Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Ősszel kiültethető virághagymák, vagy gumók: tulipán, jácint, krókusz, nárcisz, díszhagyma, nőszirom, liliom, írisz, amarilisz, babarózsa, szellőrózsa, császárkorona.

Az őszi virághagymák kiültetése fontos, hogy ősszel történjen, hiszen ezeknek a hagymáknak szüksége van a téli hideghatásra.

A hagymák ültetési helye legyen laza, semmiképpen ne legyen homokos, vagy agyagos. Amennyiben mégis ilyen talajba szeretnénk ültetni, szükséges a talaj, komposzttal való javítása, de használhatunk tőzeget is. Fontos a jó vízelvezetés biztosítása.

Miután elszáradt a virág, a növény levele is, és a szára, érdemes ezeket visszavágni a föld felett, vagy kiásni őket, és kiemelni a hagymákat „teleltetésre”.

liliom virághagyma  tulipán virághagyma

A virághagymák, és gumók a növények között az egyik legkönnyebben kezelhető, gondozható kategória. Vannak kiásható, vagy őszre felszedhető, és vannak kint hagyható a földben áttelelő fajtájuk. Legtöbbjük még cserépben is nevelhető. Gondozásuk annyira egyszerű, hogy szinte semmilyen törődést nem igényelnek. Ezeknek a hagymáknak egy részét tavasszal cserépben is megvásárolhatjuk, vagy magunk is ültethetünk belőle cserépbe. Hűvös helyen tartva őket tavasszal elkezdhetjük locsolni, így akár már a tavaszi kinti virágzás előtt is lehet a lakásban növényünk. Persze ez nem mindegyikra igaz, hiszen a babarózsa például képes egy hatalmas bokorrá kinőni magát. Vannak egyesek, melyek színben és formában mára már végtelen változatban kaphatóak.

Miután elszáradt a virág, a növény levele is, és a szára, érdemes ezeket visszavágni a föld felett, vagy kiásni őket, és kiemelni a hagymákat „teleltetésre”. Egy ilyen növény például mostanában a tulipán is, amelyet elvirágzás után már nem feltétlen hagyunk bent a földben, mint ahogy azt régebben megszoktuk.

Egy-két példa arra, hogy milyen mélységbe érdemes az egyes hagymákat ültetni. A többi hagyma méretét ezekkel összehasonlítva tudunk a többi hagyma ültetési mélységére tippelni:

Sáfrányok (Crocus sp.) 5-10 cm

Tulipánok (Tulip sp.) 8-10 cm

Jácint (Hyacinthus) 10-15 cm

Nárcisz (Narcissus sp.) 12-18 cm

Császárkorona (Fritillaria sp) 25-30 cm  

 

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

adriflowers jegyzetek adriflowers youtube adriflowers facebook adriflowers instagram adriflowers pinterest adriflowers google

 

Keresés