegyzeteimben a tartásukról szóló részt, és a locsolásról tartsd be mindenképpen a kevesebb több, okos mondást! Amikor nincsen levelük, ne locsoljuk őket!

A földben lévő piciket tavasszal át kell ültetni, mert általában már 1 éve benne vannak abban a földben.

A földkeverék és a locsolás mindenben megegyezik a nagyokéval, az egy külön jegyzetben van:

https://www.adriflowers.hu/index.php?route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=23

https://www.adriflowers.hu/index.php?route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=20

Vásárlás magoncok: 

https://www.adriflowers.hu/viragok-138/adenium-143/magonc-adenium-153

https://www.adriflowers.hu/viragok-138/plumeria-144/magonc-plumeria-155

adenium magonc  pluméria magonc

Vásárlás közegek:   https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/ulteto-kozegek

ültető közegek

Vásárlás tápok, trágyák: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/tapok-tragyak

trágyák, tápok

Tápozásról:

Április és május vége között:

kiegyensúlyozott: 20-20-20, vagy hasonló.

Júniustól augusztus végéig: 

virágzás inditó tápanyag: 8-24-24, vagy hasonló.
Szeptembertől október végéig: 

kiegyensúlyozott: 20-20-20, vagy hasonló.

A tápozást csak a levelek megjelenésekor lehet elkezdeni, ahogy a locsolást is!

 

Vásárlás növényvédő szerek: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/noveny-vedo-apolo-szerek-bio

neem olaj

 

Videó: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=adenium+plum%C3%A9ria+magonc

adenium pluméria,

Keresés