Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Háromféle hibiszkuszt különböztethetünk meg. Az egyik egy szobában nevelhető növény, a másik a kerti hibiszkusz, vagy mályvabokornak is hívott növény, és van még egy fajta, amit szintén kiültethetünk, ez a mocsári hibiszkusz. Mindegyiknek más a jellemzője. Nézzük meg őket most egyesével.

szobai hibiszkusz mocsári hibiszkusz

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

A szobai:

Végtelen szín kombináció jellemző rá, és néha még 20 cm-nél is nagyobb virágok. Szereti a világos, fényes teret, és imádja a nyári napsütést. Nyáron néhány órát tűző napot kapnak, szoktatás után, de utána félárnyékban vannak. Tehát pl. délelőtt tűző nap, délután árnyék. Nyáron átlagos meleg és párás klímát kedveli, de télen 15 fok felett az ideális neki. Én mindig szobában teleltetek kb. 18-20 fokon. Lehet hűvösebben is teleltetni, de akkor a locsolásra kell nagyon vigyázni, és ezt inkább csak a nagyobb méretű növények esetében ajánlom. A hibiszkusz szereti a rendszeres tápozást. Metszeni tavasszal és ősszel lehet. Tavasztól őszig tápoldatozzuk hetente egyszer. Télen, ha szeretnénk, hogy virágot hozzon, kéthetente egyszer adjunk neki kevés tápoldatot. A hibiszkusz a gyengén savanyú talajt kedveli (pH 6-6,5). Ez a nálunk kapható B típusú virágföldet jelenti, de savanyú tőzeget is keverhetünk a földjéhez. A hibiszkusz számára ideális talaj könnyű és porózus. Könnyen átereszti a levegőt és a vizet, némi nedvességet ugyanakkor mégis megtart. Javaslom az egy rész földből, egy rész tőzegből, egy rész perlit, egy rész marhatrágyából álló keveréket.  Az egészséges hibiszkusznövénynek nincs nyugalmi időszaka, akár egész évben virágozhat. Nyáron öntözzük bőven a növényt, a földje legyen mindig nedves, de télen csökkentsük a locsolást, csak akkor öntözzük, ha a földje már kissé kiszáradt, vagy amikor a levelek kicsit lekonyulnak, ez a túllocsolás jele is lehet, erre figyeljünk! Ha kerti talajt használunk, tőzeg, kéreg, komposzt, perlit és homok hozzáadásával javítsunk fizikai szerkezetén, illetve víz- és tápanyag megkötő képességén. Metszéssel alakítható a kívánt formára.

A mocsári:

A mocsári hibiszkusz egy kevés törődést igénylő, de annál hálásabb növény. Tavasszal, vagy nyáron megvásároljuk egy cserépben, amit aztán kiültetünk a kertbe, és már azon a nyáron reménykedhetünk a hatalmas virágaiban. A virágai nem olyan sok színűek, mint a szobai hibiszkusznak, de méretével kárpótol mindenért. Szereti a sok vizet, és a sok napot, de tápozni nem kell feltétlen túl sokat. A Mocsári hibiszkusz tövét érdemes betakarni télre. Relatív későn kezd virágozni, és későn, május-júniusban hajt ki a földből, de cserépben is megpróbálkozhatunk a tartásával. Idővel nagy bokor fejlődik belőle. A Mocsári hibiszkusz ősszel visszaszárad, csak egy elszáradt szár marad belőle, amit ősszel az elvirágzás után vissza lehet kb 50 cm-ig metszeni, de nem feltétlen szükséges. Amennyiben tavasszal még megvannak ezek a szárak, akkor érdemes levágni őket.

A mályvabokor:

Ez is egy nagyon szép fajtája a hibiszkusz növénynek. Kiültethető bokor, fás részekkel. Idősebb korára érdemes metszéssel alakítani. Nagyon sokáig virágzik, bár nincsen nagyon sok változat belőle, de ettől függetlenül is egy gyönyörű növény. Rengeteg virágot hoz, tápanyag igénye szinte nulla, mégis egész nyáron hozza a szép virágait. Újabban már a teltebb virágú növények is kezdenek egyre jobban elterjedni.

Keresés