Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

A Sivatagi rózsák, vagy Adeniumok trópusi növények.

Amikor nincsen levelük, ne locsoljuk őket!

Több fajtájuk létezik, de ápolásuk mindenben megegyezik: Obesum, Arabicum, Somalense, stb... Szeretik a sok napfényt, és a meleget. Nyáron szoktatás után tehetjük tűző napra is. Ősszel, amikor 15 fok körül van éjszaka is a hőmérséklet, tegyük be a lakásba. Ősszel a levelek lehullása természetes folyamat, de ha elég meleget, és fényt kap, akár télen is virágozhat. Minden növény virágzóképes, az oltottak 2-3 hónapon belül, a magoncok, 2-3 éven belül, megfelelő tartás mellett.

Van, hogy télen csak havi 1-szer kell locsolni, van, hogy 3-4 hónapig nem kell. A tartási körülményektől függ! Hasonló gondozásban részesítsük, mint egy pozsgást! Amikor nincsen levele, soha ne locsoljuk!

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, /vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen/.

adriflowers jegyzetek adriflowers youtube

sivatagi rózsa, adenium   sivatagi rózsa, adenium sivatagi rózsa, adenium magonc sivatagi rózsa, adenium mag

A Sivatagi rózsa, Adenium, vagy esetleg Palackfának hívott növény, még hazánkban nem túl gyakori, de lassan kezdik a mi éghajlatunkon élők is megszeretni. Bár eleinte sokan féltek a növénytől, mert azt gondolták nagyon kényes, manapság a megfelelő körülmények megteremtésével, és kis odafigyeléssel, ezt a gyönyörű növényt, könnyen megtarthatjuk otthonunkban is. A leggyakoribb hiba, hogy túl kötött földbe helyezzük, és ehhez képest túl gyakran locsoljuk. Amikor nincsen levele a növényünknek, akkor például, TILOS locsolni!

A nevében is benne van: „sivatagi”, tehát bánjunk is ennek megfelelően vele. Kevés vizet igényel, és keressünk neki olyan helyet, ahol a lakásban nem sok a páratartalom. Nagyon jól érzi magát, akár radiátor felett is, egy déli ablakban. Akkor locsolhatjuk bátrabban, amikor nagy meleg van, vagy éppen virágzik. Szereti a tűző napot /szoktatás után, mint minden növény/. Szeret kint lenni a szabadban, de 15 fok alatt ne tartsuk kint, legalábbis tartósan ne. Tegyük tető alá, így tudjuk kontroll alatt tartani, hogy mennyi vizet kapjon. A földje mindig száradjon ki két locsolás között, és amikor a föld teteje száraz, akkor is nézzük meg az ujjunkkal a mélyebben fekvő részt is.

Az oltott növények szín alapján kiválaszthatóak, és akkor a képen szereplő szín fog nyílni a növényen is. Vannak oltatlan növények, amiket hazánkban akár magról neveléssel is lehet szaporítani. Az ilyen növények legnagyobb részben szimpla, rózsaszín vagy piros virágzatúak lesznek. Aki még ettől is szebb növényeket szeretne, az oltott növényt vásárol. Ezeknek a virága dupla, vagy telt virág, és sok esetben, több színben is pompázik egy virágszirom. Magokat is lehet vásárolni, és otthon belefogni a kis magoncok nevelésébe. A magok az anyanövényekről vannak leválasztva, és örökölhetik azoknak a színét, de sajnos erre nincsen garancia. A tőlem vásárolt magoncokkal ugyanez a helyzet. A virágzás magoncoknál több év után várható, ez kb. 3-4 év. A mi éghajlatunkon is nevelhető belőle virágzásra képes növény. A hosszú elnyúlt ágakat metszéssel formálhatjuk. A vágás helyét beszórhatjuk kevés fahéjjal, de van, aki csak óvatosan leitatja a növényből kifolyó nedvet, és hagyja beszáradni a vágásfelületet. A vágásra használt eszköz legyen mindig lefertőtlenítve. Ilyenkor általában több ágat nevel ki idővel a metszés helyén a növényünk. A virágzást /ha virágzó korú növényünk van/ tavasszal elősegíthetjük úgynevezett virágzás indító táppal, vagy magas foszfor és kálium tartalmú tápozással. A többi időszakban használjuk 15-15-15 /N-P-K/ vagy ettől magasabb számú tápoldatot. Amikor lehullnak a levelek, és ősszel pihenni készül a növényünk, akkor függesszük fel a tápozást. 

Minden, amit a növényről tudni szeretnél, az megtalálható itt a shopban a jegyzeteim között: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek , és videón: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g   A Sivatagi rózsa metszése, ápolás, gondozása, metszése, teleltetése, mag ültetése, kártevők elleni védekezés, stb…

A megfelelő földkeveréket, és bővebb leírást a növényről megtalálhattok itt: https://www.adriflowers.hu/index.php?route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=23

 

Keresés