Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Szobanövények

Ön itt jár: Kezdőlap > Virágok >

Szobanövények

A szobanövények legfőbb tulajdonsága, hogy az év nagy részében a szobában vannak. Nyáron kivihetjük őket a szabadba, sőt amennyiben megtehetjük, mindenképpen vigyük is ki őket, mindegyiket a neki megfelelő helyre, de télen ismét a szobában a helyük. Ilyenek pl: Tilandsia, Adenium-Sivatagi rózsa, Pluméria-Frangipáni, Orchidea, Hibiszkusz.

tillandsia sivatagi rózsa adenium pluméria frangipáni orchidea hibiszkusz

Igaz, hogy a szobanövények az év nagy részét a szobában töltik, de azért az is nagyon fontos, hogy minden növény a szabadban fejlődik a legjobban. Természetesen minden növénynek más a hőigénye, ezért készüljünk fel rá időben, hogy melyiket, mikor kell kirakni, és mikor kell ismét bevinni a lakásba, esetleg hűvösebb helyen teleltetni. Ha még nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a szobanövényeket csak tető alá tegyük, így megakadályozhatjuk, hogy megázzanak. Ez a locsoláskor lehet nagy segítség számunkra, hiszen egy vízre érzékenyebb növénynél ilyenkor nem egyszerű eldönteni, hogy mennyi vizet kapott. A napsütéssel is vigyázzunk. A szobában is el kellett döntenünk, hogy az ablak mellé közvetlen, vagy inkább távolabb helyezzük el a növényünket. Itt is vegyük ezt figyelembe! Ne tegyünk olyan növényt tűző napra, ami ezt nem szereti! Tudom, hogy tavasszal ilyenkor kiürül a lakás, és szerintem is szebb látványt nyújtana, ha bent ellennének a növényeim, de tudom, hogy jót teszek nekik azzal, hogyha kiviszem őket. Mindenképpen azt ajánlom, amennyiben megoldható, keressünk nekik az udvaron, teraszon, balkonon, egy megfelelő helyet, és tartsuk kint őket ameddig ezt az időjárás engedi, és amíg nekik is még megfelelő a hőmérséklet. Manapság már azt is figyelembe kell vennünk, hogy a növényeink nagy része nem tolerálja jól a nyári, néha 40 fokos hőséget. Ilyenkor próbáljuk őket minél többet árnyékban tartani. Közöttük is van olyan, ami viszont szinte imádja ezt a nyári forróságot, pl: Sivatagi rózsa. Ő még az egész napos tűző napot is imádja! Természetesen csak szoktatás után, de félelem nélkül tarthatjuk őt a napon is!

Az összes növény oldalán megtalálható mindegyik növény igénye, a fénytől kezdve a hőmérsékleten keresztül, de külön a jegyzetekben is megtaláltok róluk minden információt. Ültetésről, metszésről pedig a videóim között is találtok, remélem hasznos tartalmakat.

Minden növényhez tartozik egy leírás, amiben a szobanövények gondozása, betegségei, átültetése, vagy kártevői a téma.

Mindenképpen hasznos, ha behordás előtt, tehát mielőtt ismét be a lakásba, a végleges helyére bevinnénk ősszel a növényeket, végezzünk egy alapos lemosást. Ezt szó szerint is lehet érteni. Lemoshatjuk bőséges vízzel őket, /az érzékenyebbeket inkább ne/ de a legjobb, ha valamilyen kártevőirtó szert is használunk. Ezt valószínű már úgy is megtettük a nyár folyamán, mert sajnos nincsen az a növény, vagy legalábbis nagyon ritka, amit valamilyen kártevő előszeretettel ne támadna meg. Azért, hogy ne hozzuk be a lakásba ezeket a kártevőket, érdemes 2-3 heti rendszerességgel megelőzni már kint, a kártevők megtelepedését, de behordás előtt mindenképpen használjunk valamilyen szert. Én csak a természetes szerek híve vagyok. Erről bővebben olvashattok szintén a jegyzeteim között.

Ami nincsen a növény oldalán feltüntetve, a szobanövények ápolásáról, ültetéséről, metszéséről, azt az ikonokra kattintva elérheted leírások, és videó formájában:

adriflowers jegyzetek adriflowers youtube adriflowers facebook adriflowers instagram adriflowers pinterest adriflowers google

 

Keresés