Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Kártevők tulajdonságai, és védekezés

Adriflowers
2021. 05. 24. 20:00:00
Kártevők tulajdonságai, és védekezés

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2021.MÁJUS 24. HÉTFŐ·OLVASÁSI IDŐ: 5 PERC, Ilyenkor mindenki fejében megfogalmazódnak kérdések gondolom, és az egyik legfontosabb: Mégis mennyi idő után tűnnek el a különböző kártevők? Ez sok mindentől függ. Amennyiben tovább olvasol, fel kell tenned magadban 1-2 kérdést, amire esetleg jó, ha van pár válaszod.

Ilyenkor mindenki fejében megfogalmazódnak kérdések gondolom, és az egyik legfontosabb: Mégis mennyi idő után tűnnek el a különböző kártevők? Ez sok mindentől függ:

-     volt-e előkezelés, csak nem biztos, hogy sikeres, vagy túl ritka volt

-     a kártevők milyen számban fordulnak elő

-     hányszor ismételjük a kezelést

-     van-e utókezelés, hogy megakadályozzuk az újrafertőződést

-     milyen típusú a kártevő.

Nem kell mindig mindenre tudnunk a választ, elég, ha néhány alapszabállyal tisztában vagyunk, és akkor nagy valószínűséggel megelőzhetjük a kártevők megtelepedését, és elszaporodását növényeinken.

1: Volt-e előkezelés?

A télen lombhullató, vagy pincében telelő növényeket természetesen nem kell kezelnünk, csak behordás előtt, majd kihordás után, de egész évben rendszeresen használhatjuk a Neem olaj és Káli szappan keveréket, a kártevők nem lehetnek „immunisak” rá. Ezt akkor értjük meg, ha ismerjük a Neem olaj „működését”, amit erre a linkre kattintva megtaláltok: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/neem-olaj-76

Azt tudni kell, hogy ettől nem potyognak le a kártevők azonnal, mint mondjuk a vegyszerek használatától, a hatás bár lassabb, de hosszú távú, és főleg a Neem olaj, KÖRNYEZETBARÁT! Ezt jelenti az előkezelés. Egész évben egy kisebb töménységgel, 3-4 hetente is elég permetezni a növényeinket.

2: A kártevők milyen számban fordulnak elő?

A már nagyon fertőzött növények, esetében már nem elég az a mennyiség, amit általában megelőzésre használunk. A Neem olaj adagolása: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/neem-olaj-kali-szappan-novenyvedelem-77

Azonban itt is előfordulhat, hogy csak 1-2 növényünk van ennyire megfertőzve, akkor viszont ezeket fújjuk töményebb oldattal, a többihez pedig öntsük fel a megmaradt keverékünket még forró vízzel. /Nem kötelező, lehet ugyanazt a töménységet is használni, nem árt meg!/

3: Hányszor ismételjük a kezelést?

A nagyon fertőzött növényeket, heti 1-szer 3 héten keresztül, a legtöményebb változattal, aztán elég 2-3 hetente, hígabb, és aztán 3-4 hetente a leghígabb változat. Persze ez sincs kőbe vésve, hiszen látjuk hogyan alakul a növény állapota, így menet közben tudunk alakítani ezen a rendszerességen is. A legfontosabb, hogy ne hagyjuk abba, csak ha már teljesen „tiszta” a növény! Lehet szünetet tartani, vagy esetleg csak Káli szappant használni egy ideig, de mivel a Neem olaj jó a növény gombásodása ellen is, így egyúttal azt is megelőzhetjük, hogyha hagyjuk, hogy a növény földjére is jusson a keverékünkből.

4: Van-e utókezelés?

Sokkal kisebb az esélyünk arra, hogy ismét felüsse a fejét egy kártevő, ha alkalmazunk utókezelést, vagy akár egész évben alkalomszerűen mindig permetezzük a növényeinket.

A kialakuló fertőzés is sokkal hamarabb megállítható, ha megemeljük rövid időre a dózist.

5: Milyen típusú a kártevő?

Sokféle kártevő létezik. Rövidebb, csak képes jegyzet róluk a felismeréshez: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/kartevok-55/

Most megpróbálok mindről írni, amikkel én eddig találkoztam, és arról is kb. mennyi idő alatt szabadultam meg tőlük, mennyire szívósak, stb.

-     Fehér gyapjas tetű: /fehér pajzstetű

gyapjastetű

Az egyik legszívósabb, hosszú távon a legnagyobb kár okozni tudó fehér „szőrös” kis bogarak. Nagyon nehéz kiirtani őket, bár szemmel is jól látható kártevők. Folyamatos, hosszú időn keresztül /hónapokig/ érdemes használni hozzájuk a Neem olajat, bár szerintem vegyszerrel is az egyik legnehezebben elpusztítható lény. A növények leveleiről kézzel is leszedhetjük, lezuhanyozhatjuk őket, de annyira könnyen elbújnak a levélnyelekben, és akár a virágbimbók belsejében is, hogy sokszor ezeket a példányokat mechanikusan eltávolítani nem is lehet, csak idővel kipusztulnak, ha kezeljük a növényt. Hónapokig harcolni kell velük.

-     Lisztecske, vagy üvegházi molytetű:

lisztecske, üvegházi molylepke

Egy másik kártevő, amitől legjobban akkor szabadul meg az ember, ha megelőzi az elszaporodásukat. Bár véleményem szerint kis számban nagy kárt nem okoznak, de az elhanyagolt növényeken millió szám ücsörögnek, a levelek hátoldalán. Ilyenkor természetesen már nagy kárt is okozhatnak a növénynek. Az első példányok megjelenésével azonnal kezdjünk neki a permetezésnek. Kaphatóak sárga lapok is, amik kifejezetten az ő csapdába ejtésükre valók. Ezek is működnek, de annyira szaporák, hogy sajnos sokkal gyorsabban szaporodnak, mint ahogy a lap gyűjti őket. Érdemes mindkét módszert /lapok, permetezés/, együtt használni rájuk.

-     Pajzstetű:

pajzstetű

Véleményem szerint, egy nagyon könnyen eltávolítható kártevő, a Neem olajat nagyon nem szereti! Így sokáig nem is tér vissza, a növényre, ha ezzel kezeljük. Kézzel, vagy egy ruha segítségével is könnyen eltávolíthatóak a kártevők, de e mellett érdemes a permetezést is alkalmazni. Kb 2-3 héten belül elpusztulnak.

-     Levéltetű:

levéltetű levéltetű 

Több fajtájuk létezik. Én eddig egy sárga, és egy zöldes-barnás változattal találkoztam. A zöldes-barnás hamar kiirtható /2-3 hét/, a sárga viszont egy nagyon ragaszkodó fajta, de nagyobb kárt nálam még egyik fajta sem okozott. Kézzel, vagy egy ruha segítségével itt is könnyen eltávolíthatóak a kártevők, de e mellett érdemes a permetezést is alkalmazni. Itt is ajánlott az utókezelés.

-     Takácsatka:

takácsatka

Viszonylag nehezen észrevehető kártevő, de ha a levelek alá nézve kicsit a megcsillanó napfényben, finom pókháló szerű dolgot látunk, akkor gyanakodnunk kell!

Nem nehéz megszabadulni tőlük, de a nagyon „megrágott” levelek itt is lehullnak, majd idővel, mint a tripsz esetében. Relatív hamar, 2-3 hét alatt eltűnhetnek.

-     Tripsz:

tripsz

Az egyik olyan kártevő, ami sok nyomot hagyhat a növényen, ha nagyobb számban fordul elő, és a fertőzött levelek itt sem lesznek már a régiek. Csak az új levélen látjuk ismét azt, hogy kártevő mentesek, vagy ha azok is fertőzöttek. Viszonylag könnyű megszabadulni tőlük, de a leveleken „örökre” ott marad a nyomuk, így csak akkor lehetünk biztosak, ha az újak már nyomokat nem tartalmaznak, ez viszont eltarthat egy ideig. Én azt vettem észre, hogy 3-4 hét után már nem tudnak terjeszkedni, de talán még kevesebb idő is elég, hogy kipusztuljanak.

-     Atkák:

Nálam még nem nagyon fordult elő a takácsatkán kívül más atkás fertőzés, de a legfontosabb, amit tudnunk kell róluk, hogy ugyanúgy kiirthatóak, mint az összes többi itt említett kártevő. Egy nedves fehér anyag /lehet vatta, sminklemosó pamacs, stb./ segítségével töröljük át a növény levelének alulsó részét. Amennyiben barnás-pirosas elszíneződést találunk az anyagon, szinte biztosak lehetünk benne, hogy atkás.

-     Gomba:

A gomba is egyfajta élőlény, viszont teljesen láthatatlan, a legrosszabb, a legnehezebb az ellene való védekezés, és a legnagyobb károkat tudja okozni.

A Neem olaj gomba ellen is hatásos. Nyugodtan locsoljuk meg a növényt időnként a locsolóvízbe öntött olajjal,/adagolás: 5-10 m/liter/, vagy használjunk Propoliszt.

 Fahéjat használjunk a növények átültetésekor, szórjunk a gyökerek közé, főleg, ha vágtunk belőle, akkor a vágási felületet be is kenhetjük. Szórhatunk sérült, levágott növény részekre is bárhová.

Használhatunk hidrogén-peroxidot 3%-os oldatot /patikában kapható/, Ezzel is be lehet csöpögtetni a levágott részét a növényünknek. Az orchideának a közepébe is lehet csöppenteni, ha koronarothadás gyanús /itt soha ne hagyjunk megállni folyadékot, a kezelés után ki kell szárazra törölni/. Amennyiben egyes növények levelein barna elszíneződést találunk, és arra csepegtetve pezsegni kezd, az azt mutatja, a növény gombás, de ha nem pezseg, akkor szinte biztosan kizárható a gomba. Amennyiben pezseg, a rácsepegtetéssel el is végeztük a kezelést.

Gombára még szódabikarbóna is használható: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/gomba-elleni-hazi-szer-szodabikarbona-61

Vásárlás:  https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/noveny-vedo-apolo-szerek-bio

Videó: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=neem+olaj

Neem olaj:

Vásárlás: https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/noveny-vedo-apolo-szerek-bio

Még több cikk a Neem olajról:

https://www.primalgroup.com/true-versatility-neem/

https://foodtank.com/news/2014/04/prized-worldwide-the-neem-tree-finds-a-niche-around-the-world/

https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/mire_jo_a_neem-fa_olaj/20170509095756

https://www.agraroldal.hu/neem-olaj.html

 

 

Keresés