Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Téli növényvilágítás

Adriflowers
2020. 01. 13. 00:00:00
Téli növényvilágítás

MENTES VIRÁG, ADRIFLOWERS·2020. JANUÁR 13. HÉTFŐ·OLVASÁSI IDŐ: 3 PERC, A növények téli megvilágítása elsőre egy megoldhatatlan, bonyolult, vagy drága vállalkozásnak tűnhet. Kicsit jobban beleásva a megvilágítás értelmezésébe, kiderül, hogy nem olyan vészes, mint amilyennek elsőre tűnik. Kicsit utánaolvasva megtalálhatjuk a megfelelő megvilágítást, és értelmezni tudjuk a boltokban kapható égők, fénycsövek, lámpatestek felíratozását. Én például megtaláltam magamnak az ideális megoldást, ami nem is drága, nem fogyaszt sokat, és a növényeknek is megfelel.

Először is szeretném kijelenteni, hogy nem vagyok szakértő, így minden kijelentésem az összeszedett információk után számomra leszűrt, és értékes információ. A megvilágítás megválasztásának több kritériuma is van. Ezeket próbáltam összefoglalni.

Saját vélemény, és tapasztalat: Általánosságban: a színes /rózsaszín/ színű lámpákat palántákhoz, és új levelek fejlesztéséhez való, a fehér színű lámpák /6000 k körül/, a felnőtt növényekhez való. 

Miért van szükség extra megvilágításra? A növények télen a nyári nappali fény töredékét sem kapják meg. Sokszor még a déli ablakban is kevés a fény, hiszen a nap télen néha hetekig nem süt. Nálam az orchideák most kezdenek virágozni /január/, és sok növényen bimbóhullás figyelhető meg, aminek fő oka a kevés fény.

Kizárólag Led-es fényforrásokat használok.

Növényeim téli megvilágításához 3 fő szempontot vettem figyelembe:

A világító test:

- hány Kelvin-es /színhőmérséklet/

- valós teljesítményét, hány Watt-os

- a világító test hány Lumen-es, /fényáram/

A kiválasztást segíti:

A fehér színű fénnyel világító lámpákat a kifejlett /felnőtt/ növényekhez használom, a színes /kék-rózsaszín/ fényűeket a magról kelt kicsi, fejlődésben lévő növényekhez használom.

Első szempont:

Az égő vagy fénycső kiválasztásának fő szempontja nálam a Kelvin volt: A nappali fényhez a 6500 Kelvin van a legközelebb, tehát 4000-től 6500-ig választottam a kaphatóak közül. A kék-rózsaszín fényű lámpák kiválasztásához nincs szükség a Kelvin-re.

Második szempont:

A fénycső Watt teljesítménye: Ezt igazából csak akkor tapasztaltam, meg amikor már világított a helyén.

A harmadik szempont a Lumen:

Ez egyenes arányban van a világító test Watt teljesítményével, ezért igazából a szalagoknál van jelentősége, ahol az egy méterre eső Led-ek száma, nőhet, vagy csökkenhet, ekkor érdemes a Lumen-re figyelni.

Az égő vagy fénycső kiválasztása egyszerű lenne a teljesítménye alapján, hiszen tudjuk, mennyit világít kb. egy 60 Watt-os égő, de a hideg fényű 4000-6500 Kelvin értékű fény nagyon zavaró lehet, ha pl. egy légtérben tartózkodunk vele. Árnyékolással megoldhatjuk ezt, vagy válasszunk kisebb teljesítményűt.

Aki bővebben szeretne foglalkozni a témával és többet szeretne megtudni a viágítás megválasztásáról annak van egy másik jegyzetem, amit szakemberek írásából szedtem össze: „Szakirodalom növénylámpákhoz”:

https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/szakirodalom-novenylampahoz-86

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=nfHY7ajQlJw&ab_channel=Adriflowersmentesvirag

Vásárlás: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek/mit-hol-mennyiert-75

Tartalomhoz tartozó címkék: Általános tanácsok

Keresés