Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Milyen kártevők vannak? Kártevők beazonosítása

Adriflowers
2020. 01. 11. 00:00:00
Milyen kártevők vannak? Kártevők beazonosítása

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2020. JANUÁR 11., SZOMBAT·OLVASÁSI IDŐ: 5 PERC, A kártevők elleni védekezés nem egyszerű feladat, de sokat javíthatunk a helyzeten, ha a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Nálam kizárólag természetes anyagokkal történik a védekezés, tehát vegyszereket nem fogok nektek tudni ajánlani, de szerintem ez is működik, sőt!!! Mivel nem használunk vegyszereket, a környezetünkben élők, idősek, gyermekek, állatok, és nem utolsó sorban  a saját egészségünket is óvjuk ezzel!

Fehér gyapjas, vagy fehér pajzstetű: /ismertebb neve: fehér gyapjastetű

fehér, szabad szemmel is látható kis „szőrös” állatkák. Kézzel is könnyen leszedhetők. A levelek alját, vagy a levél nyelét szeretik belakni, de mindenhol előfordulhatnak.

 

Lisztecske, liszteske vagy üvegházi molytetű:

Könnyen felismerhető fehér színű lepkék. Ahogy hozzáérünk a növényhez, rögtön elrepülnek. Van hozzájuk speciális sárga színű csapda, egy lap, amin hormonok vannak, amik vonzzák őket. A levelek hátulján vannak főleg, és petéjüket is oda teszik le.

Pajzstetű:

Barna színű pöttyök, kis dudorok a levélen. Főleg a fonákon élnek, de mindenhol előfordulhatnak. Nem mozognak, kézzel is könnyen leszedhetjük őket.

Levéltetű:

Többféle színű lehet. Szabad szemmel is látható zöld, sárga, vagy barna kicsi bogarak. A levélen is, de főleg a bimbókon, vagy a friss kicsi leveleken tartózkodnak előszeretettel. A levelek hátulján mintha fehér darabkákat hagynának. Lemoshatóak, de akkor is kezelni kell a növényt.

Takácsatka:

Szabad szemmel szinte nem is látható kártevő, de amikor már kicsit elszaporodtak, akkor látszanak a pókhálók is, amit ők szőnek. Megrágják a leveleket is, így kiirtásuk után is megmarad a levélen a nyomuk, de ez csak esztétikai hibát okoz a növénynek. Nem csak a fonákon, de a levél felső felületén is előfordulnak.

Tripsz:

Szabad szemmel nem látható kártevő. Apró fekete, és fehér pöttyöket láthatunk a levélen. Ez a „rágás” nyoma. Egészen átlátszóra szívogatják ki a növény leveleit. Megrágják a leveleket is, így kiirtásuk után is megmarad a levélen a nyomuk, de ez csak esztétikai hibát okoz a növénynek. Nem csak a fonákon, de a levél felső felületén is előfordulnak.

Tripsz orchideán:

A Tripsz az Orchideán kicsit másképpen néz ki, mint a többi vékonyabb levelű növényen. Az orchideának húsos levelei vannak, ezért nehezebben rágják őket átlátszóvá, inkább fura barnás elváltozást okoznak, és eldeformálódnak a levelek. Megrágják a leveleket is, így kiírtásuk után is megmarad a levélen a nyomuk, de ez csak esztétikai hibát okoz a növénynek. Nem csak a fonákon, de a levél felső felületén is előfordulnak.

Gyapjas tetű orchideán:

Itt nem csak a leveleken, de a virágokon is előszeretettel ücsörögnek a kis fehér tetűk. Sokszor  a virág szirom hátulján, benne, a szrom "nyelének" és a szárnak a csatlakozásában, és a levelek fonákján.

Gomba jelei orchideán:

A barna pöttyök megjelense gomba jele lehet az orchideánál. Van 1-2 faj, ahol ez természetes jelenség is lehet: Cymbidium, Cambria. Ha azt vesszük észre, hogy a barna pöttyök száma nő, vagy a növény közege rossz szagú lesz, akkor mindenképpen ültessük át, és használjunk megfelelő szert a gombairtásra.

Kártevők kiirtása:

Én minden szívó és rágó kártevőre Neem olaj + Káli szappan keverékét használom. Bio, nem vegyszer! Megelőzésre is jó. Használatáról külön videó, és egy jegyzet van.

Gombára: Propolisz, és Neem olaj. Lisztharmatra: narancsolaj.

Hol kapható, amit én használok:

Neem olaj, Káli szappan:

https://www.adriflowers.hu/kiegeszitok-139/noveny-vedo-apolo-szerek-bio-173

Propolisz: mézet termelőknél, piacon pl.

Hogyan használható a Neem olaj:

Cikk: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/neem-olaj-76

Videó: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=neem+olaj

Fentebb már látható egy két előtte-utána fotó, itt még egy pár, és egy kakukktojás /hibiszkusz/, a túlöntözésről, ami az átültetéssel lett megmentve:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kártevők

Keresés