Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Milyen hibát követhetünk el az Adeniumok, és Plumériák ápolásában?

Adriflowers
2022. 03. 05. 15:17:14
Milyen hibát követhetünk el az Adeniumok, és Plumériák ápolásában?

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2022. MÁRCIUS 05. SZOMBAT·OLVASÁSI IDŐ: 5 PERC, Ebben a leírásban az Adeniumok, vagy Sivatagi rózsák ápolásának hibáival, és annak elkerülésével ismerkedünk meg. Van viszont egy másik növény is, ami szintén ugyanezt a bánásmódot igényli, és ez a Pluméria. Tehát nyugodtan ápolhatjuk a Hawaii rózsánkat is ezek az elvek alapján, amit itt lejjebb olvashattok.

Először is, sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a Sivatagi rózsa, egy gyönyörű, de hamar tönkre tehető növény. A legrosszabb, amit elkövethetünk ellene, az az, hogy túl sokat locsoljuk. Mennyi a túl sok? Ezt ugye nagyon nehéz megállapítani, de ebben próbálok most segíteni.

Kezdjük nyáron:

Először is, a Sivatagi rózsát nem visszük ki hamarabb a teraszra, vagy erkélyre, mint az éjszakai min. 15 fok. Ez alatt csak abban az esetben tehetjük ki, ha már kicsit gyakorlottabbak vagyunk, és pontosan tudjuk, mikor mennyit locsoljuk! A másik megoldás, amikor éjszaka ettől hidegebb van, de nappal meleg, ki-be tesszük a növényt.

Tehát, ha éjszaka 15 fok van, esetleg 1-2 fokkal kevesebb, tegyük ki a növényt egy olyan helyre, ahol minimum 3-5 órát éri a nap. Mindenképpen tető alatt legyen. A szabad ég alatt tartott növény locsolását nehéz kezdőként nem elrontani, hiszen az eső elvégzi helyettünk a munkát, de még mi is meglocsoljuk….. Tehát szabad ég alatt akkor, ha gyakorlatunk van már a növénnyel. Szóval kitettük a napra, tető alá, 3-4 órát napozik. Ezután kb 1-2 hét múlva, mehet, egy olyan helyre ahol már egyre többet süt a nap, vagy jobb esetben már egész nap tűző napon van. Fokozatosan emeljük a napsütésben töltött órák számát.

Tavasz-ősz:

Mindig nedvesítsünk a talajon, de hagyjuk kiszáradni is. /Ez nyáron is igaz./ Nagyon meleg időben nem nagyon tudjuk túlöntözni a növényt, de a tavaszi induló locsolásra, és amikor nyáron kezd hűlni a levegő, arra már oda kell figyelnünk! A locsolás mennyisége ilyenkor folyamatosan emelve, majd csökkentve legyen.

Tél:

Ez az az évszak, amikor a legnagyobb hibát elkövethetjük a növényünk ellen. A Sivatagi rózsa, vagy Adenium, de ahogy fent olvashattátok a Pluméria is télen az esetek 80%-ában ledobja a leveleit. Amikor elkezdi hullatni őket, már nagyon vissza kell fogni a locsolással, amikor pedig már csak 1-2 levél van, teljesen leállni! Addig, amíg újra nem nőnek a levelek, TILOS LOCSOLNI! A levél nélküli növény felszívja a vizet, amit rá locsolunk, és nem tudja hol elpárologtatni, tehát elrohad. Előfordul, hogy megtartja őket, de abban az esetben is érdemes óvatosan locsolni! Van, hogy a növények szára kicsit összefonnyad, és ilyenkor ellenálhatatlannak érezzük a locsoló után nyúlni, de ne tegyük! A tavaszi locsolással, amikor kibújnak a levelek, és már kicsit nagyobbak, a növekvő vízmennyiséggel, a szár is újra sima lesz. Talán akkor engedhetünk meg egy kis vizet a növénynek, ha már úgy látjuk, nagyon sokat fonnyadt a szár, de én ezt nem tartom valószínűnek.

Mi történik, ha többet locsolunk, mint kellene?

Amikor az Adeniumok az ágak végei felülről rohadnak, az azt jelenti, hogy magas a pára neki, ahol van, /50 %-tól ne legyen több/ vagy alulról a törzse rohad. Ilyenkor ki kell venni a földből, megtapogatni. Ahol rohadás van, azt addig vágni, amíg a felületen nem látsz több barna elszíneződést. Zöldes-fehér kell, legyen. Ezután kis fahéj rá, vagy csak zsepivel beszárítani a vágás felületet. Ezt alul-felül meg kell tenni. /Alul nem tudod van-e, azt majd, ha kiveszed, látod meg./ Száraz földbe vele, és nem locsolni.

A mini magoncokról:

A magoncok, amik nem tudtak rendesen pocakosodni, vagy elég nagyra nőni, a tél beálltáig, azokkal lehet, hogy gondunk lesz. Mivel ilyen picik, és ez a téli időszakra esik, sajnos nem egyszerű megtartani őket. Sokkal nagyobb meleg kellene nekik a fejlődéshez. Min 25 fok. Itt tényleg nem egyszerű a megtartásuk, de minél melegebben tartjuk őket, annál jobb! A nagyok már sokkal jobban bírják, de ott is vigyázni kell a hőfok, és a locsolás összeegyeztetésére.

Amennyiben ezekre a dolgokra, /és most főleg a locsolásra gondolok/, oda tudunk figyelni, és megtaláljuk a helyes mennyiséget, gyönyörű növényeket nevelhetünk magunknak. A helyes tápozás pedig a virágzás elősegítését is megoldja. Így lesz szép, egészséges, és virágzó növényünk!

Adenium videók: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=adenium

Pluméria videók: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=plum%C3%A9ria

Vásárlás:

        Adenium, sivatagi rózsa:                    Pluméria, templomfa, hawaii rózsa:

    adenium, sivatagi rózsa                                                                  Pluméria, templomfa, hawaii rózsa

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Adenium_ Sivatagi rózsa gondozása

Keresés