Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Az Adenium könnyen nevelhető magról. A magokat nem kell beáztatni!

A magok ültetése legkésőbb júliusban történjen meg. Az ettől későbbi ültetést nem javaslom, bár nem lehetetlen. Amennyiben mégis ezt szeretnénk, a keltetés, sokkal nehézkesebb, és nagyon hamar pótfényre és pót világításra is szüksége lesz a pici magoncoknak.

Én így próbáltam már:

Egy nedves papír törlőkendőre, vagy hasonló agyagra lehet tenni, bele egy műanyag zacskóba, és betenni pl. egy fiókba. A legjobb, ha 25-30 fok körüli hőmérsékletet tudunk biztosítani neki. Nem kell fény a csírázáshoz. Minden nap meg lehet nézni, kicsit szellőztetni. Legyen mindig nedves a papírtörlő. Amikor kicsirázott, van kicsi gyökere, akkor lehet földkeverékbe tenni.

/A sajátjaim már Aquaponiában kelnek, amióta megvan./

Aki rögtön „földbe” /földkeverék: lásd: Fb oldalam jegyzetek/, teszi a magot:/folytatás a lap alján/.

Amikor nincsen levelük, ne locsoljuk őket!

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

Ugyanúgy kell bánni a csiráztatáskor vele, mint a többi növénnyel. A megfelelő föld összeállítása a magoncoknak is nagyon fontos. Ezt a következő linken megtaláljátok:

https://www.adriflowers.hu/index.php?route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=23

A föld összeállítása után vegyük a magokat, és tegyük a föld tetejére. Elég, ha kb. 1-2 cm földdel még betakarjuk.

A földre két naponta fújjunk vizet, de tartsuk nedvesen felülről, ha hamarabb kiszáradna. Fény elég neki 40-60%, de az majd csak csirázás után. A magot ne tegyük túl mélyre. A vízre mindig figyeljünk! A mag kicsirázásához a legjobb, ha 25-30 fokot tudunk biztosítani, és a legjobb ha ezt alulról kapja a cserép. A kibújt növénykét sem kell túl sokat locsolni, eleinte ne változtassunk azon, hogy csak éppen a föld tetejét nedvesítjük, egészen pár hónapos koráig. Aztán már igazodhatunk a nagy növények locsolásához.

Az Adeniumot kezeljük úgy, mint egy pozsgást. A sok vizet nem szereti. 3 hónaposan lehet először tápozni.

A kikelt magoncok kezelése megegyezik a nagyokéval, viszont jobban elviselik a mi klímánkat, mint az oltottak. A virág színe nem garantált. Az Adeniumoknál nagymértékben előfordul, hogy visszaütnek az eredeti rózsaszín alapszínre illetve hiába a fajta azonos porzás, sokszor ez benne van a pakliban. A termesztők 20-50 %-ig vállalják a színazonosságot.

Mindettől függetlenül vannak, akik úgy árulják az ilyen, nem oltott magoncokat, és az oltott növényekről származó magokat, hogy színgarancia van rájuk. Én azért kíváncsi lennék, hányan mennének vissza pár év múlva, és kérdeznek rá, hogy akkor most mi is van ezzel a garanciával?

A tőlem vásárolt magoncokra én nem vállalok garanciát, csak arra, hogy a magot az anyanövényről szedték. A magokkal sok minden történhet, mire beérnek, és éppen ezért nagy felelőtlenségnek gondolom, hogy olyat ígérjek, aminek ilyen kicsi a valószínűsége.

A Sivatagi rózsák, vagy Adeniumok trópusi növények. Több fajtájuk létezik, de ápolásuk mindenben megegyezik: Obesum, Arabicum, Somalense, stb... Szeretik a sok napfényt, és a meleget. Nyáron szoktatás után tehetjük tűző napra is. Ősszel, amikor 15 fok körül van éjszaka is a hőmérséklet, tegyük be a lakásba. Ősszel a levelek lehullása természetes folyamat, de ha elég meleget, és fényt kap, akár télen is virágozhat. Minden növény virágzóképes, az oltottak 2-3 hónapon belül, a magoncok, 2-3 éven belül, megfelelő tartás mellett. Van, hogy télen csak havi 1-szer kell locsolni, van, hogy 3-4 hónapig nem kell. A tartási körülményektől függ! Hasonló gondozásban részesítsük, mint egy pozsgást! Amikor nincsen levele, soha ne locsoljuk!

Az Adeniumokat szaporítani vegetatív módon, oltással lehet, hogy 100%-ban az anyanövény virágszínét örökölje, lásd: oltott adenium.

A Sivatagi rózsa, Adenium, vagy esetleg Palackfának hívott növény, még hazánkban nem túl gyakori, de lassan kezdik a mi éghajlatunkon élők is megszeretni. Bár eleinte sokan féltek a növénytől, mert azt gondolták nagyon kényes, manapság a megfelelő körülmények megteremtésével, és kis odafigyeléssel, ezt a gyönyörű növényt, könnyen megtarthatjuk otthonunkban is. A leggyakoribb hiba, hogy túl kötött földbe helyezzük, és ehhez képest túl gyakran locsoljuk. Amikor nincsen levele a növényünknek, akkor például, TILOS locsolni!

A nevében is benne van: „sivatagi”, tehát bánjunk is ennek megfelelően vele. Kevés vizet igényel, és keressünk neki olyan helyet, ahol a lakásban nem sok a páratartalom. Nagyon jól érzi magát, akár radiátor felett is, egy déli ablakban. Akkor locsolhatjuk bátrabban, amikor nagy meleg van, vagy éppen virágzik. Szereti a tűző napot /szoktatás után, mint minden növény/. Szeret kint lenni a szabadban, de 15 fok alatt ne tartsuk kint, legalábbis tartósan ne. Tegyük tető alá, így tudjuk kontroll alatt tartani, hogy mennyi vizet kapjon. A földje mindig száradjon ki két locsolás között, és amikor a föld teteje száraz, akkor is nézzük meg az ujjunkkal a mélyebben fekvő részt is. Az oltott növények szín alapján kiválaszthatóak, és akkor a képen szereplő szín fog nyílni a növényen is. A gyakorlottabb Adenium tulajdonosok még hidegebb időben /legfeljebb 10 fok/, is kint tartják a növényt, de ekkor már a locsolásra nagyon nagy figyelmet kell fordítani. Azt is megtehetjük kezdőként, hogyha tudjuk, hogy az éjszakai hőmérséklet csak 10 fok körül van, de nappal még tűző napsütés 20 fok körül, vagy e felett, akkor éjszakára betesszük a növényt a lakásba, nappal viszont kivihetjük ismét.

A hosszú elnyúlt ágakat metszéssel formálhatjuk. A vágás helyét beszórhatjuk kevés fahéjjal, de van, aki csak óvatosan leitatja a növényből kifolyó nedvet, és hagyja beszáradni a vágásfelületet. A vágásra használt eszköz legyen mindig lefertőtlenítve. Ilyenkor általában több ágat nevel ki idővel a metszés helyén a növényünk. A virágzást /ha virágzó korú növényünk van/ tavasszal elősegíthetjük úgynevezett virágzás indító táppal, vagy magas foszfor és kálium tartalmú tápozással. A többi időszakban használjuk 15-15-15 /N-P-K/ vagy ettől magasabb számú tápoldatot. Amikor lehullnak a levelek, és ősszel pihenni készül a növényünk, akkor függesszük fel a tápozást.

Minden, amit a növényről tudni szeretnél, az megtalálható itt a shopban a jegyzeteim között: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek, és videón: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g

 A Sivatagi rózsa metszése, ápolás, gondozása, metszése, teleltetése, mag ültetése, kártevők elleni védekezés, stb…

A megfelelő földkeveréket, és bővebb leírást a növényről megtalálhattok itt: https://www.adriflowers.hu/index.php?route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=23

 

Keresés