Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Milyen hibákat véthetek a növényeim ápolásában télen?

Adriflowers
2021. 01. 07. 00:00:00
Milyen hibákat véthetek a növényeim ápolásában télen? MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2021. JANUÁR 7. CSÜTÖRTÖK·OLVASÁSI IDŐ: 5 PERC, Mik azok a hibák, amit ne kövess el télen a növényeid gondozása során? Van egy-két dolog, amire télen is oda kell figyelnünk, a téli gondozás alkalmával, ahhoz, hogy tavaszra még mindig szép és egészséges növényeink maradjanak.

Télen szobanövényeink legnagyobb része a szobánkban telel, kivéve azokat a fajtákat, amelyek kimondottan a hideg teleltetést szeretik /Cymbidium-orchidea, kaktuszok, leander stb/.

Mivel nyáron kint tarthatjuk őket a szabadban, télen viszont be kell hoznunk, ezért a környezetváltozás megviseli őket. A szobában a fűtés, kiszárítja a levegőt, vagy éppen egy hűvösebb, de párásabb levegőjű szoba tesz rosszat nekik.

Télen nagyon kevés a napsütés is, és ha rossz körülmények között teleltetünk, akkor sokszor sajnos helyrehozhatatlan károkat is okozhatunk a növénynek.

Én mindig azt mondom, hogy nem biztos, hogy minden növényünknek mindig megfelel a környezet, ami a mi lakásunk, kertünk, de mindenképpen ismerjük meg a növény igényeit, és azután keressük meg a lakásunk, kertünk megfelelő pontját neki. javíthatunk a körülményeken, kis kiegészítő fűtéssel, pótvilágítással. A hűvös, vagy hideg teleltetést már nehezebb megoldani, ha nincs megfelelő helyünk. Ekkor keressünk helyet egy hűvös lépcsőházban, egy garázsban, pincében, ahol ablak van, de nincsen teljesen sötét /van, amelyik növény ezt is kibírja/, ha más nem megy, akkor kérjük meg barátainkat a növényeink téli elhelyezésére.

A legnagyobb hibák, amit elkövethetünk:

1: Túlöntözés:

Ez a hiba sokkal gyakoribb, mintha most a kiszáradásról beszélnénk. Télen a növények anyagcseréje lelassul, és csak kimondottan meleg körülmények között van szükségük bőséges locsolásra, de még ekkor is kevesebbre, mint nyáron! Azok a növények, amelyek a leveleiket is ledobálják, azoknak pedig még melegben /22 fok, vagy melegebb/ is kevés víz kell, sőt, amikor egyáltalán nincsen levél rajtuk akkor egy csepp víz sem!

 Ez különösen igaz, az Adeniumra /sivatagi rózsa/, a Plumériára, /Hawaii rózsa/ de ha vékonyabb törzsű növényünk van, és nem természetes nála a levélhullás /hibiszkusz/, akkor először ki kell derítenünk az okot. A hidegben teleltetett növényeknél is előfordul a természetes levélhullás, pl: sétány rózsa, hortenzia. Itt is nagyon óvatosan kell bánnunk a locsolással, mert a növény kipusztulását is okozhatjuk a túlöntözéssel. Az 5-10 fokban tartott növényeket /kivéve kaktusz, pozsgás/, csak max. 2 hetente minimális vízzel locsoljuk.

A hidegben teleltetett növényeink, kaktusz, leander, hortenzia, pozsgások, stb… pedig szinte egyáltalán nem /kaktusz/, vagy csak minimális /2-4 hetente kicsi korty/ vizet igényelnek, egészen márciusig.

2: száraz levegő:

Vannak növények, amik kimondottan jól viselik a száraz, és „forró” levegőt télen is pl: Adenium, de a növények többségének kell a magasabb páratartalom. A növényeknek átlagban az 50-60% pára megfelel, de vannak egyes példányok, amik ettől jóval többet szeretnek /Vanda-orchidea: 70-90%/.

A növényeket többféleképpen is lehet párásítani:

-         alátétre helyezed őket, amin víz van,

-         egy csoportba teszed őket, egymás közelében egymásnak is párásítanak

-         megpermetezheted őket vízzel /lepke orchidea közepébe ne menjen víz!/

-         használhatsz szobai szökőkutat,

-         párásító gépet.

A párásítás egy könnyű feladat, de ne felejtkezzünk meg közben a lakásunk klímájáról sem. Fontos a mindennapos szellőztetés /kivéve automata szellőzés van beépítve/. 5-10 perc teljesen nyitott ablaknál /még mínuszokban is/, de SOHA NEM A NÖVÉNYEKHEZ KÖZELI ABLAKBAN !!!

3: nagy hőmérséklet különbségek:

Mivel a növények anyagcseréje az ősz közeledtével lelassul /”téli álmot alszanak”/, így ha ilyenkor szélsőséges körülmények közé kerülnek, relatív rövid idő alatt, akkor azt nehezen vészelik át, vagy elpusztulnak. Van 1-2 faj, pl: orchideák, Hawaii pálma, amik ilyenkor virágoznak, tehát rájuk nem jellemző a „téli alvás”. A növények elviselnek egy bizonyos hőmérséklet ingadozást /sőt, van, amelyik szereti is/, de az extrém nagy hideget éjszaka, és a nappali nagyon meleget már nem fogják jól tűrni /lakásban igazából ez elég ritkán fordul elő/. Vannak egyes fajok pl: kaktusz, amik talán jobban szeretik, de őket nem tarthatjuk lakásban, legalábbis nem szerencsés.

4: kevés fény:

Télen a növények nagyon kevés fényhez jutnak, hiszen általában a mi éghajlatunkon nagyon keveset süt a nap. Van, amikor hetekig, nem is süt igazán a nap, sőt reggeltől olyan érzésünk van, mintha este lenne. A növényeket is megviseli ez a hiány, még akkor is, ha igazából ”téli álmot alszanak”. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy a legnaposabb ablakba tesszük őket /Kelet-Nyugat, Nyugat, Dél, Dél- Nyugat/, vagy kiegészítő lámpákat használunk hozzájuk. /A növényeknek megfelelő lámpákról egy külön jegyzetben olvashatsz!/ Pl az orchideák 10-12 óra napsütésben érzik magukat a legjobban.  

Jegyzet a téli megvilágításhoz: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/teli-novenyvilagitas-87

https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/szakirodalom-novenylampahoz-86

5: Tápozás:

A növények, mint már korábban is említettem, ”téli álmot alszanak” márciusig /kivéve egyes fajokat/. Ekkor igazából nem növekednek, csak vegetálnak. Ekkor, ahogyan a locsolást mérsékelni kell, úgy a tápozást is fel lehet teljesen függeszteni. Vannak kivételek itt is: télen virágzó növények, de náluk is abba kell hagyni a tápozást, ahogy elkezdenek virítani. Március, elején-közepén lehet ismét elkezdeni tápozni őket, akár a mennyiség folyamatos növelésével.

A tápozásra általában igaz: virágzó növényt soha ne tápozzunk! Akár nyáron, akár télen virít. Előtte kaphat neki megfelelő tápot, vagy virágzásserkentőt, de az első virág kinyílása után függesszük ezt fel.

6: kártevők:

Ősszel, mielőtt a végleges teleltető helyére kerül a növényünk, mindig érdemes a növényeinket kártevő mentesíteni. Már sok különböző környezetbarát módszer áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy a növényeink egész évben kártevő mentesek maradhassanak. Permetezzük, locsoljuk őket egész évben Neem olajjal, használjunk Káli szappant, Propoliszt, fahéjat, ecet+ szappan+ víz keverékét, szódabikarbónát, csalán levét, rézgálicot, stb. /Ezekről a módszerekről külön jegyzetben olvashatsz./

https://www.adriflowers.hu/index.php?route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=11

Télen se szabad ezekről megfelejtkezni, hiszen a lakásunk sem steril környezet, és egy meleg szobahőmérsékleten könnyen ellephetik a kártevők a növényeinket. Használhatunk pl: 2-3 heti 1-szer egy hígabb permetezést Neem olaj, és Káli szappan keverékével.

Amennyiben ezeket a kritériumokat be tudjuk tartani, a növényeink tavasszal új erőre kapnak, és nyáron ismét teljes pompájukban gyönyörködhetünk bennük!

Tartalomhoz tartozó címkék: Általános tanácsok

Keresés