Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Én ültetem a növényeket magról.

Amikor nincsen levelük, ne locsoljuk őket!

Kezelésük megegyezik a nagyokéval, viszont jobban elviselik a mi klímánkat, mint az oltottak. A virág színe nem garantált. Az Adeniumoknál nagymértékben előfordul, hogy visszaütnek az eredeti rózsaszín alapszínre illetve hiába a fajazonos porzás, sokszor ez benne van a pakliban. A termesztők 20-50 %-ig vállalják a színazonosságot. Mindettől függetlenül vannak, akik úgy árulják az ilyen, nem oltott magoncokat, hogy színgarancia van rájuk. Én azért kíváncsi lennék, hányan mennének vissza pár év múlva, és kérdeznek rá, hogy akkor most mi is van ezzel a garanciával?

A tőlem vásárolt magoncokra én nem vállalok garanciát, csak arra, hogy a magot az anyanövényről szedték. A magokkal sok minden történhet, mire beérnek, és éppen ezért nagy felelőtlenségnek gondolom, hogy olyat ígérjek, aminek ilyen kicsi a valószínűsége. A virágzás magoncoknál több év után várható, ez kb. 3-4 év. A mi éghajlatunkon is nevelhető belőle virágzásra képes növény.

Az Adeniumokat szaporítani vegetatív módon, oltással lehet, hogy 100%-ban az anyanövény virágszínét örökölje lásd: oltott adenium.

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

 

Több fajtájuk létezik, de ápolásuk mindenben megegyezik: Obesum, Arabicum, Somalense, stb... Magról is lehet ilyen fajtákat nevelni. Szeretik a sok napfényt, és a meleget. Nyáron szoktatás után tehetjük tűző napra is. Ősszel, amikor 15 fok körül van éjszaka is a hőmérséklet, tegyük be a lakásba. Ősszel a levelek lehullása természetes folyamat, de ha elég meleget, és fényt kap, akár télen is virágozhat. Minden növény virágzóképes, az oltottak 2-3 hónapon belül, a magoncok, 2-3 éven belül, megfelelő tartás mellett.

A Sivatagi rózsa, Adenium, vagy esetleg Palackfának hívott növény, még hazánkban nem túl gyakori, de lassan kezdik a mi éghajlatunkon élők is megszeretni. Bár eleinte sokan féltek a növénytől, mert azt gondolták nagyon kényes, manapság a megfelelő körülmények megteremtésével, és kis odafigyeléssel, ezt a gyönyörű növényt, könnyen megtarthatjuk otthonunkban is. A leggyakoribb hiba, hogy túl kötött földbe helyezzük, és ehhez képest túl gyakran locsoljuk. Amikor nincsen levele a növényünknek, akkor például, TILOS locsolni! Van, hogy télen csak havi 1-szer kell locsolni, van, hogy 3-4 hónapig nem kell. A tartási körülményektől függ! Hasonló gondozásban részesítsük, mint egy pozsgást! Amikor nincsen levele, soha ne locsoljuk!

A nevében is benne van: „sivatagi”, tehát bánjunk is ennek megfelelően vele. Kevés vizet igényel, és keressünk neki olyan helyet, ahol a lakásban nem sok a páratartalom. Nagyon jól érzi magát, akár radiátor felett is, egy déli ablakban. Akkor locsolhatjuk bátrabban, amikor nagy meleg van, vagy éppen virágzik. Szereti a tűző napot /szoktatás után, mint minden növény/. Szeret kint lenni a szabadban, de 15 fok alatt ne tartsuk kint, legalábbis tartósan ne. Tegyük tető alá, így tudjuk kontroll alatt tartani, hogy mennyi vizet kapjon. A földje mindig száradjon ki két locsolás között, és amikor a föld teteje száraz, akkor is nézzük meg az ujjunkkal a mélyebben fekvő részt is.

A gyakorlottabb Adenium tulajdonosok még hidegebb időben /legfeljebb 10 fok/, is kint tartják a növényt, de ekkor már a locsolásra nagyon nagy figyelmet kell fordítani. Azt is megtehetjük kezdőként, hogyha tudjuk, hogy az éjszakai hőmérséklet csak 10 fok körül van, de nappal még tűző napsütés 20 fok körül, vagy e felett, akkor éjszakára betesszük a növényt a lakásba, nappal viszont kivihetjük ismét. Az oltott növények szín alapján kiválaszthatóak, és akkor a képen szereplő szín fog nyílni a növényen is.

Vannak oltatlan növények, amiket hazánkban akár magról neveléssel is lehet szaporítani. Ebbe a csoportba tartoznak az ebben a kategóriában lévő növények is. Az ilyen növények legnagyobb részben szimpla, rózsaszín vagy piros virágzatúak lesznek, de előfordul viszonylag gyakran, a fehér szín, és árnyalatai is. Magokat is lehet vásárolni, és otthon belefogni a kis magoncok nevelésébe. A magok az anyanövényekről vannak leválasztva, és örökölhetik azoknak a színét, de sajnos erre nincsen garancia. A termesztők sem vállalnak erre garanciát, sőt kiemelik a növény tulajdonságánál, hogy az anyanövény színére csak 20-50% esély van. Mindettől függetlenül vannak, akik úgy árulják az ilyen, nem oltott magoncokat, hogy színgarancia van rájuk. Én azért kíváncsi lennék, hányan mennének vissza pár év múlva, és kérdeznek rá, hogy akkor most mi is van ezzel a garanciával?
A tőlem vásárolt magoncokra én nem vállalok garanciát, csak arra, hogy a magot az anyanövényről szedték. A magokkal sok minden történhet, mire beérnek, és éppen ezért nagy felelőtlenségnek gondolom, hogy olyat ígérjek, aminek ilyen kicsi a valószínűsége. A virágzás magoncoknál több év után várható, ez kb. 3-4 év. A mi éghajlatunkon is nevelhető belőle virágzásra képes növény.

A hosszú elnyúlt ágakat metszéssel formálhatjuk. A vágás helyét beszórhatjuk kevés fahéjjal, de van, aki csak óvatosan leitatja a növényből kifolyó nedvet, és hagyja beszáradni a vágásfelületet. A vágásra használt eszköz legyen mindig lefertőtlenítve. Ilyenkor általában több ágat nevel ki idővel a metszés helyén a növényünk. A virágzást /ha virágzó korú növényünk van/ tavasszal elősegíthetjük úgynevezett virágzás indító táppal, vagy magas foszfor és kálium tartalmú tápozással. A többi időszakban használjuk 15-15-15 /N-P-K/ vagy ettől magasabb számú tápoldatot. Amikor lehullnak a levelek, és ősszel pihenni készül a növényünk, akkor függesszük fel a tápozást. Minden, amit a növényről tudni szeretnél, az megtalálható itt a shopban a jegyzeteim között:

A Sivatagi rózsa metszése, ápolás, gondozása, metszése, teleltetése, mag ültetése, kártevők elleni védekezés, stb… és videón: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g  

A megfelelő földkeveréket, és bővebb leírást a növényről megtalálhattok itt: https://www.adriflowers.hu/index.php?route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=23

 

Keresés