Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Mire jó a cicafű?

Adriflowers
2021. 02. 23. 00:00:00
Mire jó a cicafű? MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2021. FEBRUÁR 23. KEDD·OLVASÁSI IDŐ: 3 PERC, Gyerekkoromban imádtam a cicákat, de aztán ez valahogy megváltozott. Egy ideig nem is volt csak kutyánk itthon, de aztán jött egy kis fekete szőrös nyávogós, és örökre levett a lábamról! Azóta a rabszolgájuk lettem, és próbálok mindent megtenni az egészséges fejlődésükért.

Az egyik ilyen fontos dolog, hogy télen rágcsálható "fűhöz" juttassuk a kis szőrösünket, hiszen ez nekik létszükséglet.

A macskafű/cicafű egy kimondottan olcsó termék, és egész évben termeszthető a lakásban.

A nálam kapható cicafű kezeletlen tőzeg, és perlit keverékébe van ültetve, kezeletlen gabona magok. Kibontás után csak jól el kell áztatni a közeget minden nap, és nem kell letakarni. Télen radiátorra, nyáron meleg helyre kell tenni, és pár nap után kicsirázik. A nem használt cicafüvet /ha többet vettünk egyszerre/, tegyük hűvös, nem párás, nem nedves helyre, és csak akkor vegyük elő, és locsoljuk meg, ha csíráztatni szeretnénk.

A cicafű fontosságát sajnos sok macskatulajdonos hajlamos elbagatelizálni, és egyáltalán nem teszik lehetővé, hogy a kedvencük hozzájusson ehhez a számára létfontosságú természetes táplálék kiegészítőhöz.

A lakásban élő cicák idejük 60%-át mosakodással töltik /kivéve az alvást J/. E miatt nagyon sok szőrt nyelnek le, ami szőrcsomókat eredményez a gyomrukban, és ez a cicánk egészségére nézve súlyos veszélyekkel járhat. A kinti cicák füvet szoktak rágcsálni az emésztésük javítása érdekében, de a benti cicáknak ez nem adatik meg. Ők ennek hiányában, megrághatják a szobanövényeinket, ami veszélyes lehet rájuk nézve. A kinti cicák, ha télen bejárósak, ők is előnyét élvezik, ha tartunk otthon cicafüvet.

A macskafűnek több változata is lehetséges, de a legjobb megoldás a gabonából lévő. /Nálam ilyet lehet kapni./

Mivel a macskák húsevők, ezért nincsenek olyan enzimjeik, amelyek a növények lebontásában szerepet játszanának. Ez persze nem jelenti azt, hogy a cicánk szeret hányni. Sokkal inkább a megkönnyebbülés érzete, amelyért füvet eszik, hiszen nem csak a fű távozik olyankor a gyomrából, hanem minden más anyag is, melyet előtte elfogyasztott, de nem tudott megemészteni. Gondoljunk csak bele. Ha például a macska megeszi a zsákmányát, akkor minden egyes, nem feltétlen ehető részét is elfogyasztja, például a szőrt, a csontokat, a tollakat, stb. ez a benti cicákat nem veszélyezteti, de ők is szívesen fogyasztanak füvet.

„Egy másik megfigyelés szerint a fű természetes hashajtóként működik, amely szintén jól jöhet gyomorrontás esetében. A legtöbb macskatulajdonos találkozott már nedves szőrgolyóval a lakásban vagy a ház körül. Ám, amikor túl mélyen van probléma az emésztőrendszerben, akkor a másik irányra lesz szüksége a cicának. A bársonytalpúak tudják azt, hogy ha esznek egy kis füvet, akkor az kitakarítja az emésztőrendszerüket (és ezzel megspórolnak egy kellemetlen utat az állatorvoshoz.)

A fű nagyobb mennyiségben tartalmaz folsavat, mint az anyatej. Erre a vitaminra feltétlen szüksége van háziállatunknak, hiszen segíti a hemoglobin- és a fehérjeképződést. Az utóbbiak az oxigénszállítást végzik a vérben. A folsav-hiány vérszegélységhez vezethet, a kölyökcica pedig nem tud megfelelően fejlődni nélküle. A cicánk valószínűleg ösztönösen érzi, ha szüksége van plusz vitaminra, és még arra is rájön, hogy hogyan juthat hozzá a legegyszerűbben. De egyes cicáknál az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak tetszik nekik a fű textúrája és íz világa.”

A legjobb, ha mi magunk termesztünk kis szőrösünknek egy kis füvet, melyből bármikor nyugodtan csemegézhet, ha kedve tartja. Ezzel megelőzhetjük azt, hogy olyan növényeket kóstoljon meg a macska, amelyek veszélyt jelentenek rá.

Bár megállapítható, hogy a fű nem káros a cicára nézve, azért figyeljünk oda a mennyiségre. Ha azt látjuk, hogy háziállatunk túl sok zöldet fogyaszt, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni, mert lehet, hogy olyan bélproblémái alakultak ki, amelyek enyhítésén a fű már nem tud segíteni.

A prémium minőségű száraz macskatápok között ugyan vannak olyan fajták, amelyek például kerti fűféléket, gyógynövényeket is tartalmaznak, azonban 100%-ban ezek révén sem helyettesíthető a friss fű.

Itt érdemes megemlíteni, hogy néhány cica magától nem hajlandó cicafüvet fogyasztani még akkor sem, ha előtte van. Ha a tied is közéjük tartozik, akkor érdemes pár szálat levágnod a már kikeltett cicafűből és kézzel megkínálnod vele a kedvencedet. Tény, ez a procedúra időnként eléggé időigényes lehet, és többször is meg kell próbálnod, amíg a cica hajlandó megkóstolni a füvet. Ha ez sikerült, akkor nyert ügyed van és idővel már nem kell kézből etetned vele a kedvenced, mivel magától is fog a cicafűből fogyasztani.

Vásárlás: https://www.adriflowers.hu/cicafu-1033

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=aVRwWybWpD4&ab_channel=Adriflowersmentesvirag

Tartalomhoz tartozó címkék: Általános tanácsok Háziállatok

Keresés