Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Télálló kiültethető kaktusz

Ön itt jár: Kezdőlap > Virágok > Kerti növények >

Télálló kiültethető kaktuszok

A cserépben vásárolt, de kiültethető kaktuszokat legkésőbb augusztus végéig ültessük ki. Amennyiben a növényt ősszel vásároljuk, akkor már az éven, ne tegyük ki a szabadba, hanem tartsuk cserépben, és tavasszal ültessük a végső helyére.

Ebben a kategóriában a kiültethető és télálló kaktuszok találhatóak. Sajátosságuk, hogy takarás nélkül is könnyen átvészelik a telet, de mivel az egyes kaktusz nemzettségeken belül is lehet eltérés az növények fagytűrő képességét illetően, ezért, ha nagyon biztosra szeretnénk menni, takarjuk őket le a nagyon csapadékos, nagyon hidegnek ígérkező napokon.

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

adriflowers jegyzetek adriflowers youtube adriflowers facebook adriflowers instagram adriflowers pinterest adriflowers google

A télálló kaktuszoknak 3 fajtája létezik.

1: a kiültethető és takarás nélkül is sikeresen átvészeli a telet,

2: kiültethető télen a csapadék ellen védeni kell

3: védett helyen, cserépben kell teleltetni

Hol van biztonságban, illetve hová ültessem a télálló kaktuszomat?

Érdemes egy, sziklakertet létrehozni belőlük, mert igazából kiültetve ott mutatnak szépen. A kiültethető kaktuszok is tarthatóak cserépben, és ekkor is ugyanúgy fognak virágozni, mint kiültetett társaik. Szaporodni igazából szabadon jobban szaporodnak, de mint említettem, cserépben is kitűnően elvannak. Ha a cserepes megoldást választjuk, akkor érdemes az őszi esők elől, és télen, fedett helyre tenni őket, ahol már nem tudnak megázni.

Kiültetéskor érdemes a helyüket jól megválasztani, hiszen ezen sok múlik. A megfelelő hely, egy napos, jó vízáteresztő képességgel rendelkező földterület legyen. Amennyiben már van sziklakertünk, de túl tömör a talaj benne, akkor ássunk ki egy kb. 15-20 cm mély gödröt, és azt töltsük meg sóderes talajkeverékkel. A beültetés után érdemes bizonyos fajtákat oldalról megtámasztani, addig, amíg begyökeresednek a helyükre, ez kb 2 hétig tart. Ha cserépben szeretnénk tartani őket, akkor tavasszal kivihetjük őket és cseréppel együtt is beáshatjuk a földbe. Ilyenkor azt a hatást érhetjük el, mintha be lennének ültetve. Ősszel, illetve még akár decemberben is, a fagyok előtt, kivehetjük a cseréppel együtt, és betehetjük egy védett helyre. A beültetett kaktuszok közé szórhatunk nagy szemű kavicsot, murvát, sódert, így amikor esik az eső, nem lesz sáros a növényünk. Szabadföldben nem kell locsolnunk őket, esetleg akkor, ha már nagyon régen nem volt eső, de szeptembertől már egyáltalán ne!

A cserepes kaktuszok tartásáról bővebben:

https://www.adriflowers.hu/viragok/kerti-novenyek/pozsgas-kaktusz

Az Opuntia, Cylindropuntia fajták elég gyorsan nőnek, így ezeket, legalább fél méter távolságra ültessük egymástól. Amennyiben már úgy érezzük, túl elterebélyesedtek /kb 3 év után/, metszhetjük őket. A levágott hajtásokat hagyjuk egy hétig száradni, majd csak ez után ültessük be, és óvatosan locsoljuk. 1-2 hét alatt meg kell gyökerezniük.

A növényeinkről mindig távolítsuk el ősszel a leszáradt virág, vagy magtok részeket. Ezek az eső miatt rothadásnak induló részek, megrohaszthatják a növényeinket is.

Keresés