Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Orhidea ahogy én csinálom

Adriflowers
2019. 04. 17. 00:00:00
Orhidea ahogy én csinálom

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2019. ÁPRILIS 17. SZERDA·OLVASÁSI IDŐ: 3 PERC, Lehet, hogy már rémen unalmas egyesek számára ez a mondat /már több helyen is olvashattátok nálam/, de szerintem a legfontosabb a növényeink megfelelő tartásának szempontjából: a legfontosabb dolog, szerény véleményem szerint, hogy ismerjük meg először a lakásunk körülményeit, aztán megismerjük a növény tartásának optimális feltételeit, és a kettőt megpróbáljuk közelíteni egymáshoz.

A legfontosabb dolog itt is, szerény véleményem szerint, hogy ismerjük meg először lakásunk körülményeit. Aztán megismerjük a növény tartásának optimális feltételeit, és a kettőt megpróbáljuk közelíteni egymáshoz.

Az én saját növényeim, egy keleti ablak előtt vannak. Kb. 12-ig éri őket közvetlen napfény aztán elfordul a nap. A hőmérséklet télen: 18-21 fok, nyáron több. Nyáron ki szoktam vinni az egész fiatalok kivételével az összeset, főleg félárnyékos-árnyékos helyre, amikor az éjszakai hőmérséklet 15 fok fölé megy. Van 1-2 kivétel, amit hamarabb is ki lehet tenni: pl: Cymbidium.

Télen most először kipróbáltam /2019/ a pótvilágítást is, ami bevált.

A tavasz beköszöntével, naponta vizet permetezek a levelekre, de csak finom permetet, nehogy a lepke orchideáknak a tövében megálljon a víz. Télen is kapnak egy keveset, mert fölöttük vannak a Tillandsiáim, és őket heti 3-szor fújom. Heti 1-szer locsolok, a 2.-ik héten áztatok élesztős vízben. Nyáron, amikor extrém meleg van, sötétítek is, vagy addigra már kint vannak a növények félárnyékban.

Tápozni /én élesztőt használok/, az első virág kinyílásáig szoktam. Aztán szünet, amíg el nem virágzik. A virágzó növények nem kaphatnak élesztős vizet. Marhatrágyát is használok, ez is nagyon jó tápanyag minden növényre.

Az átültetést általában 2 évente szoktam megejteni /vagy amikor muszáj/, ha a növény kizárólag Hochwertiges közegbe, esetleg kis perlit keverékébe van ültetve. Én nem keverem mással, bár vannak, akik a vékonyabb gyökerű növények közegéhez tesznek kókuszrostot, az nekem nem vált be.

Négyféle közeget használok, erről egy másik jegyzetben olvashatsz.

·         Hochwertiges közeg

·         Spaghnum moha

·         agyaggolyó

·         vízkultúra

Az egyes növények igénye eltérő, erről is található egy külön jegyzet. Ez csak egy általános kezelés, ahogy én tartom őket. A rovarirtásról /Neem olaj+Káli szappan/, és tápozásról /élesztő/, külön jegyzetet készítek.

Egy megosztó témakör:

Levágjam-e a zöld, de már elvirágzott virágszárat? /Növényfüggő/

Sokáig a "nem vágok le zöld virágszárat" csoportját erősítettem. Azóta már a tapasztalataim alapján mindkettő megoldást helyesnek találom. Minden egyes növény más elbírálásban részesül, az adottságai alapján. Van, amikor azt látom, hogy a növény csak nehezen, és csak 1-2 virágot nevel a levirágzott zöld száron. Ilyenkor inkább levágom a szárat, hiszen ez csak gyengíti a növényt, és inkább hagyok időt neki az új szár kinevelésére.

Videó a virágszárról::

https://www.youtube.com/watch?v=ySdsZFz9DbI&ab_channel=Adriflowersmentesvirag

Videók:

https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=orchidea
Tartalomhoz tartozó címkék: Orchideák gondozása

Keresés