Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Május

Május

Adriflowers
2022. 05. 06. 00:00:00
Május MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2022. MÁJUS 06. PÉNTEK·OLVASÁSI IDŐ: 3 PERC, Teendők kertben, és ház körül, a sorozat harmadik része folytatódik májussal. 1: Itt az idő színbe öltöztetni az udvart, a teraszt, vagy a bejárat előtti rész. Most a legnagyobb a választék a szebbnél-szebb színben pompázó növényekből. 2: A meleget kedvelő zöldségfajtákat is kiültethetjük május közepétől a kertünkbe. 3: Eljött az ideje a szabad földben való vetésnek is. 4: Lassan el lehet kezdeni a hosszú száraz időszakokban a locsolást is. 5: Segítsük a hasznos bogarak, méhek munkáját a számukra kedvező virágok ültetésével, és rovarlakás kihelyezésével. 6: Itt az ideje a nyáron virágzó gumós növények kiültetésének.

Díszkert:

A kertbe kitehetjük az ilyenkor virágzó növényeinket, pl az Azáleát. Cserépben is tarthatjuk, de kiültethetjük szabad földbe is. Figyeljünk rá, hogy szereti a savanyú földet, és folyamatosan lássuk el a neki megfelelő táppal is. Gyönyörűen virágzó cserjénk lehet már egészen kis mérettől is.

A tulipán, és a tavasszal virágzó hagymásaink ilyenkor már lassan elvirágoznak. Vágjuk le a szárat, a levelek felett, csak a végét, hogy megakadályozzuk a magképződést. Később, amikor kiszedjük őket, ne távolítsuk el a zöld, csak az elhalt részeket, mert a növény hagymája még felhasználja a zöld részben lévő tápanyagot.

A gyöngyvesszőt, aranyesőt, ribizlit elég 2 évente metszeni. Fontos, hogy használjunk tiszta, éles metszőollót, és határozott vágásokat ejtsünk az ágakon.

Májusban virágzik az orgona, mely nem csak gyönyörű virágaival, de illatával is elvarázsol minket. Metszeni nem feltétlen szükséges, és már létezik belőle kisebb cserje méret is, amit kisebb kertekbe is tudunk ültetni.

Rendszeresen nézegessük a növények levélzetét, figyeljük, hogy megjelenik-e rajtuk kártevő. Megelőzésképpen használhatunk káli szappant, vagy Neem olajat, vagy a kettő kombinációját. Erről bővebben itt olvashatsz: https://www.adriflowers.hu/index.php? route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=11

neem olaj

Gyümölcsöskert:

A gyümölcsös kertünkben még nincs sok tennivaló ilyenkor. Itt az ideje ültetni az epret, málnát, szedret, szőlőt, kivit. A frissen ültetett bogyós gyümölcs palántánkat ne felejtsük el megöntözni! Az epret a tövénél, később szalmával is takarhatjuk. Ez elriasztja a csigákat, és védi a gyümölcsöt a szennyeződéstől.

Sajnos a rendszeres gyomlálást nem ússzuk meg. Aki a rebarbarát szereti, most már szedhet is belőle.

Zöldség és fűszerkert:

Elkezdhetjük az uborka, sárgadinnye, a cukkíni, és a bab ültetését is. A melegkedvelő növényeket is elkezdhetjük kiültetni, mint a paradicsom, paprika, padlizsán. Jó, ha felkészülünk arra, hogy esetleg kis fólia alagúttal még védeni tudjuk őket, ha szükség lenne rá, és amennyiben ezt a mini fóliasátrat nem csak a fagyok ellen használjuk, a növényeink is gyorsabban nőnek majd. Itt az ideje a fűszernövények elvetésének is. A márciusi és áprilisi ültetésből kikelt növényeinket már gyéríthetjük, így biztosítsuk a megfelelő fejlődést számukra.

A már meglévő vetélőhagymából, de más fűszernövényünkből is készíthetünk télre praktikus fűszerkockát. A fűszert aprítsuk fel, majd tegyük be egy jégkocka tartóba, engedjünk vizet rá, és fagyasszuk le. Télen elővéve friss fűszernövényt használhatunk.

Balkon és terasz:

Itt az ideje a nyári növények ültetésének. A méhbarát növények ültetése nagyon hasznos, és nem csak szép látványt nyújt a nyár folyamán. A konténeres, cserepes növényeinket is kivihetjük a kertbe. Minden növénynek szüksége van a szoktatásra. Ne tegyük azonnal tűző napra őket. Az átültetést, és a tápozást ne felejtsük el!

Ne feledkezzünk meg itt sem a megfelelő növényvédelemről. A megelőzés sok bosszúságtól megkímél minket.

Megelőzésképpen használhatunk káli szappant, vagy Neem olajat, vagy a kettő kombinációját. Erről bővebben itt olvashatsz: https://www.adriflowers.hu/index.php?route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=11

Szobanövények:

Lassan kikerülhetnek a szobanövényeink is a teraszra. Vigyázzunk még azokra, amelyek nem szeretik a hidegebb estéket: Adenium /Sivatagi rózsa/, vagy Pluméria /Frangipáni/, vagy a hibiszkusz. Ezeket még költöztessük be éjszakára. A hibiszkuszból a nagyobb példányok már kibírják kint is. A szoktatás itt is nagyon fontos! Ne tegyük közvetlen tűző napra a növényeket! Pár nap, egy hét félárnyékban, majd ezután mehet tűző napra az a növény, ami ezt szereti.

Élvezzük a most virágzó növényeink sokszínűségét, vagy ültessünk most magról, hogy télre megerősödött növényeink legyenek. Hibiszkuszok: https://www.adriflowers.hu/viragok/szobanovenyek/hibiszkusz/holland-hibiszkusz

Bougainvillea:  https://www.adriflowers.hu/viragok/kerti-novenyek/bougainvillea-murvafurt-216

bougainvillea, murvafurt

Adenium: https://www.adriflowers.hu/viragok/szobanovenyek/adenium-sivatagi-rozsa

adenium, sivatagi rózsa

Pluméria: https://www.adriflowers.hu/viragok/szobanovenyek/plumeria-frangipani

pluméria, frangipani, templomfa

Kert tó:

A megelőző tavaszi tisztítás, fontos az algaképződés elkerülése miatt. Most nagyon sokféle tavi növényt vásárolhatunk, melyek nem csak oxigénnel javítják a víz minőségét, hanem esztétikailag is nagyon szép látványt nyújtanak egész évben. A halak etetésénél nagyon fontos, hogy ne adjunk túl sok eleséget nekik, mert a megmaradt táplálék szennyezi a tó vizét.

Fű:

Még most is vethetünk fűmagot. Fontos, hogy ne takarjuk be túl sok földel őket, mert fényre csíráznak. A rendszeres nyírás nagyon fontos a gyep minőségének megóvása érdekében.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kertnaptár

Keresés