Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Adenium, Sivatagi rózsa /oltott is/ gondozása

Adriflowers
2018. 11. 09. 00:00:00
Adenium, Sivatagi rózsa /oltott is/ gondozása

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2018. NOVEMBER 9. PÉNTEK·OLVASÁSI IDŐ: 4 PERC, Egy nehezen tartható növénynek gondolják a sivatagi rózsát. Nem fogok hazudni, az oltott változat, tényleg kicsit hisztisebb, de ki tud ellenállni ezeknek a virágoknak? Ebből a jegyzetből megtudhatod, miért is "nehéz" ennek a különleges virágnak a tartása.

A legtöbb gond a túlszeretésből adódhat, vagy ha olyanok tanácsaira hallgatunk, akik csak képről láttak ilyen növényt. Nem vagyunk ezért hibásak, de tény, hogy érdemes kipuhatolózni, vajon van-e egyáltalán ilyen növénye annak, akinek a szavára szeretnénk hallgatni. Nálam több száz növény volt, és van is, amiket a legtöbb videómban láthattok is. 

A LEGFONTOSABB !!! Soha ne öntözzünk sokat! Hogy mi a sok, vagy a kevés, azt itt lentebb megtaláljátok a leírásban.

Fényigény:

Az összes növényt, ami szereti a tűző napfényt, őt is, csak szoktatás után tegyük oda. Először érdemes félárnyékban kezdeni, aztán szép lassan mindig több fényt kaphat a növény. Télen is tehetjük tűző napra, bent a szobában, nálam déli ablak előtt vannak. Télen szinte biztos, hogy ledobálja le a leveleit, mert nem kap elég fényt, de ez természetes folyamat nálunk. Pótvilágítással megpróbálhatjuk pótolni ezt. Ha elég fényt kap, lehet, hogy nem dobálja le a leveleit sőt, még virágozhat is!

Hőmérséklet:

Mivel a trópusokról származik, semmiképpen ne hagyjuk, hogy a hőmérséklet 15 fok alá menjen. Amikor éjszaka kint 15 fok körül van, hozzuk be a szobába, és kivinni is, csak a felett vigyük ki. A termesztő tanácsa szerint /akitől én szerzem be a növényeket/: a pára minél alacsonyabb legyen, a hőmérséklet minél magasabb.

Vízigény:

Amikor nincs levele a növénynek, akkor ne locsoljuk !!! Ilyenkor a locsolás végzetes lehet!

Nyáron szereti a vizet, de a locsolással a legegyszerűbb megölni ezt a növényt. Ha hozzászokunk az inkább kevesebb-több elvhez, az már fél siker! Én úgy gondolok rájuk, mint a pozsgásaimra. Kiszárítani is lehet, de nagyon könnyű kilocsolni is. Télen én csak 2 hetente locsolom őket, de volt, hogy a miniket /5-6 hónaposak/, két hónapig nem is locsoltam. Télen melegen tartva, akár még virágozhat is, de meleg nélkül, csak annyira locsoljuk, hogy éppen picit nedves legyen a földje, vagy még nedves sem, vagy agyaggolyóban, alá öntve a vizet, fel tudja szívni, a fölösleget öntsük ki. A heti 1-től semmiképp ne locsoljunk többet, esetleg akkor, ha a növény törzse ráncosodik. Mindig gondoljuk át, mennyit locsoltunk, mert ez túllocsolás jele is lehet! A téli virágzáshoz sok fény kell, sok meleg, és kevés pára. Ha ledobálja a leveleit, az teljesen természetes ennél a növénynél. A téli kevés locsolás után az idő, ahogy melegszik, úgy lehet a locsolás mennyiségét is növelni. Havi 1-2-ről, heti 1-re, majd heti kettő, nagyobb melegben tűző napon, heti 3. Nekem a heti 1 az 20-23 fokban is csak heti egy.

A pára azért fontos, hogy KEVÉS legyen, a helyiségben ahol tartjuk őket, mert ha kicsit hűvösebb van, a növény elkezd felülről, az ágak végétől rohadni. Ha ezt nem vesszük észre időben, és nem kezeljük, a növény pusztulásáshoz vezethet. Erre a problémára is találtok nálam megoldást:

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=7e0eyiAt1Ws&ab_channel=Adriflowersmentesvirag

adenium, sivatagi rózsa

Tápanyag:

A termesztő /akitől én vásárolok/, ajánlása alapján, tavasztól őszig 16-16-16 (N-P-K), de megfelel a 20-20-20-as (N-P-K tartalmú) tápozás is, kb. 10 naponta. Tápozásnál a száraz földet előtte mindig nedvesíts meg kissé, /mint minden más növénynél is/, utána öntözd a tápoldatos vízzel. Nyáron kaphat virágzásindító tápot, /emelt P és K tartalmú/. Az idősebb növények virágzanak a fiatalabbak nem. Télen ne tápozz. Én itt is élesztőt használok.

Vásárlás tápok, trágyák: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/tapok-tragyak

tápok, trágyák

Tápozásról:

Április és május vége között:

kiegyensúlyozott: 20-20-20, vagy hasonló.

Júniustól augusztus végéig: 

virágzás inditó tápanyag: 8-24-24, vagy hasonló.
Szeptembertől október végéig: 

kiegyensúlyozott: 20-20-20, vagy hasonló.

A tápozást csak a levelek megjelenésekor lehet elkezdeni, ahogy a locsolást is!

Talaj:

Én tőzeget van, aki kókuszrostot, perlit, muskátli föld 1:1:1 keverékét használom, amihez adok némi szarvasmarhatrágyát, /más használ pár szem balkonnövény osmocote-ot./ Átültetés nagyobb cserépbe szükség szerint, általában évente. Figyelj arra, hogy a cserép alján nagyon sok kifolyónyílás legyen. A tőzeg Ph-jára figyelni kell, lehetőleg semleges tőzeget kell használni. 

Vásárlás közegek: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/ulteto-kozegek

Videók:  https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=adenium

adenium sivatagi rózsa

Vásárlás oltott Adenium: https://www.adriflowers.hu/viragok-138/adenium-143/oltott-adenium-151

adenium, sivatagi rózsa

Tartalomhoz tartozó címkék: Adenium_ Sivatagi rózsa gondozása

Keresés