Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Neem olaj + Káli szappan, Kártevők ellen

Adriflowers
2020. 08. 03. 00:00:00
Neem olaj + Káli szappan, Kártevők ellen MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2020. AUGUSZTUS 3. HÉTFŐ·OLVASÁSI IDŐ: 4 PERC, Mi az a Neem olaj, és a Káli szappan? Miért éppen ezeket használom kártevőirtásra? Hogyan, és mennyit kell használni, hogy hasson? Én a természetesség híve vagyok. Megpróbálom, amíg lehet a növényeimet is vegyszermentesen kezelni. 

Mindenféle szívó, és rágó kártevő ellen Káli szappant és Neem olajat használok. A Neem olaj túladagolásakor a növény levele megég, de nem kell megijedni, a növényt ezzel nem károsítjuk. A kártevők elpusztulnak, de a növénynek semmi baja nem lesz. Kártevő mentes, szép új leveleket fog hozni. Ha jól dolgoztunk, a leveleket sem éri bántódás. A levél alját és tetejét is érdemes befújni, de ha az alját fújjuk kisebb az esély az égésre. Szobában is használható. A bimbókat takarjuk le, bár én nem szoktam ezzel sem igazán foglalkozni, mindig lefújom azokat is.

Ötletek a Neem olaj, növény védőszer elkészítéséhez:

Meleg vizet használok. Először a szappant oldom fel a meleg vízben! Lassan és folyamatosan keveréssel adom hozzá az olajat, a flakont menet közben néha felrázom. Ha az olaj nehezen oldódik, használok kicsit több szappant.

Mostanában így csinálom:

Először mindig előre összekeverem az olajat és a szappant kevés meleg vízzel és azt követően öntöm a nagy tárolóba. Beleöntöm a keveréket a permetezőbe, aztán rá a jó meleg vizet. Összekeverem, rázni vagy kavarni lehet permetezés közben. A permetet 8 órán belül fel kell használni.

Neem olaj rovarirtó használati javaslata

Az oldatot minden levélre permetezni kell, különösen azok alsó felére, ahol a rovarok szeretnek elrejtőzni. Ha a termőföld közelében sok levél van, kerüljön oda, sőt a gyökerek felé is. Semmilyen károsodást nem okoz, ellenkezőleg, hasznos a termőföldnek. Csak akkora mennyiséget készítsünk, melyet 8 órán belül elhasználunk. Tartsuk nyitva a szemünket, így könnyebben meg tudjuk állapítani, milyen sűrűn kell permetezni. Ha aggódunk az érzékeny növények miatt, akkor kis területen, kevés mennyiséget permetezzünk. Várjunk 1 vagy 2 napot és nézzük meg az eredményt. Ha szappant is használunk, semmilyen probléma nem fordulhat elő. /Neem olajról bővebben a Neem olajos jegyzetben.

Keverési arány:

Működik! Adjunk neki időt. Jóval okosabb módon kezeli a rovarokat annál, mint hogy mindent elpusztítson. Merev szabályok nincsenek, csak útmutató. Néhány rovar érzékenyebb, mások kevésbé. Megelőzés céljából a permet lehet gyengébb hatású. Általánosságban a kerti permethez 0,5-1% töménység elegendő. A céltól függően megemelheti 2%-ra. A szappant a dobozon leírtakkal használjuk.

A Neem olajból 5ml/ litert, a Káli szappanból is 5ml/litert használok összekeverve. A használat gyakorisága mindig attól függ, milyen a fertőzés mértéke. Én heti 1-szer kezdem, /erősebb összetétel: 10 ml Neem olaj + 10 ml Káli/ amikor kártevőm van. Addig használom, amíg már majdnem teljesen kifogytak, vagy nagyon kevés van, aztán megelőzésre 2-3 hetente 1-szer mindent lefújok, ja és ilyenkor már elég az 5ml/liter.

Én erősebb fertőzésre 10ml/litert használok, 1-2 alkalommal, heti 1x, utána csökkentem 7ml/literre két-három heti 1x kb 2 alkalom, aztán csak 5ml/litert már csak havi 1x.

Káli szappan:

Segítség a levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák és tripszek ellen. A viaszos bevonatú növények (hagyma, zöldborsó, egyes káposztafélék és tűlevelűek, más népszerű dísznövények között a leanderek, a pálmafélék stb.) kezelésekor fontos, mert azokon nehezebben tapad meg a permetlé. Évszázados tapasztalat, hogy a káliszappanos permetlé hatékonyan gyéríti a már említett kártevők (levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák és tripszek) egyedszámát. Ez a hatás mindenekelőtt a korai fejlődési alakokkal (tojás, lárva) szemben figyelhető meg. A káliszappan ugyanis a rovarkártevők kitinvázát védő viaszréteget is fellazítja, ezért azok érzékenyebbé válnak a permetezéssel szemben. Felhasználható valamennyi növényi kultúrában rovar- és gombaölő szerek tapadásfokozó anyagaként 0,5-1,0 %-os koncentrációban. Szobai, kerti dísznövények lemosására 1 %-os oldattal, ruhával, szivaccsal, vagy más eszközzel pl. kézi porlasztóval kijuttatva. Kézi porlasztó használata esetén ügyelni kell arra, hogy a levél fonáki részére, fás részekre, valamint más nehezen hozzáférhető helyekre is kerüljön áztatás szerűen permetlé.

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap  Én Neem olajjal együtt használom.

Videó: 

neem olaj

https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=neem%20olaj

https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=neem+olaj

https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/mire_jo_a_neem-fa_olaj/20170509095756

https://www.agraroldal.hu/neem-olaj.html

Vásárlás: 

neem olaj  káli szappan

https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok-139/noveny-vedo-apolo-szerek-bio-173

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Az én _szereim_ Kártevők

Keresés