Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Általános Tippek a növények gondozásához

Adriflowers
2019. 05. 29. 00:00:00
Általános Tippek a növények gondozásához

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2019. MÁJUS 29. SZERDA·OLVASÁSI IDŐ: 5 PERC,  Ebben az írásban a kezdők magtalálhatnak nagyon sok hasznos információt, ami az alapokhoz kell, de a haladóbbak is találhatnak esetleg 1-2 új tippet benne. Miért nem virágzik a növényem? Locsolás, tápozás, ültetés, stb...

Néhány általános tipp /a teljesség igénye nélkül/

Miért nem virágzik a növényem?

Miután meggyőződtünk arról, hogy a  környezet megfelelő, van elég fény, a növény egészséges, és hoz új hajtásokat is, akkor szinte biztos, hogy egyetlen dolog hiányzik neki, és az a táp. Kicsit lejebb szó esik bővebben a tápozásról.

Konyulnak a levelek:

Tüzetesen nézzük át a leveleket. Találunk –e, fehér pókháló-szerű, liszt-szerű anyagot rajta, bogarat, barna mini foltokat, több kicsi száraz, átlátszó pontot, esetleg más elváltozást. Ezek mind kártevőkre utalhatnak.

Ha ezek egyike sem áll fent, akkor:

vagy túllocsolás, vagy kiszáradás következett be /persze kicsit leegyszerűsítve a helyzetet/. Gondoljuk át mikor locsoltunk utoljára, és e szerint locsoljunk, vagy hagyjuk ki a locsolást.

Ha a helyzet nem javul: nézzük át a növény gyökerét, lehet ott kártevő, szagoljuk meg a földet, ha kivettük a cserépből, a gyökerekből az esetleges elhalt részeket távolítsuk el, kezelhetjük fahéjjal is a vágásfelületet.

Locsolásról:

1: általános szabályok vannak, hogy melyik növény mennyi vizet szeret, de minden lakás más! A locsolás függ a párától, fény mennyiségétől, melegtől. A locsolást mindig igazítsuk a növény igényeihez, de vegyük figyelembe a lakásunk körülményeit is!

2: egyik növény alatt se álljon úgy víz, hogy a cserépben a növény felszívhassa azt, két locsolás között. Viszont vannak növények, amelyek alatt hagyhatunk egy alátétben vizet párologtatás céljából, sőt én a húsevőket például konkrétan folyamatosan vízbe állítva tartom.

3: az élesztős vizet mindig azonnal használjuk el, áztatás után, ne hagyjuk másnapra, ne használjuk virágzás alatt.

4: soha ne használjunk hideg vizet locsoláshoz.

5: lehetőség szerint esővizet, szűrt vizet, forralt vizet használjunk.

Tápozásról:

Tápozásuk így is történhet: márciustól júniusig nitrogénben gazdag /levél fejlődéshez, a növény erősítéséhez kell/, júliustól ősz végéig nitrogénban szegény, kálium és foszfor túlsúlyú /a virágzáshoz kell/ tápokat használjunk. Ez nagyjából minden növényre igaz, esetleg a virágzáshoz lehet igazítani az egyes tápozási ciklusokat.

1: élesztő: külön jegyzet van a használatról. Az élesztős vizet mindig azonnal használjuk el, áztatás után, ne hagyjuk másnapra. Ne használjuk virágzás alatt.

2: a dobozos műtrágyákat használati utasítás szerint használjuk

3: ne tápozzunk az előírtnál gyakrabban, a növény nem fog gyorsabban nőni, nem lesz szebb, hanem tönkremegy.

4: növekedési időszakban minden növénynek a saját igényeihez válasszunk tápot, virágzáshoz használhatunk foszfor és kálium túlsúlyú, virágzásindító tápot

5: ne tápozzunk egész évben, hagyjunk a növénynek pihenőidőt

Ültetésről:

1: a legideálisabb időszak tavasszal, és ősszel /inkább tavasszal/, nem virágzáskor

2: a frissen vásárolt növényeket, én mindig átültetem, akkor is, ha virágzik

3: az átültetéskor nézzük át a gyökereket, az elhaltakat vágjuk le, a virágzó növény gyökerét ne bántsuk, minél kevesebbet „maceráljuk”, csak tegyük egy új, nagyobb cserépbe, és friss földet hozzá.

4: ha szükség volt a gyökerek megvágására, kezelhetjük a vágásfelületet hidrogén-peroxiddal, vagy fahéjjal. /Nem minden növénynél szükséges./

5: a levágott, alakított gyökérzetet, ne locsoljuk 2-3 napig az érzékenyebb növényeknél /pl: orchidea/

6: válasszunk mindig egy, esetleg két számmal nagyobb cserepet

7: orchideák: átlátszó cserép, vagy ne?

mellette:

- látjuk a gyökerét, segíthet a látszódó pára a cserép belsejében, a locsoláshoz

- ott is vehet fényt fel a növény

ellene:

- nincs szüksége a növénynek a gyökerén keresztül fényre, ha elég levele van

Én átlátszót használok a vastagabb gyökérzetűekhez, a vékonyabbakhoz nem mindig.

Videók: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g

Vásárlás: https://www.adriflowers.hu/

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Általános tanácsok

Keresés