Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Hibiszkusz gondozása

Adriflowers
2018. 11. 18. 00:00:00
Hibiszkusz gondozása

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2018. NOVEMBER 18. VASÁRNAP·OLVASÁSI IDŐ: 5 PERC,   A szobai Hibiszkusz egy kivételesen gyönyörű növény. Bár nagyon sok virágot hoz, mindegyik, de legalábbis nagy részük csak 1 napig él. Mostanában viszont egyre jobban megfigyelhető, hogy van, amelyik 2-3 napig is nyitva tart egy bimbót, és nem mellesleg talán még a szivárványnál is több színben pompáznak!

Ennek a növénynek szinte nincs is pihenő ideje, még télen is hajlamos virágozni. Bár azt is tudjuk sokan, hogy sok hormonnal kezelt növényt vehetünk mostanában, ők is megfelelő körültekintés mellett megtarthatóak, és e mellett össze sem hasonlítható színekben fordulnak elő! Ezeknek a gondozása nem egyszerű feladat, de amennyiben sikerül megtartani őket, olyan élményt nyújtanak, mintha egy trópusi környezetbe csöppentünk volna. 

Fényigény:

Szereti a világos, fényes teret, és imádja a nyári napsütést. Nyáron mindig tűző napra teszem őket, de napi csak 2-3 órát érje a tűző nap, és az is csak szoktatás után.

Hőmérséklet:

Nyáron átlagos meleg és párás klímát kedveli, de télen 15 fok felett az ideális neki. Én mindig szobában teleltetek kb. 18-20 fokon.

Víz igény:

Nyáron öntözzük bőven a növényt, a földje legyen mindig nedves, de télen csökkentsük a locsolást, csak akkor öntözzük, ha a földje már kissé kiszáradt, vagy amikor a levelek kicsit lekonyulnak, ez a túllocsolás jele is lehet, erre figyeljünk!

Tápanyag:

A hibiszkusz szereti a rendszeres tápozást. Metszeni tavasszal és ősszel lehet. Tavasztól őszig tápoldatozzuk hetente egyszer. Télen, ha szeretnénk, hogy virágot hozzon, kéthetente egyszer adjunk neki kevés tápoldatot. Sok hibiszkuszkertész hetente egyszer öntözi és tápoldatozza növényét. Ez is elegendő lehet, napi öntözés mellett azonban maximális mértékben garantált a növény tápanyaghoz jutása.

Talaj:

A hibiszkusz a gyengén savanyú talajt kedveli (pH 6-6,5). (Ez a nálunk kapható B típusú virágföldet jelenti.)

A hibiszkusz számára ideális talaj könnyű és porózus. Könnyen átereszti a levegőt és a vizet, némi nedvességet ugyanakkor mégis megtart. Javaslom a két rész földből, két rész tőzegből és egy rész finom kéregből, /vagy amit én használok perlitből/ álló keveréket. Ha kerti talajt használunk, tőzeg, kéreg, komposzt, perlit és homok hozzáadásával javítsunk fizikai szerkezetén, illetve víz- és tápanyag megkötő képességén.
A fiatal növényt a sűrűbb elágazódás érdekében vágjuk vissza. Mindig hagyjuk meg az ág külső oldalán elhelyezkedő első leveleket, így az új hajtás kifelé fog nőni.

A kisebb növényeket akár évente is átültethetjük nagyobb cserépbe. A nagyobbakat csak két-háromévente ültessük át, később csak felszíni talajcserét végezzünk.

Vásárlás közegek: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/ulteto-kozegek

ültető közegek

Esetenként előfordulhat, hogy a levelek sárgulnak, vagy hullnak. Ezt okozhatja az elégtelen vagy túlzott öntözés, vagy a hirtelen hőmérsékletváltozás, helyváltoztatás. Ha a növény hullajtja a leveleit, az új levelek előtörését elősegíthetjük, ha a növényt kissé visszavágjuk.

Az egészséges hibiszkusznövénynek nincs nyugalmi időszaka, akár egész évben virágozhat. Egyenletes tápoldatozás mellett a növény folyamatosan gyönyörű szép virágokat fog hozni. Minél többet metsszük a növényt, annál több virágot és dúsabb növekedést kapunk.

A legtöbb hibiszkuszt sajnos előszeretettel támadják meg a tetvek és más kártevők, ezért tavasszal és ősszel érdemes megelőző permetezést végezni, hogy a megtelepedett rovarok még kikelés előtt elpusztuljanak. Ajánlom a Káli szappant, és a Neem olajat itt is.

Egészség:

Elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez hogy a növénytől távol tartsuk a kártevőket. Ez megelőzéssel a legegyszerűbb. Amennyiben természetes szereket szeretnénk használni, itt a shopban találunk olyan szereket, amelyek megelőzésre, és kezelésre is kiválóan alkalmasak. Mellesleg mind környezetbarát! Emberre, állatra veszélytelen!

Vásárlás növényvédő szerek: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/noveny-vedo-apolo-szerek-bio

neem olaj

Növényvédő szerek használata leírás:

https://www.adriflowers.hu/index.php?route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=11

Neem olaj használat videó: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=neem%20olaj

A növényápolással kapcsolatos videók: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g

Jegyzet az élesztőhöz: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/eleszo-hasznalata

 

Olyan elvetemülteknek, mint én, ajánlom: én az orchideáról megmaradt élesztős vizet rájuk locsolom, már több hónapja, marhatrágyát is használok, vagy ha feltétlen ragaszkodsz a műtrágyához akkor ezt nálam is be tudod szerezni.

Vásárlás tápok, trágyák /mű, vagy szerves/: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/tapok-tragyak

műtrágya

A teleltetésről bővebben: 

A nyár elmúltával, ahogy hűvösödik az idő, be kell hordanunk hibiszkuszainkat a lakásba. Az éjszakai 10 fokot a nagyobb példányok még elviselik, de a kisebbeket, idősebbeket már hamarabb is bevihetjük. Előtte, mindenképpen kezeljük őket, legalább 2-3 héten keresztül. Én a Neem olajat használom, és ajánlom, Káli szappannal keverve /a fentebbi linkeken megtalálható a használata/, mert mindkettő jó mindenféle kártevőre, és a földre lehullva még gombára is. Gomba ellen használok még rézgálicot /réz-szulfát/ locsoláskor. Ebben a 2-3 hétben le is moshatjuk a növényt, és csak azután permetezzük meg.

Mielőtt bevisszük a növényt, még meg is metszhetjük. Egy 30%-os visszametszés ideális, de 50%-al is visszametszhetjük, ha kevés a helyünk a lakásban. A fény hiánya, mint említettem, nem vészesen nagy hiba a hibiszkusz számára, de amennyiben messze van az ablaktól, használhatunk pótvilágítást is neki, egy takarékos led, hidegfényű égő megfelel, több növényhez egy fénycső, akár 24 órán keresztül is.

A hibiszkusz gondozása, tehát nem feltétlen bonyolult feladat, de tény, hogy az egyik legnehezebben megtartható növény, kivéve a hazánkban is könnyen nevelhető fajtákat: piros, dupla barack, dupla rózsaszín.

hibiszkusz  hibiszkusz  hibiszkusz

Amivel több bajunk gyűlhet meg, azok a különleges fajták.

hibiszkusz  hibiszkusz  hibiszksuz  hibiszkusz  hibiszkusz  hibiszkusz  hibiszkusz 

Világításhoz:

https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/mit-hol-mennyiert-75

Amennyiben nem tudjuk lakásba helyezni a növényünket, kitehetjük egy garázsba, vagy tárolóba is, de itt is a legtöbb fény, és meleg elérése lenne a cél. 19 fok felett a hibiszkusz egész évben virágzik, ha megtehetjük, fűtsünk neki a külső helyiségben is, persze ilyenkor nem feltétlen a 19 fok a cél! Már 5 fokon is túlél a hibiszkusz, de ilyenkor nagyon figyelnünk kell a locsolásra, és kimondottan a nagyobb bokroknál próbáljuk ezt meg!!!

Vásárlás: https://www.adriflowers.hu/viragok-138/hibiszkusz-146

Videó: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=hibiszkusz

hibiszkusz gondozása

Tartalomhoz tartozó címkék: Szobanövények gondozása

Keresés