Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékek Menü

A Plumériák, a trópusokról származó növények.

Amikor nincsen levelük, ne locsoljuk őket!

Szeretik a sok napot, szoktatás után akár tűző napra is kitehetjük őket. 15 fok fölötti hőmérsékleten /éjszaka is e fölött kell, legyen/, kitehetjük őket a szabadba, de a hűvösebb idő beálltával vigyük be a lakásba. Itt sem lehet hidegebb, mint 15 fok.

A téli időszak alatt lehullnak a levelei, ez természetes folyamat, de ha elég melegben tartjuk, és pótvilágítást kap, akár télen is virágozhat.

A téli locsolással vigyázni kell, hiszen trópusi növényről beszélünk! A heti 1-szer elég lehet /keveset!/, de lehet, hogy 2 hetente 1-szer is elég. Tartási körülményektől függ!

Ápolásról, ültetésről, metszésről, minden, ami a növényekkel kapcsolatos: az ikonokra kattintva elérhető, vagy kereshetsz a további elérhetőségeimen.

pluméria farngipáni  pluméria farngipáni magonc  pluméria farngipáni mag  pluméria, frangipáni dugvány

A Pluméria, Frangipáni, vagy más néven Templomfa, egy trópusi növény. Már egyre többen kezdik hazánkban is megismerni. Szépsége egyedülálló. Tartása hasonlít a sivatagi rózsához. Szintén nem lehet kitenni a szabadba 15 fok alatt, de legalábbis ne tartsuk tartósan, kint ilyenkor, vagy a locsolással vigyázzunk nagyon. Szintén kevés vizet kíván, mivel a szárában víz raktározására képes. Ha a leveleit lehullajtja, ami gyakori jelenség télen, akkor TILOS locsolni. Tegyük tető alá, így tudjuk kontroll alatt tartani, hogy mennyi vizet kapjon. A földje mindig száradjon ki két locsolás között, és amikor a föld teteje száraz, akkor is nézzük meg az ujjunkkal a mélyebben fekvő részt is.

Az oltott növények szín alapján kiválaszthatóak, és akkor a képen szereplő szín fog nyílni a növényen is. Természetesen ezt a fény és tápozási viszonyok kissé megváltoztathatják.

A növény otthoni körülmények között magról is nevelhető, sőt, ha szerencsénk van, a saját növényünk is nevelhet magot: https://www.adriflowers.hu/viragok/szobanovenyek/plumeria-frangipani/plumeria-mag-fangipani-mag

 A virágzás magoncoknál több év után várható, ez kb. 3-4 év. A mi éghajlatunkon is nevelhető belőle virágzásra képes növény, de itt is, ahogyan a sivatagi rózsánál, nem garantált a magról nevelt növény színe. Itt a magoncok bármilyen szép akár, több színű virágszirmokat is nevelhetnek. Virágzás után azon a száron ahol a virág volt, ott elágazik a növényünk. A hosszú elnyúlt ágakat metszéssel formálhatjuk. A vágás helyét beszórhatjuk kevés fahéjjal, de van, aki csak óvatosan leitatja a növényből kifolyó nedvet, és hagyja beszáradni a vágásfelületet. A vágásra használt eszköz legyen mindig lefertőtlenítve. Ilyenkor általában 3 ágat nevel ki idővel a metszés helyén a növényünk. amik aztán majd egyesével szintén virágozhatnak. Minden ág nem fog virágozni egyszerre.

A virágzást /ha virágzó korú növényünk van/ tavasszal elősegíthetjük úgynevezett virágzás indító táppal, vagy magas foszfor és kálium tartalmú tápozással. A többi időszakban használjuk 15-15-15 /N-P-K/ vagy ettől magasabb számú tápoldatot. Amikor lehullnak a levelek, és ősszel pihenni készül a növényünk, akkor függesszük fel a tápozást, de ami a legfontosabb: LEVÉL NÉLKÜL NE LOCSOLJUK!

Minden, amit a növényről tudni szeretnél, az megtalálható itt a shopban a jegyzeteim között: https://www.adriflowers.hu/jegyzetek , és videón: https://www.youtube.com/channel/UCJKy8PkbdYaXDwpidbueG6g. A Pluméria metszése, ápolás, gondozása, metszése, teleltetése, mag ültetése, kártevők elleni védekezés, stb…

A megfelelő földkeveréket, és bővebb leírást a növényről megtalálhattok itt: https://www.adriflowers.hu/index.php? route=information/information_list&list_id=2&filter_tag_id=10

 

 

Keresés