Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Mind a pozsgásoknak, mind a kaktuszoknak nagyon sok fajtájuk van. Én csak hobby-ból tartom őket, így egyformán kezelem mindet, de lehet eltérés a fajták között.

Túlöntözés, illetve fényhiány következtében gyenge, megnyúlt hajtások alakulnak ki. A téli levélhullás oka többnyire a magas hőmérséklet.
Nyáron erős fényt kapnak, szoktatás után, de a tűző napot is elviselik de nem mindegyik. Télen ablakban vannak, szintén sok fényt kapnak. A fagyok elmúltával, tavasszal kimennek a végleges helyükre, ahol egészen ismét az éjszakai 4-5 fok beálltáig, kint maradnak. Teleltetés: hidegben. 4-10 fok között, világos helyen. Télen havi 1-szer kapnak kicsi vizet, esetleg néha közben is, ha magasabb hőmérsékleten telelnek, vagy látszik a törzsükön a száradás jele. Nyáron a nagy melegben akár napi 1-szer, keveset, 20-25 fokban heti 2-szer.

Táp: én marhatrágyát, vagy élesztőt használok. Az élesztő használata külön jegyzetben található.

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

A kaktuszok és a pozsgások világa mind formában, mind színben szinte végtelen. Van már tüskés, és nem tüskés változat is belőlük. A kaktuszokon belül létezik a mi éghajlatunkon is a telet elviselő kiültethető változat, és a teleltetést igénylő a fagyokat nem tűrő fajta. A legjobb, ha ezeket télre, egy fagymentes helyre tesszük, ahol minél kevesebb a fény, annál kevesebb legyen a hőmérséklet is, és minél több fényt kapnak, annál több meleget is kapjanak. A meleg ebben az esetben viszont csak max 10 fok legyen. Amennyiben a melegebb hőmérséklet és esetleg tűző nap a jellemző a teleltetés alatt, érdemes havi 1x egy nagyon minimális vizet adni nekik, de itt is inkább a vékonyabb törzzsel rendelkezőkre gondolok. Az ennél hűvösebb helyen telelőknek november 1-március végéig TILOS a víz! A teleltetés egy másik módja lehet a sötét, hideg, és száraz pincében teleltetés. Itt is nagyon jól kihúzzák a telet a kaktuszaink, és ilyenkor is tilos a locsolás!

Magról, vagy egy növény melletti szaporulatról leválasztva is lehet őket szaporítani.

A pozsgások, vagy más néven succulens növények, a félig sivatagi növényvilág képviselői. Ugyanúgy végtelen szín és forma jellemzi őket, mint a kaktuszokat, vagy inkább még nagyobb a variáció belőlük. Annyiban hasonlítanak a kaktuszokhoz, hogy ugyanarra a pihenő időre van szükségük. A teleltetést is lehet hasonlóképpen, mint a kaktuszoknál, bár a pincében teleltetést itt azért nem javaslom. Vannak egész vékony szárú pozsgások, vagy kisebb növények, ezeket inkább csak 10 fok környékén tartsuk, de ez a többinek is ugyanúgy megfelel. Fény hiányában ők télen megnyúlnak, de ha kapnak meleget /max 10 fok/, és fényt is, akkor havonta egyszer egy nagyon pici vizet is kapjanak!

Szaporítani is könnyű őket. A legtöbbről az óvatosan leválasztott levelek kihajtanak, ha megfelelő környezetben vannak. Lehet őket alakítani is. Elég sok fajtájukat kis bonsai fára is lehet nevelni.

Rentegeteg fajtájuk létezik: Aeonium, Graptopetalum, Pachyphytum Aichryson, Monantes, Crassula, Brigham, Portulakaria, Lithops, Argyroderma, Kalanchoe, Haworthia.

Keresés