Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

A kiültethető virághagymák, és gumós növények kiültetése két időpontban szokott történni: ősszel, vagy tavasszal.

Ősszel kiültethető virághagymák, vagy gumók: tulipán, jácint, krókusz, nárcisz, díszhagyma, nőszirom, liliom, írisz, amarilisz, babarózsa, szellőrózsa, császárkorona.

Tavasszal kiültethető virághagymák vagy gumók: dália, begónia, kála, dália, vérvirág, kána, gloxinia, frézia, kardvirág, szellőrózsa.

Az őszi virághagymák kiültetése fontos, hogy ősszel történjen, hiszen ezeknek a hagymáknak szüksége van a téli hideghatásra.

őszi virághagyma  tavaszi virághagymák

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen. 

adriflowers jegyzetek adriflowers youtube adriflowers facebook adriflowers instagram adriflowers pinterest adriflowers google

A virághagymák, és gumók a növények között az egyik legkönnyebben kezelhető, gondozható kategória. Vannak kiásható, vagy őszre felszedhető, és vannak kint hagyható a földben áttelelő fajtájuk. Legtöbbjük még cserépben is nevelhető.

A hagymáról ültethető virágok száma szinte már végtelen. A szín és formavilág, amit a saját kertünkben is idővel megcsodálhatunk, a természet gyönyörűségét mutatja. A hagymás, és a gumós növényeknek is egyaránt az a közös jellemzője, hogy amennyiben a kertünkbe kiültetjük őket, ősszel vagy tavasszal, azokat elvirágzás után és a levél elszáradása után is érdemes fölszedni, kivétel a kint telelőek. Egy hűvös, sötét, száraz levegőjű helységben érdemes tárolni őket, az újabb kiültetésig. Természetesen, mint mindenhol, itt is vannak kivételek, pl a tulipán hagyma, ahol csak mostanában „divat” a hagymák felszedése. Ez persze nem feltétlen szükséges, de ugyanúgy, mint bármelyik hagymás, vagy gumós növényt, a tulipánt is fel lehet szedni elvirágzás után. Amennyiben még zöld szárral együtt szeretnénk kiásni a hagymákat, akkor ezzel együtt is tegyük el őket, majd, ha ezek a levelek elszáradtak, csak akkor távolítsuk el.

A hagymák ültetési helye legyen laza, semmiképpen ne legyen homokos, vagy agyagos. Amennyiben mégis ilyen talajba szeretnénk ültetni, szükséges a talaj, komposzttal való javítása, de használhatunk tőzeget is. Fontos a jó vízelvezetés biztosítása.

Miután elszáradt a virág, a növény levele is, és a szára, érdemes ezeket visszavágni a föld felett, vagy kiásni őket, és kiemelni a hagymákat „teleltetésre”.

Egy-két példa arra, hogy milyen mélységbe érdemes az egyes hagymákat ültetni. A többi hagyma méretét ezekkel összehasonlítva tudunk a többi hagyma ültetési mélységére tippelni:

Sáfrányok (Crocus sp.) 5-10 cm

Tulipánok (Tulip sp.) 8-10 cm

Jácint (Hyacinthus) 10-15 cm

Nárcisz (Narcissus sp.) 12-18 cm

Császárkorona (Fritillaria sp) 25-30 cm

Keresés