Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Mit jelent a virágföld Ph jelölése?

Adriflowers
2020. 05. 03. 00:00:00
Mit jelent a virágföld Ph jelölése? MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2020. MÁJUS 3. VASÁRNAP·OLVASÁSI IDŐ: 2 PERC, Minden talaj kémhatása mérhető pH skálán. Nem kell megilyedni, nem jön bonyolult kémiai szöveg /azt én sem érteném/, csak egy egyszerű leírás arról, melyik növénynek mi az ideális Ph érték.

Minden talaj kémhatása mérhető pH skálán. A pH (pondus Hidrogenii, hidrogénion-kitevő) egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi.
A skála 0-tól 14-ig terjed; a 7-es a semleges kémhatás, az annál alacsonyabb értékek savas kémhatásra, a magasabb értékek lúgos kémhatásra utalnak. A savasság vagy lúgosság 10-szeres változása 1 pH–egység változást jelent.

40-50 éve a fenti logikát követve létrejött egy besorolás, 3 egyszerűbb virágföld csoport:

A = enyhén savanyú (pH= 5,9-6,4) kémhatású virágföld a mészkerülő növények számára.
B = semleges kémhatású (pH = 6,5-7), általános virágföld.
C = enyhén lúgos (pH= 7-7,5) kémhatású virágföld a mészkedvelő növények számára.

Ez a 3-betűs besorolás nem pontos, mivel nem fedi teljesen a növények igényét (például egy Rhododendron virág 3,8 – 4,5 pH értékű virágföldet igényel, amire a lista alapján nem is létezik virágföld). Éppen ezért ajánlott jobban odafigyelni a virágföldek elején vagy hátoldalán feltüntetett pH értékre, és utánajárni a növényfajták igényére. Amennyiben erre a szempontra is odafigyelünk, növényünk fejlődése varázslatos és megfelelő lesz.

Hogyan savanyítsam a földet?

A virágföldek és talajtípusok legtöbbje jellemzően semleges kémhatású (6,0 – 7,5 pH), de manapság már mindenféle növényhez külön neki megfelelő föld is vásárolható. Ha olyan növényünk van, ami a savanyúbb virágföldet igényli, a talaj pH értékét szulfátos műtrágyákkal lehet csökkenteni (kálium-szulfát, ammónium-szulfát, magnézium-szulfát tartalmú műtrágyák), vagy tőzeggel /semleges PH/.

Általánosságban ajánlok minden növényhez vásárolható földhöz perlitet, tőzeget, homokot, kókuszrostot keverni, növénytől függően.

A legtöbb növényhez: 1/3 föld + 1/3 tőzeg + 1/3 perlit +marhatrágya

Adenium, Pluméria:

1/3 föld + 1/3 tőzeg + 1/3 perlit +marhatrágya – én már földet nem is használok

Kaktusz: 1/3 virágföld /B/ + 1/3 sóder + rész macskaalom /Biolux, Zeolit miatt/ +marhatrágya

Pozsgás: 1/3 föld + 1/3 tőzeg + 1/3 perlit + marhatrágya

Orchidea:

-         orchidea közeg, a legjobb: Hochwertiges, a vékony gyökerűekhez is ezt használom. Van, aki kiegészíti kókuszrosttal, és kisebb szemcseméretű közeget használ, én nem.

-         agyaggolyó

Agyaggolyó, perlit: 

https://www.adriflowers.hu/agyaggolyo-1-liter-8-16-mm

https://www.adriflowers.hu/perlit-1-liter-2-6-mm

Videók: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g

Tartalomhoz tartozó címkék: Általános tanácsok

Keresés