Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

A Pók, vagy Brassia, a Miltassia, a Cambria, Epidendrum és a Zygopetalum stb. orchideák, tartása nem nehezebb szerintem, mint a lepke orchideáé. Ezek a fajok abban hasonlítanak egymáshoz, hogy mindegyiknek vékonyabb gyökereik vannak, mint pl. a lepkéknek. Talán nem hátrány a kisebb átmérőjű közeg használata, esetleg több kókuszrost, vagy moha keverése a közegbe. Többszöri öntözést igényelnek, mint a lepke orchideák. Nálam ez annyit jelent, hogyha a lepkéket heti 1-szer locsolom, akkor őket 2-szer, de keveset. Áztatás ugyanúgy mint a lepkénél.

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

 

Könnyen tartható orchidea fajok. A lepke orchidea után a Pók, vagy Brassia, a Miltassia, a Cambria, Epidendrum és a Zygopetalum orchidea gondozása sem okozhat nagyobb gondot. Egyetlen kis eltérő apró dolog van, amit érdemes az ő érdekükben betartani, és ez a locsolás. Semmi bonyolultra nem kell gondolni, csak annyi az egész, hogy amíg a Phalaenopsis orchideát /lepke/, egy héten egyszer beáztatjuk /ez egy általános tanács/, addig a fentebb említett fajoknak kicsivel több vízre van szükségük. A gyökereik, kicsit vékonyabbak, mint a lepke orchideáé, és éppen ezért hamarabb is kiszáradhatnak. Az ültető közeg, egy jó minőségű orchidea közeg legyen, de van, aki ebben kicsit nehézkesen tartja. Használható ez a közeg, egy kis furfanggal is. Összetörjük a nagyobb fadarabokat, hogy kisebb szemcseméretet kapjunk, vagy teszünk hozzá egy kis kókuszrostot, tőzeget. Van, akinek gond nélkül élnek agyaggolyóban, vagy mohában, egy fára, parafára felkötözve.

A világos vagy félárnyékos, közvetlen déli napsütéstől mentes ablakokat kedveli. Közepes vízigényű, száraz levegőjű lakásban ajánlott vízzel megpermetezni a léggyökereit, bár nekik általában kevesebb látszik ki a cserépből, mint a lepke orchideának. Náluk kevesebb az esély, hogy a permetezés miatt koronarothadás éri őket, hiszen a vékonyabb levelek miatt, és a levél állása miatt is, nehezebben marad meg a levelek között a víz. Nálam már 2-szer is virágzott már növényem ugyanabban az évben.

Ugyanúgy „öntözhető” mint a lepke orchidea, tehát egy héten egyszer áztatás, viszont a vékonyabb gyökerek miatt érdemes, a hét közepén még 1-szer kannából is locsolni rá.

Átlagos szobahőmérsékleten jól elvannak ezek a fajta növények. Bár azt mondják nehéz kilocsolni, én mégis itt is a kevesebb, több elvet alkalmaznám. A kevés vizet a növény, a levele redőzöttségével, és a „gumói” összeszáradásával jelzi. A vízcseppek a virágszáron azt jelzik, hogy jól érzi magát. Évente 2-szer virágozhat. Tápozáshoz én élesztőt használok. Ültető közegnek megfelel az általános Orchidea „közeg”, de lehet keverni perlittel, esetleg mohával, esetleg kókuszrosttal, tőzeggel. Szétszedni csak akkor lehet, ha sok gumó van egyben, de minimum 3 maradjon egy cserépben. Amennyiben a gumók /bulbák/ közül az egyiken barna foltot veszünk észre, érdemes azonnal cselekedni, pláne ha ez a folt puha is. Ilyenkor ki kell venni a növényt a cserépből, és meg kell nézni, a gyökereket, és a bulbát átvizsgálni, mert ez általában, rothadásra utal. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a növény túl mélyre van ültetve. Ha ezt elhanyagoljuk, akkor nagy esély van rá, hogy a rothadás tovább indul, és idővel az egész növény elpusztul. A rossz bulbát válasszuk le, fertőtlenítsünk, majd ültessük vissza, és 2-3 napig ne locsoljuk. Az is fontos, hogy ne legyen olyan bulba amelyik nagyon alacsonyan félig bent van a közegben.

Ők azok a fajták, amik hasonló környezetben jól érzik magukat: Phalaenopsis, Bulbophyllum frostii, Doritis Pulcherrima, Rhynchostylis, Oncidium, Cambria, Dendrobium, Vanda

Átlagosan 18-30 fokon tarthatóak, 22-24 fok között fejlődnek. Téli éjszakai hőigény: 16-20 fok. A legtöbb melegházi orchidea nem kíván hűvösebb időt a virágzáshoz, de én kint hagyom őket ősszel, amíg éjszaka már csak kb 10 fok van, és csak ezután hozom be őket a lakásba.

Keresés