Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Pluméria, Frangipáni gondozása

Adriflowers
2018. 12. 04. 00:00:00
Pluméria, Frangipáni gondozása

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2018. DECEMBER 4. KEDD·OLVASÁSI IDŐ: 3 PERC, A Pluméria, Frangipáni, vagy Templomfa, ki hogy ismeri, egy gyönyörű trópusi virágzó növény. Több fajtája is létezik, de sem külsőleg sem  gondozásukban nem térnek el egymástól, és egyesek erős illattal is rendelkeznek. Mivel a trópusokról származik, így szereti a meleget, és a sok fényt!

A Pluméria ápolása sokban hasonlít az Adeniumhoz, de még könnyebben tartható növény. Szinte egyetlen ellensége van, ahogy az Adeniumnak /Sivatagi rózsa/ is, és az a víz!

Fényigény:

Az összes növényt, ami szereti a tűző napfényt, őt is, csak szoktatás után tegyük oda. Először érdemes félárnyékban kezdeni, aztán szép lassan mindig több fényt kaphat a növény. Télen is tehetjük tűző napra, bent a szobában, de nálam keleti ablakban is jól érzi magát. Télen szinte biztos, hogy ledobálja le a leveleit, mert nem kap elég fényt, de ez természetes folyamat nálunk. Pótvilágítással megpróbálhatjuk pótolni ezt, vagy tegyük déli ablakba.

Hőmérséklet:

Mivel a trópusokról származik, semmiképpen ne hagyjuk, hogy a hőmérséklet 15 fok alá menjen. Amikor éjszaka kint 15 fok körül van, hozzuk be a szobába, és kivinni is, csak e felett vigyük ki.

Vízigény:

Amikor nincs levele a növénynek, akkor ne locsoljuk !!! Ilyenkor a locsolás végzetes lehet!

Nyáron szereti a több vizet, de soha ne tocsogjon a földje, alatta ne álljon víz. Párologtatni lehet, alá tett kavicsokra, alátétre állítva, de a cserép alja ne érjen a vízbe! Én nem használom.

Télen én csak 2 hetente locsolom őket, de volt, hogy a miniket /5-6 hónaposak/, egy hónapig nem is locsoltam. Csak annyira locsoljuk, hogy éppen picit nedves legyen a földje, vagy agyaggolyóban, alá öntve a vizet, fel tudja szívni, a fölösleget öntsük ki. A felülről öntözés is teljesen megfelel. A két heti 1-szer ekkor is elég lehet! Ha ledobálja a leveleit, az teljesen természetes ennél a növénynél. A téli kevés locsolás után az idő, ahogy melegszik, úgy lehet a locsolás mennyiségét is növelni. 2 heti 1-ről, heti 1-re, aztán heti 2-3. Én 19-22 fokon tartom őket, de jobban szeretik a melegebbet. Aki ettől melegebbre teszi, és sok napot kap, annál lehet sűrűbb a locsolás. A kevesebb, itt is több!

Tápanyag:

A termesztő /akitől én vásárolok/, ajánlása alapján, tavasztól őszig 16-16-16 (N-P-K), de megfelel a 20-20-20-as (N-P-K tartalmú) tápozás is, kb. 10 naponta, esetleg heti 1. Tápozásnál a száraz földet előtte mindig nedvesíts meg kissé, /mint minden más növénynél is/, utána öntözd a tápoldatos vízzel. Nyáron kaphat virágzásindító tápot, /emelt P és K tartalmú/. Az idősebb növények virágzanak, az oltottak is, a fiatalabbak nem. Télen ne tápozz. Én tápnak itt is élesztőt használok, és marhatrágyát.

Talaj:

Én tőzeget, /van, aki kókuszrostot/, perlit, muskátli föld 1:1:1 keverékét használom, amihez adok némi szarvasmarhatrágyát, /más használ pár szem balkonnövény osmocote-ot./ Átültetés nagyobb cserépbe szükség szerint, általában évente. Figyelj arra, hogy a cserép alján nagyon sok kifolyónyílás legyen. A tőzeg Ph-jára figyelni kell, lehetőleg semleges tőzeget kell használni.

Videóhttps://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=plum%C3%A9ria

Vásárlás: https://www.adriflowers.hu/viragok-138/plumeria-144/oltott-plumeria-154

https://www.adriflowers.hu/viragok-138/plumeria-144/magonc-plumeria-155

Tartalomhoz tartozó címkék: Pluméria_ Frangipáni gondozása

Keresés