Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Mi a baja a hibiszkuszomnak?

Adriflowers
2021. 10. 09. 15:57:15
Mi a baja a hibiszkuszomnak? MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2021. OKTÓBER 9. SZOMBAT·OLVASÁSI IDŐ: 8 PERC, Nagyon sokan imádjuk ezt a hihetetlen szépséget, éppen ezért nagy fejfájást is tud okozni a Hibiszkusz, amikor valami rendellenességet fedezünk fel rajta. Amikor legyűrtük az első hirtelen ijedségünket, nézzünk utána, mi is lehet a gond. A legtöbb esetben /szinte mindig/, könnyen orvosolható a probléma, de cselekedjünk minél hamarabb!

Kivételesen sajnos nem saját képekből dolgozom /bár van nekem is ilyen/, csak lefordítottam egy oldalt, mert annyira tökéletesen benne van minden, hogy nem írhattam volna jobbat, ezért alul meg is jelölöm a forrást. Aki egyszerre több növényt is tart, vagy folyamatosan növényeket tart, az előbb-utóbb mind találkozik ezekkel a jelenségekkel. Sajnos számomra is majdnem mind ismerős „személyesen” is. A képeket saját szöveggel is kiegészítettem.

Hibiszkusz-betegsegei

Hibiszkusz-betegsegei

Hibiszkusz-betegsegei

Hibiszkusz-betegsegei

Hibiszkusz-betegsegei

Hibiszkusz-betegsegei

Hibiszkusz-betegsegei

Hibiszkusz-betegsegei

 

A többi betegségről, nyomelem hiányról, és kártevőkről találtok nálam is másik jegyzetben leírást képekkel:

https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/kartevok-tulajdonsagai-es-vedekezes

https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/milyen-kartevok-vannak-kartevok-beazonositasa

https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/novenyek-hianybetegsegei

Tápok, trágyák, hiánypótlásra, vásárlás: 

tápok, trágyák

Gombára, és más kártevőre:

https://www.adriflowers.hu/index.php?route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=11

Magnézium pótlásra a legegyszerűbb:

Epsom só, Keserű só, kapható patikákban, internetes shopokban, gyógynövény boltokban. A kemény víz gátolja a magnézium és a Keserű só, sőt a vas, és egyéb tápanyagok felszívódását is! Már csak ezért se használjunk csapvizet!

Amennyiben tehetjük, vásárolhatunk Magnesium + Chelate / MAGNÉZIUM-KELÁT/, tartalmú tápot. Ez egyfajta kémiai kötésben lévő magnézium, mely a felszívódást segíti.

Magnézium vásárlás:

https://www.adriflowers.hu/keseruso-epsom-so-1-kg

magnézium

Teleltetés:

A nyár elmúltával, ahogy hűvösödik az idő, be kell hordanunk hibiszkuszainkat a lakásba. Az éjszakai 10 fokot a nagyobb példányok még elviselik, de a kisebbeket, idősebbeket már hamarabb is bevihetjük. Előtte, mindenképpen kezeljük őket, legalább 2-3 héten keresztül. Én a Neem olajat használom, és ajánlom, Káli szappannal keverve /a fentebbi linkeken megtalálható a használata/, mert mindkettő jó mindenféle kártevőre, és a földre lehullva még gombára is. Gomba ellen használok még rézgálicot /réz-szulfát/ locsoláskor. Ebben a 2-3 hétben le is moshatjuk a növényt, és csak azután permetezzük meg.

Mielőtt bevisszük a növényt, még meg is metszhetjük. Egy 30%-os visszametszés ideális, de 50%-al is visszametszhetjük, ha kevés a helyünk a lakásban. A fény hiánya, mint említettem, nem vészesen nagy hiba a hibiszkusz számára, de amennyiben messze van az ablaktól, használhatunk pótvilágítást is neki, egy takarékos led, hidegfényű égő megfelel, több növényhez egy fénycső, akár 24 órán keresztül is.

Világításhoz:

https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/mit-hol-mennyiert-75

https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/teli-novenyvilagitas-87

https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/szakirodalom-novenylampahoz-86

Amennyiben nem tudjuk lakásba helyezni a növényünket, kitehetjük egy garázsba, vagy tárolóba is, de itt is a legtöbb fény, és meleg elérése lenne a cél. 19 fok felett a hibiszkusz egész évben virágzik, ha megtehetjük, fűtsünk neki a külső helyiségben is, persze ilyenkor nem feltétlen a 19 fok a cél! Már 5 fokon is túlél a hibiszkusz, de ilyenkor nagyon figyelnünk kell a locsolásra!!!

Neem olaj, Káli szappan vásárlás:

neem olaj, káli szappan

https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/mit-hol-mennyiert-75

Egyes képek, és egyes szövegrészek forrása:

https://www.hiddenvalleyhibiscus.com/care/hibiscusdoctor.html

Tartalomhoz tartozó címkék: Kártevők Szobanövények gondozása

Keresés