Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Kaktuszok Pozsgások gondozása

Adriflowers
2019. 11. 07. 16:00:00
Kaktuszok Pozsgások gondozása

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2019. NOVEMBER 7. CSÜTÖRTÖK·OLVASÁSI IDŐ: 3 PERC, Mind a pozsgásoknak, mind a kaktuszoknak nagyon sok fajtájuk van, viszont általánosságban majdnem teljesen megegyezik a tartásuk. Én csak hobby-ból tartom őket, így egyformán kezelem mindet, de lehet eltérés a fajták között.
Túlöntözés, illetve fényhiány következtében gyenge, megnyúlt hajtások alakulnak ki. A téli levélhullás oka többnyire a magas hőmérséklet.

Pozsgások gondozása:

pozsgás  popzsgás  pozsgás  pozsgás  pozsgás  pozsgás
A pozsgások és a kaktuszok hasonlóan vannak tartva nálam, 1-2 dologban tér el csak a tartásuk.
Fény:
Nyáron erős fényt kapnak, szoktatás után, de tűző napot, csak rövid ideig. Télen ablakban vannak, szintén sok fényt kapnak.
Hőmérséklet:
A fagyok elmúltával, tavasszal kimennek a végleges helyükre, ahol egészen ismét az éjszakai 4-5 fok beálltáig, kint maradnak.
Teleltetés: hidegben. 4-10 fok között, világos helyen. Van egy-két fajta, mint például a Sövény kutyatej /Euphorbia lactea cristata/, aminek az ideális, a 18-20 fok, tehát ez egy pozsgás, mégis melegben szeret telelni.

sövény kutyatej
Víz:
Télen havi 1-szer kapnak kicsi vizet, esetleg néha közben is, ha magasabb hőmérsékleten telelnek, vagy látszik a törzsükön a száradás jele. A nagyon vékony szárú, törzsű növényeinket is figyelhetjük, mert előfordul, hogy egy nagyon minimális vizet nekik is adnunk kell majd.
Nyáron a nagy melegben akár napi 1-szer, keveset, 20-25 fokban heti 2-3 szor.
Táp:
Nekem minden növényem élesztőt kap, 2 hetente, de marhatrágyát is használok. Az élesztő használata külön jegyzetben található.
Talaj:
Én tőzeget, perlit, kevés sóder, és kevés marhatrágya keverékét használok.

Kaktuszok gondozása:

kaktusz  kaktusz 
Fény:
Nyáron erős fényt kapnak, szoktatás után, tűző napot. Télen ablakban vannak, szintén sok fényt kapnak.
Hőmérséklet:
A fagyok elmúltával, tavasszal kimennek a végleges helyükre, ahol egészen ismét az éjszakai 4-5 fok beálltáig, kint maradnak.

Teleltetés: hidegben. 4-10 fok között, világos helyen. Az ideális egy hűvös 4-10 fokos helység, esetleg kevés fény, 0 víz lenne: októbertől márciusig. Vagy: sötét, száraz pince, semmi víz, ez is jó vagy, ahogy nő a hőmérséklet, legyen egyre több a fény is, /de ez nem ideális/, ekkor már locsolni is lehet kb. havi 1-szer. /Kivéve levélkaktuszok, de nekik is elég lenne a 18 fok./

Víz:
Novembertől-márciusig, semmi locsolás, májustól-szeptemberig körülményeknek megfelelő locsolás. A teleltetés előtti 2-3 hétben már ne locsoljunk, hagyjuk őket teljesen kiszáradni.
Nyáron a nagy melegben akár napi 1-szer, keveset, 20-25 fokban heti 1- szer.
Táp:
Nekem minden növényem élesztőt kap, 2 hetente de marhatrágyát is használok. Az élesztő használata külön jegyzetben található.

Vásárlás tápok, trágyák /mű, vagy szerves/: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/tapok-tragyak

táp, trágya
Talaj:
Egy gyűjtőtől tanultam: 1/3 rész virágföld /B/ + 1/3 rész sóder + 1/3 rész macskaalom /Biolux, Zeolit miatt/. Én tőzeget, perlit, és kevés marhatrágya keverékét használtam eddig. Most kipróbálom az újakon a gyűjtő ismerősöm által ajánlottat.

Vásárlás közegek: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/ulteto-kozegek

ültető közegek
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=qqY9CAevlRU&ab_channel=Adriflowersmentesvirag

kaktusz, pozsgás

Vásárlás: https://www.adriflowers.hu/viragok/kerti-novenyek/pozsgas-kaktusz

pozsgás

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kaktuszok_ pozsgások gondozása

Keresés