Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Bromélia gondozása

Adriflowers
2019. 12. 05. 00:00:00
Bromélia gondozása

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2019. DECEMBER 5. CSÜTÖRTÖK·OLVASÁSI IDŐ: 3 PERC,  A Broméliák egy hatalmas nemzettség, amibe beletartoznak a Tillandsia félék is, de legfőképpen különböző megjelenésük miatt is könnyen meg lehet őket különböztetni egymástól. A Broméliák nagy többségének a levelei egy tölcsér szerű formában helyezkednek el, melynek a közepében megáll a víz. Ami más növénynél hátrány, az náluk egy előny, mert ők kifejezettem ebből a vízből táplálkoznak.

Talaj:

Broméliák ültetéséhez legjobb a lazább szerkezetű, tőzeges, jó áteresztő képességű ültető közeg. Én csak tőzeg, és perlit keverékét használom, esetleg homokkal keverve.

Vásárlás közegek: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/ulteto-kozegek

ültető közegek

Fényigény:

Kerülni kell a tűző napos elhelyezést, inkább világos, vagy félárnyékos helyet kell keresni. Nyáron ki lehet tenni a szabadba.

Hőmérséklet:

Kellemesen meleg, átlagos hőmérsékletű helyiségben érzik igazán jól magukat, ahol a levegő párás. A legtöbb otthon levegője inkább száraz, főleg a fűtési szezonban, ezért gondoskodni kell párásításról. A guzmán bromélia esetében ez a nyári időszakban naponta történő vízzel való permetezést jelent, bár ha kint van szabadban, én csak locsolom. A sorból talán csak a tőlevélrózsa lóg ki egy kicsit, ez ugyanis alacsonyabb páratartalommal is beéri, ugyanakkor vízigénye nagy, ezért nyáron akár naponta is lehet öntözni.

Vízigény:

A broméliák átlagos vízigényű növények.

A broméliákra jellemző dolog, hogy öntözéskor vizet, a levelek alkotta kehely alakú tőlevélrózsába kell önteni, és bizonyos időközönként cserélni is kell a vizet, bár én őszintén szólva, mindig csak utántöltöm. Én mindig a közepükbe öntök vizet, és ami a földre kimegy, csak annyit kap a föld, de a belsejében mindig áll a víz.

Tápanyag:

„A broméliák tartása során elengedhetetlen tápanyagok utánpótlása, azaz a tápoldatozás.” Ezt mondja az egyik tanács, de olyat is olvastam már, hogy nem szabad tápozni. Én nem tápozom őket, de szerintem a nyári időszakban a 2 hetente történő tápozással sem tehetünk rosszat. Ez a pikkelyvirág esetében kéthetente történő tápoldatozást, míg a levélcsillag és a lándzsarózsa tartása esetén rendszeres tápanyag utánpótlást jelent. Nálam két hetente kapnak élesztős vizet, vagy marhatrágyás vizet a közepükbe.

A Broméliák virágzás után elpusztulnak. Ettől nem kell megijedni, ez természetes folyamat. A virágzást követően elpusztul, előtte viszont sarjakat hoz, tehát gondoskodik az utánpótlásról. Ha leválasztod ezeket a sarjakat, és elülteted külön cserépbe, akkor egy kis odafigyeléssel, ugyanolyan szép növényt nevelhetsz, mint az anyanövény volt, ha nem választod szét a növényt, akkor egy kis csoportod lesz belőle hamarosan, ami nagyon szépen mutat, ha esetleg egyszerre virágzik több sarj is.

Videók:

https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=brom%C3%A9lia

bromélia

Tartalomhoz tartozó címkék: Szobanövények gondozása

Keresés