Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Leander gondozása

Adriflowers
2018. 09. 22. 00:00:00
Leander gondozása

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2018. SZEPTEMBER 22. SZOMBAT·OLVASÁSI IDŐ: 3 PERC, A leander egy könnyen tartható, tavasztól ősz végéig virágzó gyönyörű mediterrán növény. Pici odafigyeléssel, és megfelelő metszéssel, gyönyörű hatalmas bokrot, vagy fát is nevelhetünk belőle.

A leandernek három dolog kell:

1: sok víz,

2: tápanyag: Volldünger, vagy leander táp, én élesztőt használok, meg marhatrágyát

3: sok napfény, legjobb a tűző napon, szoktatás után.


Talaj:

Én leander földet használok. Tápanyagként nagyon jó pl. a Volldünger, vagy leander táp, és magas kálium tartalmú műtrágya, vagy szerves trágya /én ezt részesítem előnyben, pl: marha, tyúk trágya, akár pellet formában is/. Dús ágakat és a bő virágzást alapos metszés után remélhetünk.

Metszés:

A metszéssel egyben formáljuk is növényt. Ha a gyengébb, nyúlánkabb ágakat visszavágjuk, egy helyett három hajt. Legjobb augusztusban visszavágni, így a következő évben virágozni fog és a levágott ágakból a hajtásokat meg lehet gyökereztetni. Egy befőttes üveg vízbe, egy csokor hajtást tegyünk. Nylon tasakkal letakarva kb. két hét alatt meggyökeresedik. Ha elég erősek a gyökerek, ültethetjük is a cserépbe. A leander az előző évi hajtásokon virágzik. Az egyenletesen bő virágzás elérése érdekében a harmadoló metszést kellene alkalmazni. Minden második oldalhajtást erőteljesebben kell levágni (kétharmadát), a többit pedig a harmadával kell kurtítani. Így majd bokrosodik is. Az elnyílt virágokat rendszeresen vissza lehet vágni, így ösztönözhetjük a virágtermelést.

Ültetés:

Leander földbe, amit keverhetünk perlittel, marhatrágyával, tőzeggel. Ha a gyökerek már nagyon átszőtték a földjét, akkor át kell ültetni nagyobb edénybe, tápdús, földbe.
Van egy bizonyos határ, amikor már nem akarjuk nagyobb edénybe ültetni, mert nem tudjuk mozgatni, vagy akkora a növényünk, hogy nem tudjuk átteleltetni helyszűke miatt. Saját tapasztalatomra támaszkodva a következő megoldást ajánlom: vegyük ki a növényt a cserépből, és a gyökérzet 20-25%-át vágjuk le! A zöld részeket is minimum ilyen arányban, de inkább erőteljesebben metsszük vissza! Ezután ugyanakkora edénybe ültethetjük vissza. Nyáron időnként megpermetezhetjük a növényt. Fertőzés megelőzésére, és a kártevőkre is Neem olajat, és káli szappant használok.

Teleltetés:

Télen, hideg helyen, pl. fűtetlen garázsban tartsuk. KB 4-5 fok is elég neki, és kevés fény.

A kínai leandert, és a mexikói petúniát ugyanígy kezelem. Annyiban különböznek a „rendes” leandertől, hogy nagyon gyorsan nőnek, és hamarabb virágzanak, könnyen szaporíthatóak.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=CtN8e5h7r_g&ab_channel=Adriflowersmentesvirag

Tartalomhoz tartozó címkék: Kerti teleltetős növények gondozása

Keresés