Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

Ez a fajtája a Vandának, már fiatalon, egészen kis méretben képes a virágzásra / 15-20 cm/. Az itt található növények bármikor virágozhatnak.

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

Mint azt már bizonyára többen is, több helyen is olvashattátok nálam, a legfontosabb, hogy megismerjük a növényünk igényeit, és felmérjük a környezetünk adottságait. Ezt a kettőt egymás felé közelítve teremthetünk megfelelő körülményeket az orchideánk, de más növényünk számára is. A Vanda orchidea egy epifita növény, tehát a természetben a fákon csüngve, és nem a talajban él. A lakásunkban tarthatjuk csak fellógatva, mindenféle közeg nélkül, de elviseli a beültetést is.

A növény lehet virágzóképes, a kis mérete ellenére is. Egyszerre általában egy száron hoz virágot, de azt nagyon sokáig tartja. Hihetetlen színkombinációkra képes, és a virág mérete is a legkisebbtől a legnagyobbig változik.

A virágzó méretű növények, a vásárlástól számítva, 1-2 hónapon belül is már virágozhatnak. A magoncok viszont leghamarabb 1,5 év múlva, még akkor is, ha a növény még nem érte el a felnőtt méretet.

A Vanda orchidea nem a legkönnyebben tartható növény, de ettől függetlenül is, sikeresen tartható bérházi lakásban éppúgy, mint családi házban. Tény, hogy a helye megválasztásánál körültekintőnek kell lennünk. Mivel nagyon szereti a párát, legfőképpen erre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetnünk, főleg, ha lakásunk pára tartalma kicsi. Kicsi: 40-50%, megfelelő: 60-90%. A párás környezetet, megfelelő párásítással pótolhatjuk. A virágzás elmaradásáért, vagy a virágok lepotyogtatásáért, a nem megfelelő körülmények a felelősek. Ilyenkor valami hiányzik a növénynek, vagy huzatban van.

A Vanda, egy mindenből sokat szerető növény.

- szereti a sok napfényt: déli ablak, de ne érje tűző nap a leveleket

- szereti a sok vizet: minden nap fújjuk a gyökereit vízzel, heti 1-szer áztatás, ezt lehet többször is! /környezetfüggő/

- szereti a sok tápot: heti 1-szer higított táppal áztatás, én élesztőt használok

- bent: 18-25 fok, amikor kint is ennyi a hőmérséklet, kivihetjük a szabadba,  de nem tűző napra.

Melegházi növény, tehát átlagosan 18-30 fokon tartható, 22-24 fok között fejlődik.

Ültetés:

- a Vanda orchideát nem szükséges beültetni. Ahogy már fentebb is említettem, kitűnően elvan egy rácsos kosárban, de felkötözve egy fadarabra is jól érzi magát, vagy beültetve

- orchidea közegbe, agyaggolyóval, vagy kókuszrosttal kiegészítve, kinek, hogy felel meg /én nem keverem a golyót a közeggel, és a közegeket egymással/

- átültetés: 2-3 évente, esetleg, ha nagyon szükséges, vagy vásárlás után, elvirágzás után

Víz:

- esővíz, rosszabb esetben forralt csapvíz lehűtve, ha nincs más: ioncserélt

- párát mindegyik szereti

- agyaggolyóra tesszük a cserepét, amin áll a víz, de felszívni ne tudja, vagy lógatva tartva párásítunk nekik.

Táp:

- rendszeresen, télen ritkábban, akár havi 1-szer

A virágzókat ne tápozzuk!

Videók: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g/search?query=vanda%20orchidea

Keresés