Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

A növények Thaiföldről származnak. 3 hónapon belül virágzóképesek, megfelelő tartás mellett /sok nap, sok meleg/. Ősszel és tavasszal, és közvetlen megérkezésük után /Thaiföldről/ még levél nélkül vannak.

Amikor nincsen levelük, ne locsoljuk őket!

A Sivatagi rózsák, vagy Adeniumok trópusi növények. Több fajtájuk létezik, de ápolásuk mindenben megegyezik: Obesum, Arabicum, Somalense, stb...

Az oltott növények alanya általában egy Obesum féle. A növény felső részét, a törzset elvágják, mielőtt még elágazna, és egy másik növény ugyanezen részét, amit szintén levágtak előtte, beoltják ebbe a növénybe.

Az oltott növények szinte kivétel nélkül dupla virágúak, és kiválaszthatjuk őket szín szerint. A színek kombinációja szinte határtalan. Egészen a fehértől a legsötétebb lilán át, a cirmosig, mindenféle színben kapható.

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

Az oltott adenium, vagy Sivatagi rózsa tulajdonsága, hogy a növény színe, 100% biztonsággal megmondható. Az alap, egy „egyszerű” növény, ami rózsaszín virágot hozna. Ezt elvágják a törzs egy részénél, és abból a növényből oltanak rá ágat, amelyiknek a színét végülis meg szeretnék kapni. Ahogy a növényen az oltás helye összeforrt, elkezd az ágain hajtani, majd a teljes összeforrástól számított kb. 3 hónapon belül virágot is hoz. 

Szeretik a sok napfényt, és a meleget. Nyáron szoktatás után tehetjük tűző napra is. Ősszel, amikor 15 fok körül van éjszaka is a hőmérséklet, tegyük be a lakásba. A gyakorlottabb Adenium tulajdonosok még hidegebb időben /legfejebb 10 fok/, is kint tartják a növényt, de ekkor már a locsolásra nagyon nagy figyelmet kell fordítani. Azt is megtehetjük kezdőként, hogyha tudjuk, hogy az éjszakai hőmérséklet csak 10 fok körül van, de nappal még tűző napsütés 20 fok körül, vagy e felett, akkor éjszakára betesszük a növényt a lakásba, nappal viszont kivihetjük ismét. Ősszel a levelek lehullása természetes folyamat, de ha elég meleget, és fényt kap, akár télen is virágozhat. Minden növény virágzóképes, az oltottak 2-3 hónapon belül, a magoncok, 2-3 éven belül, megfelelő tartás mellett.

Van, hogy télen csak havi 1-szer kell locsolni, van, hogy 3-4 hónapig nem kell. A tartási körülményektől függ! Hasonló gondozásban részesítsük, mint egy pozsgást! Amikor nincsen levele, soha ne locsoljuk!

A Sivatagi rózsa, Adenium, vagy esetleg Palackfának hívott növény, még hazánkban nem túl gyakori, de lassan kezdik a mi éghajlatunkon élők is megszeretni. Bár eleinte sokan féltek a növénytől, mert azt gondolták nagyon kényes, manapság a megfelelő körülmények megteremtésével, és kis odafigyeléssel, ezt a gyönyörű növényt, könnyen megtarthatjuk otthonunkban is. A leggyakoribb hiba, hogy túl kötött földbe helyezzük, és ehhez képest túl gyakran locsoljuk. Amikor nincsen levele a növényünknek, akkor például, TILOS locsolni!

A nevében is benne van: „sivatagi”, tehát bánjunk is ennek megfelelően vele. Kevés vizet igényel, és keressünk neki olyan helyet, ahol a lakásban nem sok a páratartalom. Nagyon jól érzi magát, akár radiátor felett is, egy déli ablakban. Akkor locsolhatjuk bátrabban, amikor nagy meleg van, vagy éppen virágzik. Szereti a tűző napot /szoktatás után, mint minden növény/. Szeret kint lenni a szabadban, de 15 fok alatt ne tartsuk kint, legalábbis tartósan ne. Tegyük tető alá, így tudjuk kontroll alatt tartani, hogy mennyi vizet kapjon. A földje mindig száradjon ki két locsolás között, és amikor a föld teteje száraz, akkor is nézzük meg az ujjunkkal a mélyebben fekvő részt is. Az oltott növények szín alapján kiválaszthatóak, és akkor a képen szereplő szín fog nyílni a növényen is.

Vannak oltatlan növények, amiket hazánkban akár magról neveléssel is lehet szaporítani. Az ilyen növények legnagyobb részben szimpla, rózsaszín vagy piros virágzatúak lesznek. Aki még ettől is szebb növényeket szeretne, az oltott növényt vásárol. Magokat is lehet vásárolni, és otthon belefogni a kis magoncok nevelésébe. A magok az anyanövényekről vannak leválasztva, és örökölhetik azoknak a színét, de sajnos erre nincsen garancia.

A hosszú elnyúlt ágakat metszéssel formálhatjuk. A vágás helyét beszórhatjuk kevés fahéjjal, de van, aki csak óvatosan leitatja a növényből kifolyó nedvet, és hagyja beszáradni a vágásfelületet. A vágásra használt eszköz legyen mindig lefertőtlenítve. Ilyenkor általában több ágat nevel ki idővel a metszés helyén a növényünk.

A virágzást /ha virágzó korú növényünk van/ tavasszal elősegíthetjük úgynevezett virágzás indító táppal, vagy magas foszfor és kálium tartalmú tápozással. A többi időszakban használjuk 15-15-15 /N-P-K/ vagy ettől magasabb számú tápoldatot. Amikor lehullnak a levelek, és ősszel pihenni készül a növényünk, akkor függesszük fel a tápozást. Minden, amit a növényről tudni szeretnél, az megtalálható itt a shopban a jegyzeteim között: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek , és videón: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g  

A Sivatagi rózsa metszése, ápolás, gondozása, metszése, teleltetése, mag ültetése, kártevők elleni védekezés, stb…

A megfelelő földkeveréket, és bővebb leírást a növényről megtalálhattok itt: https://www.adriflowers.hu/index.php?route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=23

Keresés