Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Március

Március

Adriflowers
2022. 03. 09. 00:00:00
Március MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2022. MÁRCIUS 09. SZERDA ·OLVASÁSI IDŐ: 8 PERC, Teendők kertben, és ház körül, a sorozat harmadik része folytatódik márciussal. Lassan éledezik a természet a téli álomból, így mi is hozzákezdhetünk egyes kerti munkákhoz, vagy az előkészületekhez.

Itt az ideje az évelők, sövények, és rózsák elültetésének, metszésének. Természetesen igazodjunk azért az időjáráshoz, és nézzük ki azt a hetet, ahol nem várható éjszakára fagy. A kertünkben lassan éledezik majd a természet. Nyílnak lassan az első cserjék virágai: barka, aranyeső. Amennyiben még nincsenek ilyen cserjéink, de szeretnénk a korai virágzást élvezni, most ültethetünk lassan belőlük. A új rózsatövek ültetése mellett, a metszésnek is neki kell lassan állnunk. Vigyázzunk a fagyokkal azért még, mert a metszés után érzékeny még a növény! Az is lehet, hogy ezzel majd áprilisig várnunk kell. A cél a legerősebb hajtások lerövidítése, a felesleges és vékony hajtások eltávolítása. A rózsa tavaszi metszése:

https://www.youtube.com/watch?v=ZiJBkaNS0JY&ab_channel=Adriflowersmentesvirag

rózsa metszése tavasszal

Amennyiben nem nyílt a kertünkben tavaszi virág, cserépben is megvásárolhatjuk őket, ezzel is már kis színt, és vidámságot csempészve a még szürke környezetbe. A teraszon, vagy balkonon már kint hagyhatjuk ezeket a beültetéseket. Esetleg nagyobb fagynál vigyázzunk arra, hogy védett helyre kerüljenek.

Már a füvet is elkezdhetjük feléleszteni. Lazíthatunk a földön, és trágyázhatunk is.

Átnézhetjük a vetőmagjainkat, még lehet köztük, ami tavalyról megmaradt, és használható. Lassan elkezdhetünk újakat is venni, hiszen retek, borsó, és a sárgarépa is hamarosan vethető lesz. Az időjárást, azért itt is még figyeljük, de egy mini fóliasátorral, vagy fólia takarással, már hamarosan vethetjük a magokat.

A télre teleltető helyre vitt növényeinket lassan felkészíthetjük, a jobb időre. A kinti helyükre való végleges költözésük előtt nézzük át őket. Használjunk akár csak kártevők megelőzése céljából is, pl. Neem olajat, vagy Káli szappant.

https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/noveny-vedo-apolo-szerek-bio  bio növényvédelem

 

A legtöbb cserepes növényt érdemes tavasszal átültetnünk, a nagyon nagyokat pedig frissíteni. Szerezzük be a hozzávalókat:

https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/ulteto-kozegek  ültető közegek

A tápozást is el kell kezdenünk. Lassan elkezdhetünk marhatrágyát is kiszórni. Minden növényünknek megfelelő tápanyagot fog nyújtani. Természetesen érett marhatrágyát használjunk. Más tápokat, vagy trágyát is használhatunk e mellett:

https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok/tapok-tragyak  tápok, trágyák

Az ablakpárkányon pedig még mindig folyamatosan termeszthetjük magunknak a bio csírát, vagy a mikrozöldet.

A tavaszi-nyári virághagymákat is elkezdhetjük beszerezni, kiültetni:

https://www.adriflowers.hu/viragok/kerti-novenyek/viraghagymak/tavaszi-viraghagymak      tavaszi virághagymák

Az erkélyen, vagy kiskertben oszlopos formájú gyümölcsfákat is nevelhetünk, ha helyszűkében vagyunk.  A gyümölcsfák kihajtása előtt a gyümölcsfa metszését be kell fejezni. Vágjuk le a ribizli és az egres koronáját is, mert a túl sok vékony ág gombásodáshoz vezethet, és túl kicsi lesz a gyümölcs. Most van minden gyümölcsfa ültetési ideje . A nagy ültető gödör és a jobb minőségű virágföld ideális feltételeket teremt a sikeres növekedéshez. Az ültetés után azonnal 20-30 liter vizet öntünk rá, majd szükség szerint öntözés történik, ez elsősorban a csapadéktól függ.

A szezon most kezdődik az üvegházban, a keretben és a magas ágyásban.  Itt elvetheted az első magvakat és elültetheted az első salátanövényeket.  A talajnak száraznak kell lennie a sikeres vetés érdekében. A melegebb vidékekről származó zöldségeket, mint a paprika, a paradicsom, az uborka,  és a padlizsán, májusban vásároljuk palántaként, vagy  február végén kezdjük el a beltéri vetést. Ez az úgynevezett előkultúra erős növényeket ad a saját termesztésedből.

Most még szezonja van a téli zöldségeknek. A kelkáposzta, a póréhagyma és a kelbimbó ellenáll a jégnek és a hónak, és fagymentes napokon is betakarítható. A madársalátát letakarva kell hagyni, hogy megóvjuk az erős fagytól, és csak enyhe időben fedjük le.

Kiszáradt talajon elkezdhetjük a spenót és a retek vetését a szabadföldön. Az üres ágyásokra vékony réteg jól korhadt komposztot tegyünk. Így természetes módon növeli a humusztartalmat és elősegíti a talajéletet. A paradicsomot, paprikát, uborkát és padlizsánt továbbra is beltérben kell vetni. 

Az egyik első kihajtású vadon élő gyógynövény a csalán. A frissen gyűjtött csaláncsúcsokat teához vagy főzeléknek is használhatjuk, de jó szolgálatot tehet a kertben a növényeink ápolásában is. A növények leveleinek bőrszövetét vastagabbá, az állati kártevők és a gombabetegségek számára nehezebben hozzáférhetővé teszi. A csalánlé, készítéséhez körülbelül 1 kg növényre lesz szükségünk, ami egy jó nagy maréknyi csalánnak felel meg. Ez a csalánmennyiség elegendő 10l állott vízhez, lehetőleg esővízhez. Egyszerűbben betarthatjuk az arányokat, ha az edényt megtöltjük csalánnal, jól megnyomkodjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy a zöld részeket ellepje az esővíz. Ha a csalánt összeaprítjuk, gyorsabban erjed majd az oldat. Fontos, hogy a csalánt ellepje a víz, ezért legjobb, ha köveket helyezünk a növényi részekre nehezéknek. Ezzel is gyorsítjuk az erjedés folyamatát. Takarjuk le az edényt, és hagyjuk állni. Ne használjunk fémedényt! Amennyiben az edényt a napra tesszük, az erjedés gyorsabban végbemegy majd, mint ha árnyékban tartanánk. Az oldat akkor erjedt ki teljesen, ha színe megsötétedett, már nem habzik, és szaga is tompulni kezd. Innentől kezdve jól záródó fedővel is letakarhatjuk az edényt. Az ilyen állapotú csalánlé hosszú ideig eltartható és bármikor felhasználható. Jobb, ha a csalánlevet tízszeresére felhígítva használjuk, mint levéltrágya, fejlődést elősegítő, általános növényerősítő szer. A 12 órát ázott csalánlé higítás nélkül rovarölő szerként felhasználható levéltetvek és atkák ellen.

A burgonya az egyik legfontosabb alapélelmiszer. Könnyen gondozhatónak tartják, és táplálkozás élettani szempontból is rendkívül értékes. A burgonyatermesztés  gyerekjáték, nagy konténerekben vagy erkélyen, teraszon, magas ágyásban is végezhető. Az első burgonyát az ültetés után 90-100 nappal lehet betakarítani. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kertnaptár

Keresés