Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Dendrobium Nobile Dendrobium Phalaenopsis orchidea

Ön itt jár: Kezdőlap > Virágok > Szobanövények > Orchidea >

Dendrobium nobile, Dendrobium Phalaenopsis orchidea

A Dendrobium Nobile, és a Dendrobium Phalaenopsis, két egymástól eltérő növény. Abban hasonlítanak, hogy mindkettőnek erős vastag szárai vannak, viszont kezelésük eltér. A Dendrobium Nobile szereti a hideget, a Dendrobium Phalaenopsisnak viszont erre nincsen szüksége. A Nobile a szár egész hosszában hozza a virágokat, míg a Phalaenopsis csak a szárak tetején.

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

A Dendrobium Nobile szerintem nem egy könnyen tartható orchidea faj, de ha kicsit odafigyelünk rá, gyönyörű növény válik belőle rengeteg virággal. A legfontosabb dolog itt is, szerény véleményem szerint, hogy ismerjük meg először lakásunk körülményeit. Aztán megismerjük a növény tartásának optimális feltételeit, és a kettőt megpróbáljuk közelíteni. Nyáron ki szoktam vinni az egész fiatalok kivételével az összeset, főleg félárnyékos helyre, bár a nobile a sok napot is szereti. Az idősebb bulbák felkopaszodnak, leveleiket elveszítik, ez teljesen természetes folyamat. A tövüknél új hajtások fejlődnek, de a régi még zöld bulbákat sem szabad eltávolítani. Kicsit több fényt igényel, mint a lepke orchidea, egyes esetekben elviseli a tűző napot is, de ezzel óvatosan bánjunk! Szoktassuk folyamatosan a naphoz. Szereti a nedves közeget, így lehet kicsivel gyakrabban is öntözni, mint a lepke orchideát. A virágzáshoz 2-3 hónapig 12 fok alatt kell tartanunk. A téli fagyokig kint maradhat /ekkor nem szabad locsolni!/, majd ezután kerüljön 10-12 fokos helységbe. Amikor 1-2 centisek a bimbók, akkor lehet 20 foknál nem melegebb helyre tenni. Ha ezeket a feltételeket nem tudjuk biztosítani, a növény kis sarjakat nevel a bimbók helyén. Ezeket idővel le is választhatjuk.

Én heti 1-szer locsolok /a lepkéket/, minden második héten áztatok élesztőben. Nyáron kint nagy melegben az udvaron, akár naponta kevés vizet is kaphatnak. Száraz levegőjű lakásban lehet vízzel megpermetezni a szárait is, /a nobile szereti a 60-80% párát/, de a vízzel vigyázzunk, nehogy a levelek között megálljon! Aki tart ettől, annak ajánlom, hogy egy alátétre állítsa a növényt, amiben kavics, vagy agyaggolyó van, és áll benne a víz, de a cserép alja nem ér bele.

Tápozáshoz én élesztőt használok, vagy marhatrágyát. Ültető közeg: Orchidea „közeg”, /nem mind jó minőségű/, de lehet keverni perlittel, esetleg kevés mohával.

A Dendrobium Phalaenopsis elnevezés, mint sokan tudjátok, két virág nevéből tevődik össze. A Dendrobium szára, és a lepke orchidea virága jellemző rá. Ápolása inkább a Dendrobiumhoz hasonló, mint a lepke orchideához. A vékonyabb gyökerű orchideákhoz tartozik, így a kéreg megfelelő neki, de mivel a lepke orchidea közege nagy szemű, érdemes kókuszrosttal keverni a közeget. A legtöbb orchideával ellentétben szereti, ha nedves a közege. Jól tűri a meleget is, nyáron ki lehet tenni árnyékosabb helyre. Tavasszal és nyáron sok fényt szeret, és fény hiányában nem fog virágot hozni. A Dendrobiummal ellentétben nem hullajtja le a leveleit. Átlagos szobai körülmények között is megél.

Keresés