Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Adenium, Sivatagi rózsa magokról

adriflowers
2019. 05. 20. 00:00:00
Adenium, Sivatagi rózsa magokról MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2019. MÁJUS 20. HÉTFŐ·OLVASÁSI IDŐ: 3 PERC, A magok elültetése nem bonyolult feladat, de érdemes odafigyelni 1-2 dologra, ami még sikeresebbé teheti a magok kicsirázását, majd növénnyé fejlődését. A magokat nem kell, és nem szabad, beáztatni!

Az Adenium, vagy Sivatagi rózsa könnyen nevelhető magról. Mivel a magok nagyon vékony héjúak, és könnyen eláznak, ezért nem kell őket beáztatni. Amennyiben túl sok víz éri őket, szinte biztos, hogy eláznak. A mag belseje fehér, és puha, ezért, ha túl sok víz kap, szétázik.

Én így is próbáltam már:

Egy nedves papír törlőkendőre, vagy hasonló anyagra lehet tenni, bele egy műanyag zacskóba, és betenni pl. egy fiókba. A legjobb, ha 22-30 fok körüli hőmérsékletet tudunk biztosítani neki. Nem kell fény a csírázáshoz. Minden nap meg lehet nézni, kicsit szellőztetni. Legyen mindig nedves a papírtörlő. Amikor kicsirázott, van kicsi gyökere, akkor lehet földkeverékbe tenni. A sajátjaim már Aquaponiában kelnek, amióta megvan.

Természetesen földben is ki lehet csíráztatni a magokat. Ehhez tudtok nálam vásárolni egy ültető poharat is, amiben már minden hozzávaló megvan a megfelelő csirázáshoz a magoknak, és ajándéknak is kitűnő, csak ne felejts el magot venni hozzá!

Vásárlás: magok, ültető pohár:

https://www.adriflowers.hu/viragok/szobanovenyek/adenium-sivatagi-rozsa/sivatagi-rozsa-mag-adenium-mag

adenium magok  adenium ültető pohár

Ebben a pohárban megvan a megfelelő földmennyiség, és földkeverék, amire a magoncnak szüksége van. Ebben a közegben maradhat 1 évig is. A pohár alját először lyukasszuk ki legalább 3 helyen. A földet nedvesítsük jól át, majd tegyük bele a magokat kb. 1-2 cm mélyre. Ezután letakarhatjuk a tetővel, tegyük jó melegre. Pár nap, egy hét múlva kicsirázik.  Vigyázzunk, hogy folyamatosan szellőztessük, és talán locsolás helyett elegendő, ha felülről megnedvesítjük a földet, amikor kiszáradt. Kb. 3 hónaposan lehet először majd tápozni.

Aki rögtön földbe teszi a magot, annak ugyanúgy kell bánnia a csiráztatáskor vele, mint a többi növény magjával, amit nem kell előáztatni. Földkeverék: lásd: Adeniumos Sivatagi rózsás jegyzetek, vagy készen vásárolhatsz pohárban, vagy az összetevőket és tápot is egy kedvezményes csomagban kimérve a shopban.

Vásárlás tápok, trágyák: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/tapok-tragyak

tápok, trágyák

Tápozásról:

Április és május vége között:

kiegyensúlyozott: 20-20-20, vagy hasonló.

Júniustól augusztus végéig: 

virágzás inditó tápanyag: 8-24-24, vagy hasonló.
Szeptembertől október végéig: 

kiegyensúlyozott: 20-20-20, vagy hasonló.

A tápozást csak a levelek megjelenésekor lehet elkezdeni, ahogy a locsolást is!

Vásárlás közegek: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/ulteto-kozegek

ültető közegek

A földet először nedvesítsük jól át. Tegyük a magokat kb. 1-2 cm mélyre. Takarjuk le, és tegyük jó melegre. Pár nap, egy hét múlva kicsirázik. A köztes időben, szellőztessük, és csak két naponta, vagy amikor szárad, fújjunk vizet rá, csak nedvesítsük a földet! Felülről tartsuk nedvesen. Fény elég neki 40-60%. A magot ne tegyük túl mélyre. A vízre mindig figyeljünk! Az Adeniumot kezeljük úgy, mint egy pozsgást. A sok vizet nem szereti.

Előfordulhat, hogy a magoncunk idővel megnyúlik, és csak egy ágat hajt. Ilyenkor érdemes metszeni, amit tavasszal ejtsünk majd meg. Ehhez találtok egy videót is a YouTube csatornámon:

https://www.youtube.com/watch?v=ouLvPL6xGdA&ab_channel=Adriflowersmentesvirag

adenium, sivatagi rózsa metszés

A Sivatagi rózsa magonc gondozása megegyezik a nagyokéval. A vizet ők jobban bírják, mint oltott társaik, de ettől függetlenül vigyázzunk a locsolással! A magoncok színazonossága az anyanövénnyel nem garantált. Akkor is, ha a mag az anyanövényről lett leválasztva, sajnos nincs garancia arra, hogy a szín ugyanolyan lesz. Az oltott növények színe lehet csak 100%-ban megegyező a már virágzott, és arról oltott növény színével. Az Adeniumoknál ez az arány a termelő szerint: 10-50%, a Plumériáknál ez egy kicsit magasabb lehet. A magoncoknak minimum 3 év kell a virágzáshoz.

A Sivatagi rózsa és a Pluméria legnagyobb ellensége a víz! Ez az, amivel a legkönnyebben tönkre lehet tenni a növényt, ezért kérlek, olvasd el figyelmesen a jegyzeteimben a tartásukról szóló részt, és a locsolásról tartsd be mindenképpen a kevesebb több, okos mondást! Amikor nincsen levelük, ne locsoljuk őket!

A földkeverék és a locsolás mindenben megegyezik a nagyokéval, az egy külön jegyzetben van:

https://www.adriflowers.hu/index.php?route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=23

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Adenium_ Sivatagi rózsa gondozása

Keresés