Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

GY.I.K

GY.I.K

Adriflowers
2020. 08. 03. 00:00:00
GY.I.K

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2020. AUGUSZTUS 3. HÉTFŐ·OLVASÁSI IDŐ: 7 PERC, Itt megtalálhatod véleményem szerint a rendeléssel, és a növényekkel is kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre a választ, de természetesen sokkal több mindenre megtalálod a jegyzetek Blogomban, aminek az elérhetőségi útvonalát ebben a jegyzetben is megtalálhatod.

(Megköszönöm, ha tegeződhetünk!)

0: Mikor kapom meg a rendelésemet?

Minden kedden (kivéve ünnepnap, akkor a következő munkanapon) van postázás, tehát legkésőbb szerdán. /Kivéve, ha a szállító nem talált otthon, akkor másnap./ Az oldalt saját magam szerkesztem, bővítem újabb információkkal, folyamatosan kérdésekre válaszolok, amivel segíteni próbálok, vásárokba járok, keresem nektek a különleges növényeket, ápolom, szaporítom őket stb.. Ezért kérlek, hogy fogadd el, hogy a postázást csak 1 napon vállaltam a héten.

A megértésedet megköszönöm!

1: Mit tegyek, ha megérkeztek a növények?

Én minden növényt, amit megvásárolok, ahogy hazaviszem, rögtön átültetem. A minél hamarabb azt jelenti, hogy a növényt hagyom 1 napig akklimatizálódni, és természetesen, amikor időm van rá. A virágzás alatt lévő növényeket is érdemes átültetni. A gyökerek sokszor meglepetéseket rejtenek. Pl., ha már elkezdett rothadni a gyökér, de ezt nem látjuk a föld-közeg feletti részen. Amikor kivesszük a növényt, és nem sértjük meg a gyökereit, majd óvatosan leszedjük róla a használt közeget, a növénynek nem ártunk semmit. Ha rossz gyökerű növénnyel találkozunk, azokat a megfelelő levágás-fertőtlenítés után újra beültethetjük. Én mindegyikkel ezt teszem.

2: Mit tegyek az agyaggolyóba ültetett növényekkel?

Főleg magonc Plumériát, és Adeniumot tudsz így vásárolni nálam. Átültetésük nem szükséges, csak ha kinövik a cserepet. Lehet földkeverékben is tartani, akkor át kell ültetni.

Agyaggolyó kapható: https://www.adriflowers.hu/agyaggolyo-1-liter-8-16-mm

Bővebben: Jegyzetek: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek

3: Mekkora cserépbe ültessem át a növényt?

Ha úgy látod a jelenlegi cserépben sok a gyökér, akkor 1 számmal nagyobba, egyébként mindig 1-el nagyobba ültetünk. Van 1-2 kivétel: Csónak orchidea, stb.... amik szeretnek "szorongani", bár már ez a feltevés is lassan elavulttá kezd válni.

4: Mibe ültessek?

Minden növénynek más az igénye, és mindegyiknek megvan a maga közege, amiben szeret élni. Vannak növények, amiket be sem kell ültetni pl: Tillandsia, Vanda orchidea. Az általam árusított, és saját részemre tartott növények igényei megtalálhatóak a Fb oldalamon jegyzetekben. Általánosságban:

A virágföldhöz /bármilyen/ mindig keverek perlitet, tőzeget, és marhatrágyát. Kettő egyik lazítja, a másik tápanyag. A virágföld használatát lazítás nélkül senkinek nem ajánlom!

Perlit kapható: https://www.adriflowers.hu/perlit-1-liter-2-6-mm

Bővebben: Jegyzetek: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek

5: Miért puha az Adenium, vagy Pluméria szára, törzse?

Két változat lehetséges:

a) túllocsolás

b) túl kevés locsolás

Tőlem túl locsolt növényt nem vásárolhatsz, nagyon figyelek erre, de mivel emberből vagyok, előfordulhat. Kérlek, ezt jelezd azonnal! A másik lehetőség jellemző rám /ez bárkinél előfordulhat/, nem veszélyes, sőt! A téli időszakban ezeket a növényeket keveset kell locsolni. Ha kicsit "túl" keveset locsoljuk, megpuhulhat a törzsük a vízhiány miatt. Óvatosan növelni kell a locsolási víz mennyiségét, ahogy melegszenek a napok, és akkor szépen megszívják magukat. Vigyázzunk, ne essünk túlzásba! A növény csak lassan tud hozzászokni a megváltozott körülményekhez. Azzal nem használunk, ha jól meglocsoljuk "szegény szomjazó" növényt!

6: Mi az a Neem olaj, és mire használható? Jobb, mint a vegyszerek?

A Neem olaj egy Neem nevű fából kinyert teljesen természetes olaj. Kozmetikai felhasználása is lehetséges, kizárólag külsőleg! Belső térben is bármikor használható, annyi odafigyelést igényel, hogy a bútorokra ne kerüljön, de a mosható felületekről ott is kiválóan eltávolítható. Nem csodaszer, de működik. A kezelést ismételni kell, de ugyanezt a vegyszerekkel is meg kellene tennünk. Akkor már miért ne környezetbarát módon!

Az összes szívó és rágó kártevő ellen hatásos, és kiváló gombaölő.

Egész évben használható, még betakarításkor is. Kevésbé ízletessé teszi a növényeket, terméseket a kártevők számára, meggátolja a szaporodásukat. A termőföldhöz is keverhető, hígítva a levelekre is lehet permetezni, és egyéb hatóanyagokkal is kombinálható. A kerti és szobanövényeken is használható heti egy-két alkalommal.

Keverési arány és használat:

Jegyzetek: www.adriflowers.hu/jegyzetek a Neem olajról van külön, és videó is:

Videók: www.facebook.com/pg/mentesvirag/videos/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g

Kapható: https://www.adriflowers.hu/neem-olaj-40-ml

7: Sárgul a növény levele, puhul, pöttyös a levél /egyes orchidea fajoknál természetes/ vagy csak furán, "természetellenesen" néz ki:

Bármilyen körültekintően is gondozzuk növényünket, előfordul, hogy a levelek sárgulni kezdenek.

A legtöbb probléma a leghamarabb a gyökerek megvizsgálásával derül ki. Bedughatjuk ujjunkat kicsit mélyebbre a földbe is, és akkor kiderülhet, hogyha penész szagot érzünk az ujjunkon, hogy gombásak a gyökerek.

A lekókadó levelek a leggyakrabban túlöntözés, vagy kevés öntözés jeleire utalnak. Szabadban tartva nagyobb eső után vegyük ki az alátétet az edény alól, hogy a felesleges víz kifolyhasson. Ilyenkor a sárgulás oka a tápanyaghiány is lehet, hiszen a víz a tápanyagok egy részét is kimosta az ültető közegből. A tápanyaghiány okozhatja a bimbók elhullását is. Ezt csak mindenki saját maga döntheti el, hogy mi lehet az ok. Én pl, ha sokat dolgozom, a saját növényeimről néha elfelejtkezem, és amikor rájuk nézek, lekonyulva szomorkodnak a levelek. Ekkor persze azonnal tudom, hogy elfelejtettem locsolni. A levelek hiánybetegségekről is árulkodnak. erről is található képekkel illusztrált jegyzet itt az oldalamon.

Egyes növények érzékenyek a huzatra /igazéból egyik sem szereti/, helyváltoztatásra, nagyobb hőmérséklet ingadozásra.

Jegyzetek: www.adriflowers.hu/jegyzetek

8: Mit csináljak, ha nem virágzik a növényem?

A leggyakoribb ok a virágzás elmaradására a Kálium, és a Foszfor hiány. A virágzás előtti időszakban használjunk külön virágzás serkentő tápot /virágzás indító a neve/. Az egyetlen növény a hibiszkusz /amiről én is csak hallottam/ nem szereti a sokat. A hibiknek egyébként én nem is szoktam adni, csak élesztős vízzel locsolok, és marhatrágyát használok.

9: Mire jó az élesztő? Tényleg tönkremehet a virág tőle?

Én 3 éve, /2017-től/ élesztővel locsolom minden növényemet, az orchideákat is. Az én véleményem szerint a legtöbb növénynél más tápoldatra nincs szükség, kivéve a Pluméria, Adenium, náluk lehet a virágzást serkenteni, a többi növénynél is, ha nem akarnak virágozni, minden igyekezetünk ellenére sem. A virágoknak viszont el kell érniük a "virágzásra érett" kort. Ami még természetes és jó, az az érett marhatrágya, de természetesen lehet más módszereket is használni a természetes tápozásra /kávézacc, banánhéj, stb.../.

Sokan az élesztőre fogják növényeik kipusztulását. Sajnos ez óriási tévhit. Ezekben az esetekben valamilyen más hiba elkövetése történt, de mivel ez nem kerül napvilágra, az élesztőre fogják az emberek. Semmilyen tudományos magyarázata nincs az élesztő használatának pozitív hatásaira, de a negatívakra sincsenek. Nekem eddig (3 év alatt) csak jó hatásai voltak.

Használatról jegyzet, és videó:

Jegyzetek: www.adriflowers.hu/jegyzetek

Videók: www.facebook.com/pg/mentesvirag/videos/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g

Mindenről bővebben:

Amit nem találsz, azt a következő helyeken érheted el:

Cikkek: www.adriflowers.hu/jegyzetek

Videók: www.facebook.com/pg/mentesvirag/videos/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g

Vásárlás: www.adriflowers.hu vagy: www.facebook.com/mentesvirag.hu - privát üzenet.

10: Van-e garancia?

Az általános 14 napos elállás lehetősége élő növényekre nem vonatkozik. Vásárlástól való elállásra, visszaküldésre nincs lehetőség. (17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet 5c pontja)

Mindezek ellenére:

Igyekszem a legmegfelelőbb növényeket kiválasztani. A növények esetleges hibája, van, amikor csak az átültetés alkalmával fedezhető fel, ilyenkor az alábbiak szerint járok el:
Ha a növényen található esetleges hiba, elváltozás a meghirdetett terméknél feltűntetésre kerül, a vevő a jelzett hibákért a minőségi garanciát nem érvényesítheti. A garancia érvényesítése érdekében fontos a megfelelő képanyag készítése a csomag, majd a növény kibontását követően is. A növényeken észlelt hibát a csomag átvételét követő 2 napon belül kérem jelezni, ezt követően a minőségre irányuló panaszt már nem tudok elfogadni.

Mindig a legnagyobb körültekintéssel válogatom, és csomagolom a növényeket, de ha mégis:

1. Ha a csomag átvételét követően, a csomagot kibontva a növényen olyan elváltozás tapasztalható, mely a növény életét jelentősen befolyásolja (pl. rothadás), a növény árát visszatérítem, természetesen fotóval bizonyítottan. Visszatérítés esetén visszautalás vagy levásárlás választható.
2. A meghirdetett növények között vannak egyedi növények, melyből a képen látható példány kerül megvásárlásra, illetve vannak nagyobb számban rendelkezésre álló növények, ilyenkor a növényről "mintaképet" látsz feltűntetve. A színkártyával érkező nem virágzó növényekre színazonossági és fajtaazonossági garanciát a termesztő vállal. Én megbízom bennük, hiszen már sokszor bizonyítottak a növények.

Videók:  https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g

Tartalomhoz tartozó címkék: Általános tanácsok

Keresés