Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

A legkönnyebben tartható orchideafajta. Viszonylag neki nem kedvező körülmények között is jól megél. Azért törekedjünk arra, hogy kedvezzünk neki, hiszen akkor lesz igazán szép növényünk. A legfontosabb dolog itt is, szerény véleményem szerint, hogy ismerjük meg először lakásunk körülményeit. Aztán megismerjük a növény tartásának optimális feltételeit, és a kettőt megpróbáljuk közelíteni.

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

Egyelőre elfogyott
590 Ft
Egyelőre elfogyott
1.990 Ft 1.490 Ft
Egyelőre elfogyott
2.490 Ft 1.490 Ft
Egyelőre elfogyott
2.790 Ft 1.790 Ft
Egyelőre elfogyott
2.790 Ft 1.990 Ft
Egyelőre elfogyott
2.490 Ft 1.990 Ft
Egyelőre elfogyott
3.990 Ft 1.990 Ft
Egyelőre elfogyott
3.990 Ft 1.990 Ft
Egyelőre elfogyott
4.990 Ft 1.990 Ft
Egyelőre elfogyott
3.790 Ft 1.990 Ft
Egyelőre elfogyott
3.990 Ft 2.490 Ft
Egyelőre elfogyott
4.990 Ft 2.490 Ft

A párát érdemes pótolni akkor, ha a lakásunkban kevesebb, mint 50% a pára. A növényt ráállíthatjuk cseréppel együtt egy, alátétre, amin kavics vagy agyaggolyó van, és erre öntsük a vizet. A cserép alja ne érjen bele a vízbe. Párásíthatunk még úgy is, hogy befújjuk az orchidea leveleit, de ez a lepke orchideánál veszélyes is lehet. Amennyiben mégis úgy döntünk, hogy ezt a módszert választjuk, akkor érdemes minden alkalommal a levelek tövei közül felitatni a vizet. Ha ez a víz bent marad a levelek között, akkor ez nagyon hamar korona rothadáshoz vezet a növénynél. Ebből az állapotból már csak több hónapos küzdelem után van esélyünk visszahozni a növényt. A heti 1-szeri áztatás mellett általában több öntözésre nincs is szükség. A cserepek oldalát érdemes lehet kifúrni még több helyen is, ezzel is elősegítve a gyökerek szellőzését. A közeg, legyen jó minőségű orchidea közeg, de ezt a fajta orchideát is tarthatjuk többféle képen is. Agyaggolyóban, vízkultúrában, mohában felkötözve stb…

Az én saját növényeim, egy keleti ablak előtt vannak. Kb. 12-ig éri őket közvetlen napfény aztán elfordul a nap. A hőmérséklet télen: 18-21 fok, nyáron több. Nyáron ki szoktam vinni az egész fiatalok kivételével az összeset, főleg félárnyékos-árnyékos helyre, amikor az éjszakai hőmérséklet 15 fok fölé megy. Van 1-2 kivétel, amit hamarabb is ki lehet tenni: pl: Cymbidium, Dendrobium Nobile.

Télen most először kipróbáltam /2019/ a pótvilágítást is, ami bevált. A világítás télen elég fontos a növények számára, mert a mi éghajlatunkon, sajnos télen nagyon kevés a fény. Erről bővebben találtok több cikket is a fentebbi ikonokra kattintva, a jegyzeteim, és videóim között.

Rendszeresen vizet permetezek a levelekre, de csak finom permetet, nehogy a lepke orchideáknak a tövében megálljon a víz! Télen is kapnak egy keveset, mert fölöttük vannak a Tillandsiáim, és őket heti 3-szor fújom. Heti 1-szer locsolok, a 2.-ik héten áztatok élesztős vízben. Nyáron, amikor extrém meleg van, sötétítek is, vagy addigra már kint vannak a növények félárnyékban.

Tápozni /én élesztőt használok/, az első virág kinyílásáig szoktam. Aztán szünet, amíg el nem virágzik. A virágzó növények nem kaphatnak élesztős vizet. Marhatrágyát is használok, ez is nagyon jó tápanyag minden növényre.

Az átültetést általában 2 évente szoktam megejteni /vagy amikor muszáj/, ha a növény kizárólag Hochwertiges közegbe, esetleg kis perlit keverékébe van ültetve. Én nem keverem mással, bár vannak, akik a vékonyabb gyökerű növények közegéhez tesznek kókuszrostot, az nekem nem vált be.

Négyféle közeget használok, erről egy másik jegyzetben olvashatsz.

·         Hochwertiges közeg

·         Spaghnum moha

·         agyaggolyó

·         vízkultúra

Az egyes növények igénye eltérő, erről is található egy külön jegyzet. Ez csak egy általános kezelés, ahogy én tartom őket. A rovarirtásról /Neem olaj+Káli szappan/, és tápozásról /élesztő/, külön jegyzet van.

Keresés