Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Előtte-utána

Adriflowers
2021. 05. 24. 17:00:00
Előtte-utána

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2021 MÁJUS24. HÉTFŐ·OLVASÁSI IDŐ: 2 PERC, Ebben a jegyzetben mutatok pár fotót, ami előtte, és utána készült, és egy kis magyarázatot hozzájuk. A kártevők elleni védekezés, nem egyszerű feladat, de én megfogattam magamnak, hogy még bonyolultabbá teszem. Mivel manapság a legegyszerűbb, bemenni az üzletbe, és kérni egy üveg /flakon/, jó erős vegyszert, én úgy döntöttem, nem szeretném ezt. Elkötelezett /nem elvakult!/ környezetvédő vagyok, így kerestem egy megoldást, ami a vegyszerektől mentes növényápoláshoz hozzásegített. Nem mellesleg a saját környezetemben élő emberek, gyerekek, állatok, sem szenvednek a belélegzett vegyszerektől.

Találhattok még 1-2 fotót itt a túlöntözött vagy koronarothadásból megmentett növényekre is.

Kártevők ellen a Neem olajat Káli szappannal keverve használom, mint azt már gondolom, sokan tudjátok. Külön jegyzetben találtok mind a két szerről leírást, és videót is arról hogyan kell használni őket, sőt, vásárolni is tudtok belőlük nálam. Az oldal alján megtaláljátok a linkeket. A fotók azt mutatják, milyen a növény kezelés előtt és után. Természetesen nem egy kezelés kell a teljes sikerhez. Az adagolás is fontos, és a megelőzés, vagy az ismétlő permetezés.

Ezen a képen egy tripszes fertőzés látható. Ez már egy nagyon előrehaladott állapot. Amikor a kezdeti jeleket felfedezitek a növényen /fehér, vagy fekete tűszúrás nagyságú foltok/, akkor már el lehet kezdeni a növény kezelését.

tripsz

A következő fotó, nem ugyanazt a levelet mutatja, de ugyanaz a növény! A károsodott levél már soha nem lesz olyan, mint egy egészséges. Ezeket idővel le is hullajtja a növény, de az új helyette jövő levelek már jó esetben így kell, kinézzenek:

tripsz

A következő egy levéltetű fertőzés. Itt is lehet korábban cselekedni, hiszen mint látjátok, itt sem kevés már a kártevő. Talán az egyetlen kártevő, viszont ami viszonylag kevés kárt csinál, relatív hosszú idő alatt is. Azért ne hagyjuk elszaporodni!

levéltetű

Itt is eltelik, kis idő mire eltűnnek a tetvek, itt viszont nem nagyon hagynak nyomot maguk után. A második kép, természetesen az első fotón lévő növényt mutatja, kicsit később.

levéltetű

Ilyenkor mindenki fejében megfogalmazódnak kérdések gondolom, és az egyik legfontosabb:

Mégis mennyi idő után tűnnek el a különböző kártevők. Ez sok mindentől függ. A kártevők tulajdonságairól, és az ellenük való védekezésről egy másik jegyzetben olvashattok: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/kartevok-tulajdonsagai-es-vedekezes

Kártevő nélkül, csak túllocsolásból eredő károk, és helyrehozásuk:

túlöntözés, túllocsolás

Egy kedves vevőm hozta vissza azt a növényt, amit a bal oldali fotón láttok. Nálam vásárolta a növényeket, de sajnos nem találta el az ültető közeget, és a locsolás mennyiségét. Túl sűrűre sikerült a föld, nem volt lazítva, és a víz sok lett a locsoláskor. Mivel a bolti földekhez általában nincsen semmilyen „lazító közeg” /perlit, vagy tőzeg/ téve, ezért azok túl hamar összetömörödnek, és ha ez kicsit több vízzel párosul, akkor megfojtják a növény gyökerét. A 3.-ik probléma, bár ez csak hosszú távon derült volna ki, az volt, hogy túl nagy cserepet választott a növénynek.

Koronarothadásos orchidea mohában:

orchidea koronarothadás

Moha kapható: https://www.adriflowers.hu/sphagnum-moha-tozegmoha

Gyökérrothadásos Cattleya, agyaggolyó felett: Az összes megjelölt gyökér 0-ról indult.

orchidea gyökér rothadás

Mindezen problémák megelőzésére, kérlek, mindig olvassátok el a GYIK-et adriflowers gyik, és a növény oldalán található leírást, vagy a jegyzetekben  adriflowers jegyzetek a növényről szóló jegyzetet.

Előfordulhat, hogy mindent helyesen csináltunk, nem nagy a cserép, nem locsoltuk túl, a közeg is megfelelő, mégis így néz ki a növény. Ilyenkor gyökérgombára lehet gondolni.

Mit tegyek?

Vegyük ki a közegből a növényt, keverjük be a közeget fahéjjal, szódabónával, propolisszal, Neem olajjal, vagy használjunk valamilyen gombaölőt. Ezután vágjuk le a nagyon rossz leveleket, és a növény száraiból is akár a felső részeket. Ezeket is kezelhetjük fahéjjal. Ezután húzzunk rá zacskót, és csak óvatosan öntözzük. Tegyük melegebb helyre. Videó hamarosan itt: https://www.youtube.com/results?search_query=adriflowers

Még egy-két kép a reménytelen helyzetekről, amiből mégiscsak lett valami:

Teljesen elrohadt gyökerei voltak, semmi jel nem mutatott arra, hogy lesz valaha is gyökere kb. 2-3 hónappal ezelőtt:

orchidea gyökér orchidea gyökér mentés 

Neem olaj, Káli szappan, szódabóna, stb. kapható: 

Vásárlás közegek: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/ulteto-kozegek

ültető közegek

Vásárlás tápok, trágyák: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/tapok-tragyak

tápok trágyák

Vásárlás növényvédő szerek: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/noveny-vedo-apolo-szerek-bio

neem olaj

Sok sikert!

Tartalomhoz tartozó címkék: Általános tanácsok Kártevők

Keresés