Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Cymbidium orchidea, csónak orchidea

Ön itt jár: Kezdőlap > Virágok > Szobanövények > Orchidea >

Cymbidium, csónak orchidea

A csónak orchidea egy árnyékot, és hideget is kedvelő növény. Hatalmas bokor is fejlődhet belőle az évek múlásával. Egyszerre képes sok virágszárat is kinevelni, és ezek tele vannak a szebbnél szebb akár nagyméretű növényekkel is. Főleg ősszel, és télen virágzik.

Napos /de nem tűző nap/, világos, meleg helyet szereti. Augusztustól éjszaka lehet hűvösebbre tenni, vagy kint hagyni, egészen majdnem a fagyok beálltáig. Szereti a sok vizet tavasszal és nyáron. Télen nappal is, éjszaka is kevesebb hőmérséklet elég neki, max. 15 fok. Két típusa van, az egyik elviseli a 6 fokot is, a másik érzékenyebb, de egyiket sem érdemes 15 fok fölött tartani.

Rendszeres és bőséges öntözést igényel. Nyáron érdemes párásítani is neki, télen ezt viszont hagyjuk el. Télen locsolás is kevesebb kell neki, havi 1-2x vagy naposabb időben heti, két heti 1x. Átültetni 2 évente virágzás után érdemes. 

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

 

Tápozáshoz én élesztőt használok. Tápanyag igénye viszonylag magas, így nyáron nyugodtan locsolhatjuk táppal, a téli időszakra felkészítve ezzel a virágzásra. Szeptember környékén már átállhatunk a virágzást indító tápozásra. A virágok előbújásával a tápozást meg kell szüntetni.

Ültető közeg: Orchidea „közeg”, /nem mind jó minőségű, érdemes a kicsit drágábbat, de jobbat megvenni/, de lehet keverni perlittel, esetleg kevés mohával, kókuszrosttal. Az én gyűjteményem szaporodásával a közeg vásárlása egyre többe került, így alternatívákat kerestem, így már tartok növényeket agyaggolyóban is pl. A Cymbidium orchidea ezt a közeget is szereti:

Alap keverék: 60% kókuszrost /én nem szeretem, tőzeget használok/+ 30% perlit + 10% marhatrágya

Lehet fenyőkérget is használni a keverékbe. Az a teória, miszerint a Csónakorchidea szeret szorongani a cserépben, már nem megdőlt. Bár régen ez volt a „divat”, de manapság már ezt a növényt is a neki megfelelő méretű cserépbe helyezzük. Közegnek használhatunk ugyanolyan közeget, mint a lepke orchideának.

Keresés