Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Neem olaj

Neem olaj

Adriflowers
2018. 10. 29. 00:00:00
Neem olaj

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2018. OKTÓBER 29. HÉTFŐ·OLVASÁSI IDŐ: 6 PERC, Mi is az a Neem olaj? Mire jó? Miért jó? Miért védi a környezetet a mellett, hogy elpusztítja a kártevőket? Hogyan működik? Hogyan kell használni? A Neem olajnak számtalan, komplex és aktív összetevője van. Az egyszerű mérgektől eltérően a Neem összetevői hasonlóak azokhoz a hormonokhoz, melyeket a rovarok is termelnek.

A Neem olaj hatása a rovarok agyára és testére

A Neem olajnak számtalan, komplex és aktív összetevője van.
Az egyszerű mérgektől eltérően a Neem összetevői hasonlóak azokhoz a hormonokhoz, melyeket a rovarok is termelnek. A rovarok felszedik a Neem olaj összetevőit, hasonlóan a természetes hormonokhoz.

A Neem olaj bejut a rendszerbe és leállítja a hormonok normál működését.
A rovarok elfelejtenek enni, párosodni, petéiket lerakni.
Elfejtik, hogy képesek repülni.
Ha a tojás nem kel ki, lárva sem keletkezik.
Végül a rovarok olyan zavarba kerülnek, hogy nem táplálkoznak.
Élelem nélkül elpusztulnak.
Csökken a populáció, majd eltűnik.
A kör bezárul.

A tudósoknak is túl bonyolult megérteni, hogyan és miért működik ilyen precízen. Túl sok, különböző, aktív összetevőt tartalmaz, és minden rovarfaj különbözően reagál a Neem rovarölő tulajdonságára.

A Neem olaj nem bántja a hasznos rovarokat

Meglehetősen csodálatra méltó, hogy csak a rágó és szívó rovarokra van hatással. A valós hormonokhoz hasonlóan a Neem olaj is nagyon alacsony koncentrációban dolgozik, néhány milliomod rész elég. Pici olaj hosszú ideig tart.
A történet nem egy éjszakás esemény.

Az emberek permeteznek a Neem olajjal és azt várják, hogy minden és azonnal elpusztuljon. Ezt ismerik a kémiai mérgekből.
Mivel nem tapasztalnak semmit, azt a következtetést vonják le, hogy a Neem rovarölő nem működik.

Működik! Adj neki időt!
Jóval okosabb módon kezeli a rovarokat annál, mint hogy mindent elpusztítson. Merev szabályok nincsenek, csak útmutató.
Néhány rovar érzékenyebb, mások kevésbé. Megelőzés céljából a permet lehet gyengébb hatású.
Általánosságban a kerti permethez 0,5-1% töménység elegendő.
A céltól függően megemelhető 2%-ra. Én erősebb fertőzésre 10ml/litert használok, 1-2 alkalommal, heti 1x, utána csökkentem 7ml/literre két-három heti 1x kb 2 alkalom, aztán csak 5ml/litert már csak havi 1x.

Ötletek a Neem olaj növényvédőszer elkészítéséhez

Nagyon meleg vizet használj mindenképpen!
Először a szappant /én Káli szappant használok/, old fel a meleg vízben! (Rimulgan esetén a vízbe öntheti a 20 vagy 40 ml emulátort.)
Lassan és folyamatosan keveréssel add hozzá az olajat.
Ha az olaj nehezen oldódik, használj több szappant vagy mosószert.
Nagyobb mennyiségnél előre keverd össze az olajat és szappant kevés meleg vízzel és azt követően öntsd a nagy tárolóba. Én ezt szoktam csinálni!

Öntsd a keveréket a permetezőbe. Keverd alaposan össze.
Rázd vagy kavard másképpen permetezés közben. A permetet 8 órán belül használd fel.

Neem olaj rovarirtó használati javaslata:

Permetezd az oldatot minden levélre, különösen azok alsó felére, ahol a rovarok szeretnek elrejtőzni. Ha bimbóra kerül a permet, az sem gond, de okozhat némi esztétikai hibát, esetleg nem nyílik ki teljesen, stb. Ha a termőföld közelében sok levél van, kerüljön oda, sőt a gyökerek felé is. Semmilyen károsodást nem okoz, ellenkezőleg, hasznos a termőföldnek.

Csak akkora mennyiséget készíts, melyet 8 órán belül elhasználsz.

Tarts nyitva a szemed, így könnyebben meg tudod állapítani, milyen sűrűn kell permetezni. Ha aggódsz az érzékeny növények miatt, akkor kis területen, kevés mennyiséget permetezz.

Várj 1 vagy 2 napot és nézd meg az eredményt, de lehet, hogy kicsit tovább is eltart. Ha szappant is (emulgeátort) használsz, semmilyen probléma nem fordulhat elő.

Egy kis mese:

Szereplők: két üveg, két levél és két szöcske.
Az egyik levelet befújták kémiai rovarölővel, a másikat Neem olajjal.
A két szöcskét a két üvegbe tették, 1-1 levéllel. Az első szöcske megette a levelet és azonnal elpusztult. A másik, a Neem olajjal befújt levelet meg sem érintette. Két nap után éhen halt. A Neem leállítja a rovarokat a fogyasztásról.
Ez a hormonszerű akció hatása. A rovar "elfelejt" táplálkozni miután kapcsolatba kerül a Neem olajjal. A valóságban a Neem olaj szaga is elég ehhez. A Neem olaj nagyon erőteljesen. Gátolja a rovarok táplálkozását.

Napok, vagy hetek szükségek a teljes hatás eléréséhez, ezért az emberek nem tartják hatékonynak. A média és vegyi anyag gyártók által hibásan tájékoztatott kertészek azonnali hatású szereket keresnek, ahelyett, hogy a hosszabb távon a környezeti egyensúlyt helyeznék előnybe.

A legtöbb rovarölő azonnal lebomlik. Az eső lemossa, a napfény elpusztítja.
Ezért állandóan permetezni kell, vagy találni olyan stabil szert, mely hosszú ideig megtartja a hatását.
Ez azt is jelenti, hogy mindenhol kémiai anyagok épülnek be, és mindent megmérgeznek. Beleértve téged, és a családodat is.
A Neem olaj gyorsan lebomlik. Különösen az UV fényre fogékony.
Szisztématikus rovarölő. Emiatt kiöntheted a termőföldre is (higított állapotban) és a növény felszívja a szöveteibe. Így belülről dolgozik. A szöcske néhányat haraphat, de csak annyit.
Mindazonáltal nem hatásos minden rovarfaj ellen. Összetevői a növény mélyebben levő szöveteiben halmozódnak fel. Emiatt a külső szövetekben kevésbé jut el. Emiatt nem kell aggódnunk a káposztalevelek belseje miatt.
De bármely szívó és rágó rovart nagyon gyorsan harcképtelenné tesz.

Neem olaj és a hasznos rovarok:

A hasznos rovarokra nem mérgező. Fő oka, hogy a rovarnak meg kell emésztenie a Neem olajat a hatás eléréséhez, és a hasznos rovarok nem táplálkoznak a növényekkel. Azonban elpusztíthatja a hasznos rovarokat is, ha befújja azokat is az olajjal. Kérjük, legyen óvatos!

A hasznos rovarok nappal a legaktívabbak. A permetezéshez a kora reggeli órák a legalkalmasabbak. Úgy a permet megszáradhat, mielőtt a hasznos rovarok aktívvá válnak. Késő délután vagy az este órák is jó időpontok. A megszáradt permet nem veszélyezteti a méheket, katicabogarakat, zöldfátyolkákat, kukacokat, darazsakat, stb.

Adagolás:

Működik! Adjunk neki időt. Jóval okosabb módon kezeli a rovarokat annál, mint hogy mindent elpusztítson. Merev szabályok nincsenek, csak útmutató. Néhány rovar érzékenyebb, mások kevésbé. Megelőzés céljából a permet lehet gyengébb hatású. Általánosságban a kerti permethez 0,5-1% töménység elegendő. A céltól függően megemelheted 2%-ra. A szappant a dobozon leírtakkal használjuk. Tűző napon ne használjuk. Én erősebb fertőzésre 10ml/litert használok, 1-2 alkalommal, heti 1x, utána csak 5ml/litert két heti 1x. 

Locsolásra: megelőzés céljából a permet lehet gyengébb hatású. Általánosságban a locsoláshoz is megfelel, ami a permetezéshez:

 0,5-1% töménység elegendő. A céltól függően megemelheted 2%-ra. Ez 5-10 ml/litert jelent.

Videó: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=neem+olaj

Vásárlás: https://www.adriflowers.hu/neem-olaj-40-ml

Még több cikk a Neem olajról:

https://www.primalgroup.com/true-versatility-neem/

https://foodtank.com/news/2014/04/prized-worldwide-the-neem-tree-finds-a-niche-around-the-world/

https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/mire_jo_a_neem-fa_olaj/20170509095756

https://www.agraroldal.hu/neem-olaj.html

Tartalomhoz tartozó címkék: Általános tanácsok Az én _szereim_

Keresés