Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Orchidea átültetése, szabályok

Adriflowers
2019. 05. 20. 00:00:00
Orchidea átültetése, szabályok MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2019. MÁJUS 20. HÉTFŐ·OLVASÁSI IDŐ: 2 PERC, Hogyan, mikor, mibe, és miért kell átültetni az orchideákat? Az orchidea átültetése sem sokkal bonyolultabb művelet, mint általában a többi növény átültetése. Mivel ennek a növénynek a gyökerénél könnyebben megállapítható, hogy élő, vagy már esetleg elhalt gyökérről van szó, még azt is mondhatjuk, hogy egy növény átültetése sokkal több haszonnal járhat mint amennyi kárt tudunk okozni vele. 

Mint minden más növénynél, az orchideánál is a legideálisabb, ha tavasszal ültetünk át. Kivétel:

-         frissen vásárolt növény

-         valamilyen gondot fedeztünk fel, /gyökér-korona rothadás/

Én a frissen vásárolt növényt is azonnal átültetem. Sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, ha azonnal átnézzük a gyökereket, még akkor is, ha a növény virágzik!

Menete:

1: óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből, amiben vásároltuk.

2: bontsuk le a gyökerekről a közeget, amiben volt

3: a növény tövénél közvetlen találhatunk egy műanyag kosárkát, amit érdemes eltávolítani /sokan nem tudják ezzel együtt hosszú távon megtartani a növényt, én sem/

4: a gyökereket nézzük át. A sérült, tapintásra puha, túl barna, esetleg szagos gyökeret vágjuk le egy lefertőtlenített eszközzel /olló/. A levágott részeket bekenhetjük fertőtlenítő szerekkel. A levágott gyökerű orchideát 2 hétig ne áztassuk!

5: a Phalaenopsis-t érdemes átlátszó cserépbe ültetni /így a gyökerek is fényt kaphatnak, esetleg látjuk, milyen állapotban vannak/. A többi orchidea-fajnak nem feltétlen kell az átlátszó cserép. Az én összes orchidea cserepem ki van lyukasztgatva az oldalán is. A cserepet belülről be szoktam fújni gombaölő szerrel, ami nálam propolisz és a gyökereket is, mielőtt elültetem.

6: válasszunk közeget:

-         olyan növénynek, amelyiknek egészséges a gyökere, azt tehetjük a neki megfelelő orchidea közegbe, agyaggolyóba, vízkultúrába

-         a szinte gyökértelen növényeket érdemes először gyökérképződésre sarkallni, amit én mohába ültetéssel teszek. A virágszár eltávolítása is szükséges lehet ilyenkor. A gyökér, vagy koronarothadásos növényről mindenképpen távolítsuk el a virágszárat.

Óvatosan ütögessük a cserép oldalát, amíg mindenhová nem jut a közegből, ne nyomkodjuk, mint amikor földbe ültetünk, inkább ütögessük az oldalát!

Átültetéshez videó:

https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=orchidea%20%C3%A1t%C3%BCltet%C3%A9s

Fertőtlenítésre:

hidrogén-peroxid, fahéj, ollóhoz: ecet, alkohol

Gombaölő szerek:

propolisz, Neem olaj, szódabóna

Videó: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=orchidea

Cserép lyukasztás:

https://www.youtube.com/watch?v=X4rBn_RDfBQ&ab_channel=Adriflowersmentesvirag

Vásárlás: https://www.adriflowers.hu/viragok-138/orchidea-145

https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok-139/muanyag-cserepek-168

Keresés